lepjunk.hu

A tű foka

Simon Singh egy dal számszakiságáról, a nevetséges csodaszerekről és a csigolyák ropogtatásáról.

Interjú a Trükk vagy terápia? – Kereszttűzben az alternatív gyógyászat című könyv szerzőjével. Idézetek a cikkből:


„...A téma korábban is érdekelt, de komolyan akkor kezdtem vele foglalkozni, amikor néhány éve láttam a BBC egyik alternatív gyógyításról szóló műsorát. A program címe bizonyítékot ígért, a kezdő képsorok pedig egy nyílt szívműtétet mutattak. A narráció szerint a kínai beteg magánál volt a műtét közben, nem kapott általános érzéstelenítést, mindössze akupunktúrával csökkentették a fájdalmait. Kicsit nyomoztam, és kiderült, hogy tényleg nem altatták el, de az akupunktúra mellett az emberiség által ismert három legerősebb érzéstelenítőt adták be neki...”

„...Míg a konvencionális, bizonyítékokon alapuló gyógymódok szigorú szabályok szerint űzhetők, addig Angliában, ha ma úgy döntenék, hétfőn már homeopatának hívhatnám magam, és embereket kezelhetnék. Állatokat nem, mert ahhoz képzettség szükséges, de embereket igen...”

„...Ha valakinek fáj a háta, és csontkovácshoz akar menni, én nem feltétlenül beszélném őt le erről. Vannak veszélyei, nem hiszem, hogy teljesen biztonságos, de magyarázható, hogy a hátcsigolyák kezelése csökkenti a hátfájást. Amikor a csontkovácsok azt állítják, hogy ők a csigolyák ropogtatásával kezelni tudják a fülgyulladást, az asztmát vagy a csecsemők kólikás hasfájását, az már egy más történet...”

Bővebben: Magyar Nemzet Magazin - 2010. szeptember 25. A tű foka

http://www.mno.hu/portal/738470#

Lásd még: Alternatív terápiák kritikus szemmel


2010-10-08 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés