lepjunk.hu

Amikor föltámad a sárkány

Sokszor hallani, hogy a valamikor pusztító ragályok ellen már semmi szükség védőoltásra, hiszen a kórokozók rég eltűntek a történelem süllyesztőjében. Nos, ez nem igaz. Egyedül a fekete himlő és a keleti marhavész kórokozójáról tartják úgy, hogy valószínűleg kihalt a természetben, de sokan ezt is vitatják. Lássunk néhány példát a legyőzöttnek hitt, de új életre kelt betegségekre.


Tbc

A tuberkulózis egykor népbetegségnek számított – és az is maradt mind a mai napig. Becslések szerint az emberiség harmada fertőződik meg élete során a tébécé baktériumával (a föld népességének egy százaléka minden évben). Szerencsére ehhez képest kevesen betegszenek meg tőle. Tizennégymillió krónikus tébécés él a világon, évente kétmillió új megbetegedést regisztrálnak, közülük másfél millió meg is hal. A csecsemőkori tébécé ellen védő BCG-oltást hazánkban minden újszülött megkapja még a kórházban. A csecsemőkori tébécé szinte minden esetben halálos.

Lepra

A leprát a tébécé kórokozójával rokon baktérium terjeszti. Évezredek óta együtt él az emberiséggel, ennek köszönhető, hogy mára az emberek kilencvenöt százaléka természetes immunitással rendelkezik a kórokozója ellen. Ennek ellenére a lepra továbbra is létezik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a világ 115 országában összesen 189 018 leprást tartanak nyilván, tavaly pedig 232 857 új esetet regisztráltak. Manapság már lehet gyógyítani antibiotikumok keverékével, és a WHO minden országnak ingyen adja a gyógyszert.

Pestis

Alig három hónapja, (2013, augusztus végén) történt az utolsó ismertté vált pestises haláleste Kirgizisztánban. Az Egyesült Államokban évről évre felbukkannak elszigetelt pestisfertőzések. Az utolsó járványt Kínából jelentették 2009-ben, amikor karantén alá helyeztek egy tibeti várost. Kilenc évvel ezelőtt az indiai Szúrat környékén országos riadalmat kiváltó pestisjárvány tört ki, több százezren menekültek el lakhelyükről attól félve, hogy a kormány karantént rendel el. Az intenzív belső migráció valóban a fertőzés szétterjedésével fenyegetett. Végül ötvenheten haltak meg.

Kolera

Világszerte három-öt millió ember fertőződik meg kolerával minden évben, közülük százezer meg is hal a betegség következtében fellépő kiszáradásban és az elektrolit-háztartás felborulása miatt. A betegség gyógyítása is főként folyadék-utánpótlás biztosításán alapszik, kiegészítve antibiotikum-terápiával. Ahogy a történelem során mindig, a mai kolerajárványok is a rossz higiénikus körülményekre vezethetők vissza. A Peruban kitört, majd Kolumbiára és Ecuadorra átterjedt 1991-92-es kolerajárványban összesen 981 804 ember betegedett meg, közülük 8622 meghalt. Ugyancsak felütötte a fejét a kolera Haitin a 2010-es földrengés után kialakult áldatlan állapotok közepette, és a harmincezer fertőződöttből 4500 meghalt.

Forrás: Magyar Nemzet Magazin – 2013. december 7.

Kanyaró

Országszerte megnövekedett a kanyarós és rózsahimlős megbetegedések száma. A legtöbb fertőzést az ország északnyugati részében jelezték. Az Egészségügyi Minisztérium elrendelte kiegészítő ROR-oltáskampány szervezését azokban a veszélyeztetett közösségekben, ahol gócpontok alakulhatnak ki.

Míg 2010-ben összesen 193 kanyaró-esetet jegyeztek az országban, idén ezek száma 3270-re ugrott. A legtöbb beteget Bihar (560), Kolozs (462), Máramaros (422), Szilágy (341) és Szatmár (319) megyéből jelentették.

Ugyanakkor, a rózsahimlős megbetegedések száma mintegy háromszorosa az egy évvel korábbinak: 2010-ben 350, idén már 1064 beteget tartanak nyilván.

Az egész kelet-európai régióban emelkedett a fertőzöttek száma, ennek következménye a romániai megbetegedések számának emelkedése is. A fertőzések elterjedésének fő oka, hogy gyermekkorban elmulasztják a Romániában egészségügyi minisztériumi programban ingyenesen biztosított védőoltások beadását.

2010-ben a legtöbb beteg a beoltatlan roma gyermekek között volt, idén a fertőzés az óvodákban és iskolákban továbbterjedt a többi beoltatlan gyermekre is.

A betegség további terjedésének megakadályozásáért és a lakosság egészségének védelméért, a megyei egészségügyi igazgatóságok további ROR-oltásokat adtak be az érintett közösségekben élőknek (akik korábban nem voltak beoltva).

Forrás: Egészségügyi Minisztérium, sajtóosztály Románia


2013. december 13. (péntek) Legújabb hír:

Halálos áldozatokat szed a pestis Madagaszkáron

Patkányok terjesztik a kórt, amelyben 86-an betegedtek meg Madagaszkáron az idén, ebből 39-en meghaltak – közölte a helyi egészségügyi minisztérium.

A járványt a szakértők szerint a lakott területekre költöző patkányok terjesztik, az állatok viszont a mértéktelen erdőirtás miatt kényszerülnek vándorolni. A helyi kormány közleménye szerint az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) partnerségben már megtették a szükséges lépéseket a járvány kezelésére, a betegek megfelelő ellátására.

Forrás: http://mno.hu/kulfold/halalos-aldozatokat-szed-a-pestis-madagaszkaron-1200375


Lásd még: Kanyaró - Autizmus és oltás


2013-12-13 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés