lepjunk.hu

Miért gyakoribb az autizmus fiúknál?

Egy új tanulmány segíthet lerántani a leplet az autizmust övező egyik legnagyobb titokról: miért gyakoribb a rendellenesség a fiúknál, mint a lányoknál. Dr. John Vincent kanadai kutató nemzetközi munkacsoportjával közel 3 ezer, autizmus spektrum zavarban (ASD) szenvedő és 246 szellemi károsodásban szenvedő ember egyes génjeit hasonlították össze 10 ezer egészséges kontrollszemélyével.


A Science Translational Medicine folyóirat legfrissebb számában megjelent eredmények szerint a PTCHD1 génben keletkező mutációk összefüggésben állnak az autizmus és más szellemi károsodás egyes formáival a vizsgált személyek 1 százalékában. A kontrollcsoportban nem találtak ilyen kapcsolatot.

„Az adatok azt mutatják, hogy a PTCHD1 gén mutációi szoros összefüggést mutatnak az autizmus spektrum zavarral” – vonták le a következtetést a kutatók, akik arra is rámutattak, hogy ez a gén az X-kromoszómán helyezkedik el, amely a férfiakban csak egyetlen példányban található meg.

„Ez lehet a magyarázat arra, miért érint az ASD négyszer több férfit, mint nőt” – magyarázta Andy Shih, az Autism Speaks szervezet tudományos alelnöke. „A PTCHD1 egy olyan neurobiológiai útvonal része, amely befolyásolja az embrió fejlődését és mind az ASD, mind a szellemi károsodások létrejöttében szerepet játszik.”

Bár a genetikai felfedezések általában csak az esetek kis százalékára vonatkoznak, összességében az autizmusban szenvedők közösségének nagyobb részére érvényesek. Az X-kromoszómán elhelyezkedő génmutációk magyarázatot adhatnak arra a korábban rejtélyes tényre, miért gyakoribb a rendellenesség a férfiakban, mint a nőkben.

Medipress

2010. szeptember 28.


Forrás: http://babafalva.hu/miert-gyakoribb-az-autizmus-fiuknal/

Lásd még: Miért gyakoribb a férfiaknál az autizmus?


2010-09-30 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés