lepjunk.hu

Már születéskor kimutatható

...az autizmus

A Biological Psychiatry című lapból megtudhatjuk, hogy a Yale Egyetem Orvosi Karának kutatói rájöttek, miként lehet a méhlepény segítségével már újszülöttkorban kimutatni az autizmus kockázatának veszélyét. Ezzel az új módszerrel minden eddiginél korábban meg lehet állapítani az autizmusra való hajlamot, és így a kezelést is időben el lehet kezdeni.


Az Egyesült Államokban évente minden 50. gyereknél állapítanak meg autizmus spektrum zavart, ám a diagnózist általában csupán a gyerekek 3-4 éves korában állítják fel, amikorra viszont a leghatékonyabb gyógymódok alkalmazásával már elkéstek a szakemberek, hiszen az agy az élet első évében a legfogékonyabb a különféle kezelésekre.

A tanulmányt készítő Harvey Kliman, a Yale Egyetem Orvosi Kara Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának munkatársa kollégáival együtt arra a megfigyelésre jutott, hogy a placentán látható abnormális gyűrődések, valamint rendellenes sejtnövekedés a két fő jele annak, hogy az újszülöttnél fennáll az autizmus veszélye. Kliman és csapata 117 olyan méhlepényt vizsgált meg, amely az autizmus szempontjából rizikócsoportba tartozó családba született újszülöttektől származott, majd ezeket összevetette 100 másik méhlepénnyel, melyek földrajzilag azonos területről származó kontrollcsoporttól jöttek. A rizikócsoporttól származó méhlepényekben 15 trofoblaszt-elváltozást találtak, míg a kontrollcsoporttól származóknál maximum kettőt. Amint arról Kliman beszámolt, ha a placentán négy vagy annál több ilyen elváltozás található, akkor már 96,7  százalékos valószínűséggel kijelenthető, hogy az újszülöttnél fennáll az autizmus lehetősége.

Jelenleg az autizmus korai felismerésére a legjobb módszer a családtörténet kivizsgálása, hiszen azoknál a pároknál, ahol már van egy autista gyerek, kilencszer nagyobb az esélye annak, hogy a többi gyerek is autista lesz. Ezeknél a családoknál különösen nagy jelentősége lehet annak, ha a további újszülöttekről már születésükkor kiderül, fennáll-e az autizmus veszélye, mert így őket már jóval korábban el lehetne kezdeni kezelni. Kliman szerint azonban a legnagyobb eredményt azzal lehetne elérni, ha a placenta vizsgálata minden újszülöttnél rutineljárássá válna, ezáltal minden autista kisgyereket a lehető legkorábban kezelésbe lehetne venni, és így nekik is lehetőségük lenne a minél minőségibb életre.

Forrás: Betegszoba.hu
2013. május 03., péntek 18:11

http://mno.hu/betegszoba/mar-szuleteskor-kimutathato-az-autizmus-1158535


Kérdésem: Mit lehet tenni egy autista újszülöttel? - Alajos

A szakember válasza:

A hír még korántsem megalapozott (placenta és autizmus-felismerés), további ellenőrzésre szorul. Azonban a konkrét kérdésre a megfelelő és korrekt válasz, hogy nem tudjuk, hiszen nincsenek kidolgozott és ellenőrzött programok az extrém korai fejlesztésre (a jelenlegi eszközökkel a legkorábban 15-20 hónapos kor körül ismerhető fel a fejlődési zavar). Egy 15-20 hónapos tipegő szükségletei pedig igen-igen távol vannak egy újszülöttétől. Ötleteink természetesen volnának, de hatásvizsgálatokat kell végezni, hiszen a nem ellenőrzött beavatkozások egy csecsemőnél  (ahogyan nagyobb gyermekeknél és felnőtteknél is) beláthatatlan hosszú távú következményekkel is járhatnak.

Üdvözlettel, Dr. Stefanik Krisztina
pszichológus, autizmus-szakértő
egyetemi adjunktus
tudományos és nemzetközi dékánhelyettes
ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar


2013-05-04 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés