lepjunk.hu

Doppingolt tudás

Sokunknak az objektivitás, hitelesség és szakszerűség szavak jutnak eszünkbe a tudomány szó hallatán, pedig ezt is emberek művelik. A kutatók gyakran kevéssé különböznek a sportolóktól: a becsvágy hajtja őket, hogy világraszólót alkossanak. Néhányuk e cél elérése érdekében tisztességtelen eszközöket sem utasít el, akárcsak a doppingszert használó atléták. Akik lebuknak, valóban ismertté válnak, bár nem biztos, hogy így akarták.


Huang Vuszuk
Az évtized elején ismertté vált szöuli biotechnológia-professzor, őssejtkutató laborjában egymás után születtek a szenzációs eredmények. Állítása szerint emberi embriót klónozott, és őssejteket állított elő klónozással. 2006-ban aztán kiderült, hogy szakmányban csalt és adatokat fabrikált. Tavaly felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Tündöklése idején Dél-Koreában a nemzeti büszkeség részévé vált az őssejtkutatás.


Jan Hendrik Schön
A Bell Laboratórium alig harmincéves fizikusát 2001-ben a világ legígéretesebb elméi között tartották számon. Molekuláris méretű tranzisztort és félvezetőt épített, kutatásai azzal kecsegtettek, hogy a szilíciumalapú számítógépeket a szerves vegyületeken alapuló nanokomputerek válthatják föl. Kilenc évvel ezelőtt átlagosan nyolcnaponta jelent meg újabb szakcikke. Csakhamar rájöttek azonban, hogy az adatokat maga találta ki, kutatásai valójában eredménytelenek maradtak.


Jacques Benveniste
Az egykor megbecsült immunológus 1988-ban nagy vihart kavart cikket közölt a Nature folyóiratban. Mérései szerint ha az immunrendszer fontos elemeit, az antitesteket végletesen felhígítjuk, akkor hatásuk megnő. Ez az eredmény amellett, hogy ellentmond a józan észnek, igazolná a homeopátia elméletét. Sokan megismételték a kísérletet, de senki más nem tapasztalta a hatás erősödését. Benveniste föltalálta magát új közegében, ezoterikus gyógyulást kínáló vállalkozást alapított.


Jon Sudbo
Norvégia egyik legelismertebb onkológusa volt 2006-ig a jelenleg korlátozott engedéllyel fogorvosként dolgozó Sudbo. Vesztét az előző évben a The Lancet folyóiratba küldött cikke okozta, amelyben arról értekezett, hogy az ibuprofen csökkenti a szájüregi rák kockázatát. Sudbo meglehetősen hanyag volt, mert a vizsgálatba állítólag bevont kilencszáznyolc kitalált beteg közül kétszázötvennek ugyanakkorra tette a születésnapját. Munkássága kártyavárként omlott össze, közleményeinek többsége, közöttük disszertációja is kitalált adatokat tartalmazott.


Scott Reuben
A Scientific American magazin Reubent az orvosi Bernie Madoffnak nevezte. 1996-tól tizenkét éven át számos cikket közölt az ortopédiai műtétek utáni fájdalomcsillapításról, és eredményeiben bízva betegek millióinak kezelését változtatták meg orvosaik. Csakhogy azok a klinikai kísérletek, amelyekre állítása szerint következtetéseit alapozta, kitaláltak voltak. Minthogy hazugságaival betegek életét veszélyeztette, az idén júniusban féléves börtönbüntetésre ítélték.


Marc Hauser
Csaláson kapták a világ leghíresebb viselkedéskutatóját, a Harvard Egyetem vezető munkatársát. Marc Hauser, aki az utóbbi időben az erkölcs evolúciós eredetéről is értekezett, igen találékonyan értelmezte a kutatás etikai szabályait, így szenzációs eredményei sem maradtak el. Elmélete szerint az ember és a főemlősök értelmi képességei (beleértve a beszéd képességét is) nem különböznek egymástól alapvetően, nem lehet közöttük éles választóvonalat húzni. Legutóbbi kötete a moralitás evolúciós eredetéről szólt. A történtek fényében különösen cinikus címet választott: Morális elmék, avagy hogyan alakította ki a természet általános érzékünket a jó és a rossz megkülönböztetésére. A vádak szerint meghamisította a kísérletek során szerzett adatokat, eltüntette a tesztek valós körülményeit rögzítő jegyzőkönyveket, sőt akadt olyan kísérlet is, amelyet el sem végzett.

Forrás illetve bővebben lásd: Magyar Nemzet Magazin 2010. szeptember 11. Menekülő tintahal

Kapcsolódó írás: A Dr. Fox Efektus


2010-09-22 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés