lepjunk.hu

Az IBM beszédtükör

Az IBM-beszédtükör III egy számítógépes terápia és diagnosztizáló program, sokoldalú felhasználási lehetőséggel. Különösen azoknak ajánlott, akiknek nehézségeik vannak a beszéd területén. A program hangtechnikusok, programozók, művészek, nyelv- és beszédterapeuták közös munkájának eredményeként jött létre, és az autisták beszédfejlődésének elősegítésére az osztrák Autistenhilfe1 (is) ajánlja.

Megjelent az Esőember 1999. márciusi, III. évfolyam 3. számában


Az optikai és akusztikus segédeszközök javítják a beszéd- és hangképzési zavarokat, a hallássérültek beszédmodalitás zavarait analizálják és fejlesztik. Az IBM-beszédtükör III a moduláció, a kiejtés és az akcentus javítására is alkalmas az idegen nyelv tanulásánál. A beszédterapeuták és klienseik ellenőrizni és irányítani tudják a beszéd olyan sajátosságait, mint a hangképzés, hangmagasság, hangerő, artikuláció és beszédsebesség. 

Használata egyszerű: a menüablakból rákattintással lehívhatók az egyes beszédgyakorlatok. Különböző lehetőségek vannak a megfelelő hangnorma/hanghatás beállítására, amelyek a gyakorlatok egyénre szabott alkalmazását garantálják. Több látványos elem teszi érdekessé a feladatokat, s ez különösen a gyerekek gyakorlásánál előny. A program mindenfajta beszédgyakorlatot tartalmaz. 

A program a következő beszédjellemzők optikai megjelenítését kínálja: hangmagasság, hangerő, hangadás, tempószabályozás, hangszín, artikuláció. A beszédmintáról látható jelentést kapunk és ezzel szinkronban hallható/látható is az eredmény - a saját beszéd visszajátszható normál sebességben illetve lassítva. A felvett beszédminták, adatok tárolhatók, kinyomtathatók, s ezek a terápiák nyomon követését, kiértékelését, dokumentálását segítik.

1A programmal kapcsolatos kérdéseket az osztrák Autistenhilfe telefonján lehet feltenni: (00-43-1) 533-9666 
Honalpjuk: ÖAH


2010-02-15 18:35:07
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés