lepjunk.hu

A gép csak tükör

- A neurofeedbackről

Rajta vagyok egy levelező listán, ahová autista gyermeket nevelő szülők írnak egymásnak. Nem először kapok ötletet tőlük, hogy minek is kellene utánanéznem. A neurofeedbackről is ott olvastam először, és amikor legutóbb egy magatartási zavar kapcsán azt írta dr. Fehér Gabriella, hogy azon a neurofeedback segít, kíváncsi lettem az eljárásra és arra is, aki ajánlotta.


Először persze azt kellett megtudnom, hogy mi az a neuro- vagy biofeedback. Angol nyelven számtalan honlap található, magyarul alig. Az idei (2010! - Alajos) Pszinapszis napokon dr. Fehér Gabriella bemutatót tartott róla. A pontosság kedvéért idézem azt, amit Gabriella írt a Pszinapszis honlapjára:

"A biofeedback nemrég elterjedt fogalom a terápiában. Lényege: a kevéssé, vagy egyáltalán nem tudatosuló élettani funkciók műszeres visszajelzése abból a célból, hogy működésüket tudatosan, „akaraterővel” optimalizáljuk. Olyan paramétereket jelez vissza, mint pl. a pulzus, bőrellenállás, izomfeszülés, légzés, hőmérséklet, EKG, EEG. Amennyiben ezek értéke eltér a normáltól, tanulás révén optimalizálhatóak. A visszajelzés képpel és hanggal történik, pl. filmnézés révén, játékkal.

A biofeedback egyik speciális felhasználási területe a neurofeedback, azaz az EEG-biofeedback. Egészséges embereknél a képességek növelésére használható, igény szerint fokozható az összpontosító képesség, a kreativitás, ill. a meditatív állapotba kerülés, a relaxáció. Számos sportolónak segített már a módszer. Stresszoldó, feszültségoldó hatása jelentős, az alvászavart csökkenti. A módszer komoly terápiás potenciállal is rendelkezik. Leggyakrabban hiperaktív, figyelemzavaros, impulzuskontroll-zavaros gyermekeknél használják, de ezen kívül számos területen segíthet, pl. különböző agyi történések utáni rehabilitációban (pl. stroke = agyvérzés), ill. az epilepszia szupportív (= támogató) terápiájában."

Az irodájában, a rendelőjében találkozom dr. Fehér Gabriellával, és meglepődöm, amikor ajtót nyit. Szép, koránál jóval fiatalabbnak látszó nő nyit ajtót. A puritán szobában az asztal mellé telepedünk, amin ott egy laptop. Később kiderül, ez fontos kelléke a neurofeedbacknek. A gyógyszerészként végzett és gyógyszer-biokémikusként dolgozó Gabriella kevésnek találta ezt a területet, továbbtanult. Pszichológusi diplomát és természetgyógyászi oklevelet szerzett. (...)

(...)

Abban, hogy hazánkban elterjedt a neurofeedback Gabriellának élenjáró szerepe van. Azt mondja, orvosok, pedagógusok, pszichológusok használják, és a budapesti nevelési tanácsadók felének már van ilyen készüléke. Gabriella nemcsak alkalmazza magánrendelésén (főleg felnőtteknél, akik nem autisták), hanem tanítja is a neurofeedbacket a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület-nél, de sok helyre hívják konzulensnek is, és szupervíziókat tart a végzett neurofeedback terapeutáknak.

Beszélgetésünk végül ahhoz a ponthoz érkezett, amikor sor került a neurofeedback kipróbálására. Néztem körül, hogy hol is lehet a csodagép, amelyik megmutatja az agyhullámaimat, amikor kiderült, hogy a „gép” (ami kb. egy mobil telefon háromnegyede), önmagában mit sem ér, hozzá kell csatlakoztatni a laptophoz, a gépből kinyúló elektródák pedig az én fejemre kerülnek. Aztán egyszer csak megláttam az én fel-le rohangáló béta hullámaimat. A cél az volt, hogy relaxált állapotba kerüljek, hogy a béta hullámról átváltsak alfa hullámra.

„A gép csak tükör - mondja Gabriella -, úgy lesz belőle kezelés, hogy segít beállítani, melyik hullámnak hogyan kell mennie.” A gép csakugyan tükör, minden az én akaratomtól függ, attól, hogy le tudok-e menni alfába. Ehhez persze kapok segítséget a számítógéptől. Ha alfában vagyok, akkor megy a kisvonat, abban a pillanatban, amikor magamban felujjongtam, hogy sikerült, a vonat megállt, de megállt akkor is, amikor Gabriellától kérdeztem valamit. A gyerekeket a mesék, a játékok „kényszerítik” arra, hogy relaxáljanak, azaz lemenjenek alfába, vagy a nem használt agyterületeiket működésre serkentsék, és a sok-sok gyakorlás során a páciens agya beáll a normál üzemmódra (ez utóbbiak persze az én szavaim, Gabriella ennél sokkal árnyaltabban fogalmazott). Ha ez megtörtént, akkor már csak hébe-hóba kell egy-egy emlékeztető kezelés.

Persze, míg idáig eljut egy-egy kliens, mélyen bele kell nyúlni a zsebébe, az egyórás kezelés hat-nyolcezer forintba kerül. Gabriella, bár maga ellen beszél, úgy véli, akinek rendszeresen van rá szüksége, jobb, ha megveszi a készüléket, és megtanulja a kezelését.

*

Agyunk tükre: az agyhullámok

Agyunk működése jól leírható agyhullámaink amplitúdójával és arányával. A következő agyhullámaink vannak:

E hullámok eloszlása és aránya egészséges személy esetén jellemző eloszlást mutat. Eltérés esetén ezen arányok megváltoztathatóak megfelelő neurofeedback készülék segítségével. A módszer nem invazív (nem történik tűszúrás), a kliens a hullámokat kizárólag az „akaraterejével” mozgatja.

Ferenczy Ágnes (ETA-Hírlevél, 2010. 3. szám)


 

Lásd még: Figyelemkontroll2013-02-01 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés