lepjunk.hu

Nyomra vezető DNS

Elfogták a taxisnő gyilkosát Németországban

Négy nap alatt elfogták azt a férfit Németországban, akit egy taxisnő megsebesítésével és megerőszakolásával, valamint egy másik megölésével gyanúsítanak. A siker annak a nemrégiben megváltozott jogszabálynak köszönhető, amely bővítette a DNS-tesztek alkalmazásának lehetőségét.


Röviddel ezelőtt két súlyos bűncselekmény borzolta fel a Boden-tó északi sarkánál élők nyugalmát. Mindkét esetben taxisnő volt az áldozat. Az egyiket Konstanzban sebesítették meg súlyosan, majd megerőszakolták, a másikat Hagnauban gyilkolták meg. A rendőrség rövid idő alatt elfogta a vélt tettest. A nyomozás gyors sikerét egy sokat vitatott törvény tette lehetővé, amely a DNS-próbák alkalmazását szabályozza.
A Németországban nagy jelentőségűnek tartott és odaadóan oltalmazott adatvédelem előírásai hosszú időn keresztül csak súlyos bűntények (gyilkosság, nemi erőszak, súlyos testi sértés) esetében tették lehetővé, hogy a vélt tettestől nyálpróbát vegyenek, és az abból elkészített DNS-mintát adatbankban tárolják. Alig egy esztendővel ezelőtt azonban megváltoztatták e jogszabályt, mégpedig oly módon, hogy a kisebb bűncselekményeknél, de visszaeső elkövetőknél is alkalmazható ez az eljárás. Előzőleg az adatvédelem számos szervezete és élharcosa túlzott lépésnek tartotta a tervezetet, és ellenezte a törvény megváltoztatását. A most elkövetett két bűnténnyel gyanúsított férfit azonban nem sikerült volna elfogni ilyen rövid időn belül, ha nem terjesztik ki a DNS-vételre vonatkozó szabályozást.
Andrej W. a brandenburgi Senftenbergben épp a német labdarúgó-válogatott világbajnoki találkozójának tévéközvetítését nézte, amikor őrizetbe vették. A 28 éves férfi 2000-ben Szibériából érkezett az országba, és betörések miatt hamarosan összetűzésbe került a törvénnyel. Kétszer is elítélték, de büntetésének végrehajtását mindkét alkalommal felfüggesztették. Ám azután, hogy az alkalmi munkás egy vállalat telephelyéről fémtárgyakat tulajdonított el, a rendőrség – arra hivatkozva, hogy a bűntettek sorozata kimeríti a „jelentékeny bűnözés” fogalmát – DNS-mintát vett tőle, s azt átadta a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) adatbankjának. Az ott őrzött anyagokat a mostani támadások után összehasonlították a két taxiban fellelt DNS-információkkal. A nyomozók kriminológiai előrelátása kisebb súlyú bűntetteket elkövető, de a visszaesés további lehetőségét magában rejtő delikvenssel szemben meghozta a gyümölcsét. Az elővigyázatosságból levett DNS-minta alapján négy nap alatt ugyanis sikerült letartóztatni a női taxisok elleni támadások gyanúsítottját.

Stefan Lázár

Forrás: http://www.mno.hu/portal/720454#

Megjegyzés: Sokszor gátja a pozitív cselekvésnek a minden áron történő "jogvédés" (Alajos)


2010-07-03 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés