lepjunk.hu

RAIN MAN 59. oldal

Leonore Fleischer regénye nyomán: RAIN MAN (ESŐEMBER) - Zeneműkiadó 1989 - Fordította Jankovich Krisztina

(Idézet a hatodik fejezetből)


„... A napi első teendő a reggeli. Néhány háztömbbel odébb, nem messze a szállodától szerény, olcsó kis büfé húzta meg magát, főként városközpontban dolgozók reggeliző, ebédlő helye. Raymond békésen csoszogott Charlie mögött ahogy beléptek, majd megindultak egy szabad asztal felé. ...

- Jó reggelt – köszönt a csinos, szőke pincérnő, asztalukhoz lépve. Karján szalvéta, kezében ezüst evőeszköz. Nagy, kék szemét érdeklődve meresztette a jóképű Charlie Babittre.

Charlie felnézett. „Feltűnően csinos, fiatal, bögyös.” Kezdőknél a négyesszámú mosoly vált be, a „puszilni való”.

- Szép reggelünk van – mosolygott, és jelentőségteljesen felvonta a szemöldökét.

A pincérnő épphogy csak dorombolni nem kezdett, keblét előre dobta, ránézett Charlie-ra, előrehajolt és átnyújtotta az étlapot.

Raymond is meglegeltette szemét a lány mellén, még hunyorított is, hogy jobban lásson. De a lány Charlie-val foglalkozott, nem vele. Charlie elbájoló mosolya kíséretében elvette az étlapot.

- Köszönöm – mondta ki az egyszerű szót. De milyen jelentőségteljesen! – Szóval, ... ühm – mi az ajánlat?

- Első helyen én – kuncogott a lány, kék szeme hamiskásan csillogott.

- A-ha ... –  Charlie szeme végigpásztázta a lány testét le és föl, majd kaján vigyorral kérdezte:

- Tudja, érdekelne bennünket, milyen izgalmas helyek vannak errefelé. Sötétedés után ...

- Sally Dibbs - szólalt meg ekkor váratlanul Raymond. Leolvasta a pincérnő nevét a kis műanyag táblácskáról, amit a lány mellére tűzve viselt, a zseb fölött- - Négy-hat-egy-nulla-egy-kilenc-kettő.

A lány szeme tágra nyílt a csodálkozástól és kétkedően bámult Raymondra.

- De ... honnan  ... tudja ... a telefonszámomat? – hebegte.

Charlie döbbenten nézett Sallyról Raymondra. Mi a fene? Raymond szemmel láthatólag ideges lett, valószínűleg megijedt, hogy valami rosszat csinált. Lesütötte a szemét.

- A telefonkönyv – motyogta Charlie felé. – Azt mondtad, hogy olvassam.

A pincérnő angyalhajas feje ide-oda mozgott, Charlie-ról Raymondra, Raymondról Charlie-ra. Nem tudta mire vélni a dolgot. Charlie egyí enyhe kacajt eresztett meg, gondolván, ebből érteni fog a hölgy.

- Ja? ... Nagyon könnyen megjegyez mindent.

- Rögtön visszajövök, mondta a lány izgatottan, és úgy elsietett, hogy köténye pántja vízszintesen lobogott utána.

És akkor Charlie Babittnak eszébe jutott valami. „Rendkívüli képességek”. Dr. Brunner szavai Raymondról. Wallbrookban, amikor Raymond bemutatta félelmetes memóriáját Shakespeare Vízkeresztjével, Charlie egy kézlegyintéssel elintézte a dolgot. Ügyes, de haszontalan. Na de az csak Shakespeare volt!

Ez egészen más. Ezek számok! Számokat megjegyezni hasznos is lehet, nagyon hasznos. A számokban erő van, hatalom. Charlie rágyújtott egy Lucjíra, lassan, mélyen elgondolkodva szívta. Raymond csak most kelltette fel érdeklődését, hogy más oldaláról is bemutatkozott. Új megvilágításba került előtte, és ennek a fénynek van értelme.”


2010-09-14 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés