lepjunk.hu

Sérült szinapszisok

Az autizmusra jellemző sérült szinapszisok reverzibilisek

(visszafordíthatók, megfordíthatók)

A Basel-i Egyetem Biocentrumának (lásd: http://www.biozentrum.unibas.ch/research/research-at-a-glance/neurobiology/) kutatói nemrégiben az idegek közötti kapcsolatok specifikusan hibás működését azonosították, amely egy bizonyos autisztikus zavar következtében jönnek létre. A Science című szaklapban tudósítottak sikerükről, mely szerint ezek a neurológiai változások visszafordíthatók. (Lásd: http://www.sciencemag.org/content/early/2012/09/12/science.1224159.full?sid=982b4368-9bfe-4ee1-a401-bf375ba31ea5 Published online September 13, 2012)


Ezek az eredmények fontos lépést jelentenek az autizmus gyógyszeres terápiája felé.

Becslések szerint a gyermekek kb. egy százaléka mutat autisztikus zavarokat. Az érintettek többnyire a szociális készségek és viselkedés terén küzdenek zavarokkal, valamint korlátozottak a beszéd fejlődésében. Az autizmus veleszületett agyi fejlődési zavar, mely már a korai gyermekkorban mutatkozik. Kialakulásáért, mint kockázati tényező, elsősorban a több mint 300 gén számos mutációja felelős, többek között a Neuroligin-3 nevű, mely az idegsejtek közötti kapcsolatok, a szinapszisok kialakulásánál játszik szerepet.

Azoknál az egereknél, melyeknél a Neuroligin-3 hiányzik, olyan viselkedési minták tapasztalhatók, amely az autizmus tüneteire utalnak. A Roche (svájci gyógyászati) céggel együttműködve a Biozentrum professzorainak, Peter Schneiffele-nek és Kaspar Vogt-nak sikerült első ízben ezeknél a kísérleti egereknél a szimpatikus ingerület átvitel sérülését azonosítani, amely neuron kapcsolatok funkcióját és plaszticitását zavarja. Ezek a negatív hatások egy specifikus neuron, amely a neuronok közötti ingerület átvitelt szabályozzák, a glutamat-receptorok működésének felerősödéséhez vezetnek. E receptor túltengése akadályozza a szimpatikus ingerület átvitel alkalmazkodását tanulási folyamatoknál, és ezáltal hosszútávon zavarja az agy fejlődését és annak funkcióit.

A felismerés kiemelkedő jelentősége, hogy a neuronok kapcsolódásai zavarai az agyban reverzibilisek. Mert miután a kutatók a Neuroligin-3 képződését az egereknél ismét bekapcsolták, az idegsejtek a glutamat-receptorok működését egy normális szintre csökkentették, és az autizmusra jellemző strukturális sérülések az agyban eltűntek. Ennél fogva ezek a glutamat-receptorok alkalmasak lehetnek egy megfelelő gyógyszeres kezelés támadási pontjaira, hogy az autizmus fejlődési zavarait megállítsuk, mi több, visszafordíthatóvá tegyük.

Jövőben kilátások: gyógyszer az autizmus kezelésére.

Az autizmus jelenleg nem gyógyítható. Jelenleg a betegség tünetei pedagógiai és terápiás módszerekkel enyhíthetők. Fenti kutatás eredményei egy új utat mutatnak a kezelés terén. Egy az Európai Unió által támogatott projekt (EU-AIMS) keretében dolgozik a Biozentrum kutatócsoportja a Roche céggel és más partnerekkel egy glutamat-receptorantagonisztikus terápia kifejlesztésén azzal a céllal, hogy az autizmus kezelése a jövőben mind gyermekeknél mind felnőtteknél sikeressé váljon.

Forrás: http://www.biozentrum.unibas.ch/de/news-events/newsdetails/article/disorder-of-neuronal-circuits-in-autism-is-reversible/


2013-12-22 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés