lepjunk.hu

Az Asperger szindróma vége

Mottó:
„Új Bábelt élünk - a fogalmak pokoli zűrzavarát...
Gyalázatos hazugok... megrontották a szavak becsületét.”
(Karinthy Frigyes)

(Angolul nálam jobban tudó szülőtársaknak, szakembereknek hálás lennék, ha a hibákat javítanák, esetleg folytatnák a fordítást. Véleményüket segítségüket külön megköszönném. Itt érhető el Kristina Chew The End of Asperger syndrome című írása angolul. Alábbiakban az írás első részének hevenyészett fordítása, ami a vita lényegét érinti. )


Hivatalos közlemény:  Az Asperger szindróma kórképet kivették a  Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) az Amerikai Pszichiát­riai Társaság kézi­könyv­ének meghatározási közül, amely­ben a pszi­chiátriai betegségek osztályo­zása és diagnosztikus kritériumai szerepelnek, és amely kézikönyvet gyakran a pszichiátria bibliájának is  neveznek. Ha a következő kiadás, a DSM-V 2013-ban megjelenik, az Asperger szindróma mint pontosan körülhatárolható állapot ezen a néven nem szerepel többé, hanem az “autism spectrum disorder” azaz autizmus spektrum zavarok (ASD) meghatározás alatt található a jövőben.

Ettől fogva ezt a mindent egy kalap alá vevő diagnózist alkalmazzák majd az autizmus spektrum szélén elhelyezkedő esetekre is, mint pl. az én tinédzser fiamra, Charli-ra is, aki minimális beszéd és intellektuális képességekkel rendelkezik, és azokra is akik (például) programozóként dolgoznak a Szilikon Völgyben különböző szociális és érzékszerveket is érintő kihívások között.

A DSM-V módosítási szándékának két évvel ezelőtti bejelentése hatalmas felháborodást keltett mind az egyénre szabott, Asperger szindrómával diagnosztizált érintettek, mind a szüleik körében. Az érintett családokat aggasztotta, hogy gyermekeik elveszítenek bizonyos speciális képzési és egyéb szolgáltatási lehetőségeket, melyek potenciális fenyegetettséget jelentenek tanulásukat és jövőjüket illetően (egy tanulmány is igazolja annak a realitását, hogy számos Asperger szindrómával diagnosztizált ezen lehetőségekből kizáródna az ASD új kritériumai szerint). Azok a felnőttek, aki Aspergers- és/vagy aspies-ként határozzák meg saját magukat, ellenzik az Asperger, mint szószerinti meghatározás kizárását.

Miért akarják a pszichiáterek eltüntetni az Asperger kifejezést a DSM-V-ből?

A DSM-IV „bizonytalan” meghatározásai oda vezettek, hogy túlságosan magas az autizmussal diagnosztizáltak száma, állítják szakemberek.

Dr. David Kupfer pszichiáter professzor a Pittsburgh Egyetemről azt állítja a DSM felülvizsgálatával kapcsolatban: a felülvizsgálat mögött az a szándék áll, hogy ne növeljük a mentális rendellenességgel diagnosztizáltak számát, hanem bizonyosodjunk meg, hogy azok a tünetek megfelelően voltak-e diagnosztizálva és így a legmegfelelőbb kezelést alkalmazták-e ezekben az esetekben.

Read more: http://www.care2.com/causes/the-end-of-aspergers-syndrome.html#ixzz2Ednx8i3o


„Attól, hogy másképp hívjuk, megszűnik?” (Idézet a cikkel kapcsolatban hozzám küldött levélből)

Jómagam is úgy gondolom, hogy ez csupán szómágia! Ezért tart ott a mi nagyszerű fehér civilizációnk, ahol tart, mert nem mernek néven nevezni semmit. Nekem az a véleményem, hogy az Asperger szindróma elnevezés pontosan kifejezi a mögötte lévő állapot lényegét, továbbá Hans Asperger megfigyeléseire alapul, aki megfigyeléseit már 1944-ben publikálta német nyelven, melyet azonban csak 1989-ben fordítottak angolra. Innen ered a cikkben is említett félreértés, hogy csak 1981-ben ismerték fel és az American Psychiatric Association (Amerikai Pszichiátriai Társaság) csak 1994-ben ismerte meg ezt a kifejezést. Ja, ami nem angol nyelven jelenik meg, az nem is létezik…

Alajos

2012. december

Adalék az Asperger szindróma eltagadásához

Szavak ellen szállt harcba Washington

Elsöprő többséggel megszavazta a washingtoni képviselőház, hogy ezentúl tilos a lunatic (holdkóros) kifejezés használata a hivatalos szövetségi iratokban. A 398:1 arányú szavazási eredmény azt jelenti, sikeresen lobbiztak a szellemi fogyatékosok képviselői, a honatyák érezték az idők szavát, és a múltba száműzték a sértő kifejezést. Az amerikai képviselők 2010-ben már száműzték a retarded (retardált) kifejezést, szintén lobbitevékenység hatására,  s azóta az intellectual disability (intellektuális képesség hiánya) használatos a pejoratív hangulatú szó helyett. A szócserét ellenző képviselők szerint teljesen mindegy, hogy milyen szót használunk, a tettek a fontosak, aki meg akarja sérteni a szellemi fogyatékos embertársait, az úgyis megtalálja rá a szavakat.

Sitkei Levente – MN 2012. december 11.


2013-07-09 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés