lepjunk.hu

OPNI után OPAI

MOLNÁR LAJOS ELINTÉZTE -Élet a Lipót bezárása után

Több éve már, hogy a nagy múltú Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárta kapuit. A Gyurcsány kormány (MSZP-SZDSZ) alatt felszámolt intézet nemcsak betegellátással foglalkozott, hanem a hazai pszichiátria módszertani, oktató-, tudományos és kutatóközpontjaként is működött.


Az intézet a fekvőbeteg-ellátásának felszámolását 2007. április elsejével rendelte el Molnár Lajos (SZDSZ) akkori egészségügyi miniszter, végül azonban a betegellátás csak december 31-ével szűnt meg, addig fokozatosan küldték el a betegeket és a dolgozókat. A Lipótként is emlegetett intézmény megszűnése komoly politikai, szakmai és társadalmi viták kereszttüzébe került. Szabó Máté ombudsman 2008-as jelentésében megállapította: az OPNI bezárása aggályos helyzetet teremtett az ellátottak, az egészségügyi dolgozók, végső soron pedig az egész társadalom számára. A biztos hangsúlyozta, a valódi problémát azoknak a betegeknek a sorsa jelenti, akik a megszűnő ágyakon feküdtek, és akiket a minél gyorsabb ágyszám-csökkentés érdekében elbocsátottak az intézetből. Közülük kerültek ki jelentős számban az ellátás nélkül maradó betegek. Jelentésében Szabó Máté úgy fogalmazott: mivel az érintettek jelentős része nem rendelkezett betegségével kapcsolatos belátási képességgel, ezért visszautasították a kezelést, és elbocsátásuk után röviddel vagy nyomban abbahagyták a gyógyszerek szedését. Ők azok, akik nem mentek el az ideggondozóba, így romló állapotuk következtében az utcán kötöttek ki, ezáltal növelve a hajléktalanok számát.

Forrás: Magyar Nemzet 2013. március 22. Látó-Tér – Szalai Laura – Betegek maradnak ki az ellátásból

Néhány idézet az egy oldalas cikkből:

Az OPNI bezárása utána a neurológiai ágyak többségét megszüntették – 2007 óta nő az öngyilkosságok száma hazánkban

„Papíron az intézmény valamennyi betegének lett helye, hivatalosan tehát senki nem került utcára” – tárta elénk a száraz adatokat Németh Attila, A Nyírő Gyula Kórház főigazgató főorvosa. a pszichiáter ugyanakkor elismerte: sokan szétszéledtek, akikről viszont nem rendelkeznek információval. Mivel az orvos beteg kapcsolat a pszichiátriai betegek esetében kiemelt jelentőségű, voltak olyanok, akik korábbi orvosuk elvesztése miatt maradtak kezeletlenül. Az elkallódott betegek egy másik része pedig azért került utcára, mert a családjuk nem fogadta vissza őket az intézmény felszámolása után. …

…egy évvel az OPNI bezárása után a TAJ számok nyomon követése alapján maga a minisztérium – amely egyébként tagadta, hogy bármilyen ellátási zavar keletkezett volna – hozta nyilvánosságra, hogy az intézményben kezelt skizofrének közül 87 beteg egy éve nem kapott gyógyszert, tehát ellátatlan maradt.

Hiányzó ágyak

Az intézet 849 fekvőbeteg-ággyal működött.

Az OPNI bezárásával nem csak a betegek helyzete vált bizonytalanná. … három-négy évvel a Lipót bezárása után a korábban ott dolgozó orvosok negyven százaléka már nem praktizált, ők ugyanis vagy nyugdíjba mentek, vagy külföldre vándoroltak. A szocialista-szabad demokrata időszak egészségügyi kormányzata azzal érvelt, hogy az OPNI dolgozói majd a vidéki kórházak osztályain helyezkednek el… Ez az elképzelés azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. … Az orvosok hatvan százaléka maradt a szakmában, ők többnyire Budapesten nyitottak magánpraxist, vagy pszichiátriai gondozókban helyezkedtek el. tehát kevesen folytatták a munkát kórházi osztályon.

Az utóbbi években a szakma többször figyelmeztetett arra, hogy az OPNI bezárása és az öngyilkosságok számának megnövekedése között összefüggés lehet. … ehhez nem csak az intézmény bezárása, hanem a járóbeteg-ellátás finanszírozásának csökkenése is hozzájárult. 1986 és 2006 között a halállal végződő öngyilkosságok száma folyamatosan csökkent, 2007-ben megállt, ezt követően pedig enyhe emelkedés kezdődött. Mindezt közvetve bizonyítja az is, hogy a mentőszolgálatnál regisztrált öngyilkossági kísérletek száma is növekedett az utóbbi években. …

Minden negyedik ember pszichés zavarokkal küzd

Egy nemrég publikált nemzetközi vizsgálat szerint ma az Európai Unió lakosságának egynegyede küzd pszichés zavarokkal. … a hazai adatok is nagyjából megegyeznek a nyugat-európai országokéval, az alkoholizmust illetően azonban még ki is emelkedünk a sorból.

Lehóczky Pál …  (a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke) … felhívta a figyelmet arra, hogy az olyan bűncselekmények esetén, amikor pszichiátriai beteg – legyen az kezelt, vagy nem kezelt – követ el bűncselekményt, a média azonnal a pszichiátriai betegséget jelöli meg okként, és a szakmára hárítja a felelősséget.

Új országos központ nyílik

Már (a választásokat követően) 2010 decemberében felmerült, hogy a kormány egy új országos központot hozna létre Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) néven, amely betöltheti az egykori lipótmezei ideg- és elmegyógyászati intézet szerepét. …

Az egészségügyi államtitkárság tájékoztatása szerint: az OPAI előkészületi munkálatai az utolsó fázisban vannak, így az intézet hamarosan megkezdheti a működését. … a szakmai előkészületek megtörténtek, így a Nyírő Gyula Kórház készen áll arra, hogy egy módszertani-, betegellátó- és kutatócentrumnak adjon otthont. A főigazgató (Németh Attila) elmondása szerint az intézményben olyan hiánypótló speciális ambulanciákat illetve részlegeket alakítanak ki, ahol a játékszenvedéllyel küzdőket, szexuális zavarban szenvedőket, kényszerbetegeket és pszichoszomatikus problémákat is kezelnének a többi pszichiátriai kórképen kívül.

(Megjegyzésem: Rombolni könnyebb, mint építeni – pláne újjáépíteni. – Alajos)


2013-04-04 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés