lepjunk.hu

Japán tanulmány a kisagy érintettségéről

Egy új, nagyszabású japán tanulmány megerősíti azokat a korábbi kutatási eredményeket, amelyek szerint az autizmus oka a kisagy fejletlensége.

Megjelent az Esőember, 1996. I. évfolyam, 4. számában


A Toshiaki Hashimoto és munkatársai által végzett kísérlet két szempontból figyelemreméltó: nem kevesebb, mint 102 autisztikus alanyt tanulmányoztak (és 112 kontrollszemélyt), és első esetben vizsgáltak kisgyerekeket. 29 gyerek 3 év alatti volt, és tíz csecsemőt is bevontak a kísérletbe, akiknél autizmusra utaló "figyelmeztető jeleket" találtak, pl. szemkontaktus-kerülést és fejlődésbeli elmaradást. (E gyermekek diagnózisa később helyesnek bizonyult.1)

Hashimoto és munkatársai úgy találták, hogy nem csupán az autisták kisagyának mérete, hanem az egész agytörzs kisebb volt a kontrollcsoportéhoz képest. Az agytörzs csökkent mérete néhány más tanulmányban nem jelentkezett, ezt Hashimotoék annak tulajdonították, hogy saját kísérleti alanyaik között számos értelmi fogyatékos volt.

Eric Coruchesne kutató, aki korábbi kísérleteiben először tárta fel a kisagy érintettségét autistáknál, rámutat, hogy Hashimoto és munkatársainak munkája az "első közvetlen bizonyíték arra nézve, hogy már a viselkedészavarok kezdetekor is rendellenes a kisagy középső része és az agytörzs a koragyermekkori autizmusban".

Hashimoto és munkatársai úgy találták, hogy a kisagy és az agytörzs megfelelő mértékben növekszik a fejlődés során az autistáknál és a kontrollcsoportnál egyaránt, és ez arra utal, hogy "az auistáknál talált elváltozások nem progresszív degeneratív folyamatok", inkább korai fejlődési zavart jelentenek.


Források:
"Development of the brainstern and cerebellum in autistic patients", Toshiaki Hashimoto, Masanobu Tayama, Kazuyosi Murakawa, Tsutomu Yoshimoto, Masahito Miyazaki, Midori Harada and Yasuhiro Kuroda;
Journal of Autism and Developmental Disorders Volume 25, Number 1 / February, 1995

Lásd: 
www.springerlink.com/content/b82277n634048561/

illetve: 
www.springerlink.com/content/qt5424k8w128/?p=e20858d6376e4a0fae735769abb29955π=0

New evidence of cerebellar and brainstem hypoplasia in autistic infants, children and adolescents: The MR imaging study by Hashimoto and colleagues Journal of Autism and Developmental Disorders Volume 25, Number 1 / February, 1995

További információ: 
Eric Courchesne, Neuropsychology Resarch Laboratory, Children's Hospital, 3020 Childrens Way - MC5056, San Diego, CA 92123

Jegyzet: 
1Lásd: CHAT - Korai diagnózis


2010-02-21 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés