lepjunk.hu

Voula Tsatsarounou - PANASZ

Prózavers egy autista fiú édesanyjának tollából, PANSZ, ahogyan ő maga nevezi.

Megjelent az Esőember, 1997. II. évfolyam 1. számában


Ajánlom a többi anyának, akinek a gyermeke "más".
Hosszú ideig vártalak, drága gyermek, amióta testem változni kezdett, hogy befogadja tested.
Hosszú ideig vártalak. Tavasszal a fecskékkel; nyáron érett gyümölccsel. Ősszel barázdát hasítva a nyirkos termőföldbe; télen vörös óbort kortyolgatva. Először arra gondoltam, hogy már lélegzel, azután arra, hogy mennyire örülök neked. "Nemsokára megérkezik - mondogattam -, nemsokára megérkezik, aki legyőzi a magányt, legyőzi a fájdalmat és az elmúlást.
És amikor megérkeztél, minden más szeretet lefoszlott rólam nyomtalanul, ahogy az esőcsepp legördül az ablakon nyomtalanul. Csak az irántad érzett szeretet maradt bennem, a legnagyobb szeretet a földön. A kimondhatatlan szeretet, mert nincs szó, amely leírhatná, és nincs ember, aki megfogalmazhatná.
Megérkeztél, és magányomat megtöltötted csönddel, és karodat soha nem nyújtottad ki felém. Nem akartad elfogadni az én utamat, és nem akartad elfogadni őseid nyelvét.
Ha mégis kinyújtottad kezedet, csak libegtetted finom mozdulatokkal, mint lepke a szárnyát, vagy csapkodtál vele, mint madár, mely saját útját járja az égben.
Panaszom van, drága gyermekem, panaszom van rád. Soha nem kértél tőlem tiszta ruhát, hogy ragyogjon a képmásod a tükörben. Soha nem kértél tőlem tiszta ruhát, pedig szép vagy, és szépséged mérhetetlen, mert nem tart igényt csodálatunkra.
A bánat folyója választ el bennünket. Én az egyik parton, te a másikon.
De építem hozzád a hidat. Nagyon erős híd lesz, mert a testemből építem. És te ott állsz a másik parton, nézel rám távoli tekintettel oly ismerősen és mégis oly ismeretlenül.
Márvány és bársony testtel, víztiszta őzikeszemekkel, homlokod mögött némán dúló viharos tengerrel.
Kilenc és fél éves drága kisfiam.

Angolból fordította: Nagy R. Ibolya


Az angol változat megjelent a LINK magazin (az AUTISM-EUROPE folyóirata) 97/1. számában

Lásd még: Hangtalan kiáltás - prózavers


2010-02-21 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés