lepjunk.hu

A szekretin sem csodaszer I.

Egyesületünk (Autisták Érdekvédelmi Egyesülete 1999.) februári Hírlevelében már röviden beszámoltunk arról, hogy a szekretin elnevezésű hormonkészítmény véletlen alkalmazása egy amerikai kisfiúnál, meglepően kedvező eredménnyel járt.

(Megjelent az Esőember 1999. III. évfolyam 1. számában)


Ezután a San Diego-i Autism Research Institute (Autizmus Kutató Intézet) szakszerű vizsgálatot kezdeményezett a szer tényleges hatékonyságáról és alkalmazhatóságáról. A Hírlevélben megjelent ismertetés az 1998. szeptember havi ismereteket tartalmazó közleményen alapult. Azóta megkaptuk az Autism Research Interview International (Nemzetközi Autizmus-kutatási Szemle) 1999. januári közleményét is, és ennek alapján korábbi tájékoztatásunkat némileg kiegészíthetjük.

A szekretin hatásmechanizmusának kutatása nagy erővel folyik az Egyesület Államokban. Megalapozott tudományos eredmények még nincsenek. Az viszont máris világos, hogy a szekretin nem "a" csodagyógyszer, ugyanakkor bizonyos esetekben alkalmazása növeli az autista gyermek pozitív készségeit. Továbbra is nagy a bizonytalanság tehát, bár a regisztrált alkalmazások száma a szeptemberi 50-ről 200-ra emelkedett. Ez a szám is kevés azonban ahhoz, hogy szakmailag megalapozott terápiát lehetne meghatározni. Ezt a felfogást tükrözik az alábbi kérdésekre adott válaszok:

Kinél célszerű alkalmazni a szekretint?

Nem tudni. Egyetlen feltételezett összefüggést (fiú-lány, fiatal-idősebb, enyhe tünetűek-súlyosabb tünetűek stb.) sem sikerült egyértelműen igazolni. Az alkalmazások számából csak az következett eddig, hogy kb. 70%-ban jelentettek javulást, de ennek egzakt mérése nem megoldott.

Milyen dózist célszerű beadni?

Nem tudni. A Ferring-cég (a szekretin svéd előállítója) testsúlykilogrammonként egy klinikai egységet (KE) ajánl. A beszámolók 0,5 és 7,3 KE/kg alkalmazásáról szólnak. Ám az elért eredmények nem függnek a dózis nagyságától. Bizonyos határon túl a dózis növelése hiperaktivitást okozhat.

Milyen javulást észleltek?

A regisztrált eredmények az autista gyermek tipikus tüneteit érintik, tehát javuló szemkontaktust, tudatosabb mozgást, javuló beszédkészséget, jobb szocializálódást, valamint nyugodtabb alvást. (Látható, hogy ezek a tünetek nem mérhetők egyértelműen)

Milyen negatív hatást tapasztaltak?

A gyermekek kb. egyharmadánál megnőtt a hiperaktivitás és bizonyos agresszivitás. Mivel ezek a tünetek egyes gyermekeknél időről-időre fellépnek, ezeket sem lehet egyértelműen a szekretinnek tulajdonítani.

Mennyi idő után várható eredmény?

Nem tudni. Ehhez túl kevés az értékelt alkalmazás. Egyesek szerint öt-hat hét múlva, jelentkeznek az eredmények, mások szerint szinte azonnal. Úgy tűnik, hogy legtöbbször a beadás utáni második hét végétől kezdődően. Számos más kérdés is megválaszolatlan: így például az életkortól függés, az ismételt beadás hatása, az eredmények tartóssága, illetve a korábbi állapot visszaállítása ellenjavallatok.

A szekretinről ma ennyit lehet tudni. Érdemes lenne valamelyik gyermekklinikán vagy más, orvosilag ellenőrzött módon öt-tíz gyermeknél kísérletet végezni, hogy nálunk is első kézből származó információhoz jussunk. A szekretint ugyanis nálunk is alkalmazzák gasztroenterológusok, természetesen teljesen más célból. 

(Lásd még Esőember 1999. III. évfolyam 3. szám:  A szekretin sem csodaszer II. )


2014-04-22 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés