lepjunk.hu

The Lancet visszavonta!

Inkorrekt volt

Visszavonja az autizmusról szóló 1998-as cikkét a Lancet

2010. február 02. 19:45


A tekintélyes brit orvosi hetilap, a The Lancet hivatalosan is visszavonta kedden azt az 1998-as cikkét, amelynek szerzője a kanyaró, mumpsz és rubeola elleni védőoltás és az autizmus, valamint bélbetegségek között vélt összefüggést felfedezni.

Andrew Wakefild brit orvos tanulmánya emberemlékezet óta a legélesebb vitát váltotta ki orvosi körökben. A cikk eredményeként meredeken csökkent a gyermekek átoltottsága az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és más európai országokban, párhuzamosan nőtt a kanyarós megbetegedések száma. Tavaly (2009. - a szerk.) februári adatok szerint Angliában és Walesben 70 százalékkal nőtt 2008-hoz képes a kanyarós megbetegedések száma, javarészt a beoltatlan gyerekeknek köszönhetően.

A brit orvosok regiszterét vezető szervezet, a General Medical Council (GMC) fegyelmi testülete múlt héten mondta ki, hogy Andrew Wakefield kutatási eredményeit "felelőtlen és inkorrekt módon" ismertette, "szívtelen nemtörődömséggel" viszonyulva a vizsgált gyermekekhez. Az állásfoglalás rámutat, hogy a tanulmány az orvosi szakma presztízsvesztését is eredményezte. "Bebizonyosodott, hogy az 1998-as cikk több eleme inkorrekt volt, ezért teljes mértékben visszavonjuk a tanulmányt" - hangsúlyozta közleményében a The  Lancet.

Adam Finn, a Bristoli Egyetem gyermekgyógyász-professzora üdvözölte a The Lancet döntését, bár megjegyezte, hogy ez a lépés túl soká váratott magára. "Reméljük, hogy a döntés segít visszaállítani e kiváló oltóanyag renoméját" - hangsúlyozta Adam Finn.

Andrew Wakefield, aki jelenleg az Egyesült Államokban praktizál, mindig is védelmezte cikkét, azt állítva, hogy bírálói alaptalanul és igazságtalanul vádaskodnak ellene. A GMC jelenleg azt vizsgálja, hogy elkövetett-e az orvos szakmai etikába ütköző cselekedetet. Ez esetben Andrew Wakefieldet kizárhatják a brit orvosi regiszterből.


Forrás: http://hvg.hu/egeszseg/20100202_lancet_autizmus_1998_vedooltas.aspx


Lásd még az alábbi kapcsolódó cikkeket:

Az oltások autizmust okoznak?

Járvány küszöbén?

Kanyaró: Visszatért Európába

Ritkák a gyerekkori védőoltások miatti súlyos reakciók


2010-02-19 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés