lepjunk.hu

Esetek – balesetek - tragédiák

Alábbi, általam tapasztalt illetve összegyűjtött esetek például szolgálnak egyrészt a gondnokság alá helyezés elmulasztásának következményeiről, másrészt a kizáró gondnokság, mint tökéletesen védett állapotról, valamint arról, hogy egy fogyatékos milyen kiszámíthatatlanul cselekszik, és mennyire kiszolgáltatott.

Továbbá hogy milyen tragédiákhoz vezethet az, ha a problémát nem a helyén kezeljük.

Alajos


Gyöngyös-Karácsond 2007 - Egy autista felnőtt nő lakóotthoni elhelyezésével kapcsolatos szerződését nem írta alá, mert nem tudta értelmezni a szerződés szövegét. Szülei nem helyezték gondnokság alá, ezért csak ő lett volna jogosult a szerződéskötésre. Egész életére kiható, saját érdekét szolgáló ügyben döntésképtelen volt.


A Balatonig kerekezett a fogyatékos kislány
2010.07.01 19:52
MNO - PL
Balatonszentgyörgyön találták meg a szerdán Ordacsehiből eltűnt tizenöt éves, fogyatékos lányt. A tizenöt éves lány szerdán tűnt el ordacsehi otthonából, a rendőrök – lakossági bejelentés alapján – Balatonszentgyörgyön csütörtök kora délután épségben megtalálták.
A tizenöt éves lány összepakolta a cuccait, végül azonban egy sárga biciklivel, pakkok nélkül vágott neki az ismeretlennek. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a tinédzser enyhén értelmi fogyatékos, de a nevét meg tudta mondani. Közben az egész település együttműködött a rendőrséggel, közösen indultak a szerda hajnali kettőkor eltűnt lány keresésére. Még a falun áthajtó autósokat is megállították, s megkérdezték a sofőröket, láttak-e egy rózsaszín ruhás biciklis lányt.
(sonline.hu)


Közúti baleset 2008 – Egy felnőtt 26 éves, cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt álló autista nőt (aki gondnoka tiltása ellenére kiszökött biciklizni késő este), kerékpárral együtt elsodort egy autóbusz. Darabos felsőkartörést szenvedett. A buszsofőr és a tanúk vallomása szerint nem jelezte az irányváltozást balra kanyarodásnál. A rendőrség a közlekedési rend súlyos megsértése miatt nagyobb összegű pénzbírságra ítélte. A helyszínelést végző rendőrnek mondta a lány, hogy autista, ez is bekerült a jegyzőkönyvbe, de a helyszínre érkező gondnokától nem kértek tanúvallomást. Hosszas utánajárással, a cselekvőképességet kizáró gondnokság igazolásával és az illetékes gyámhivatal segítségével sikerült az eljárást megszüntetni, és a büntetést eltöröltetni.


Nyilvánvalóan bolond volt (Én inkább így mondanám, illetve kérdezném: belátási és döntési képességének birtokában volt? - Alajos)
2010.08.04 19:55
MNO - PL
Két nap alatt négyszer kellett intézkedniük a rendőröknek egy csorvási férfivel szemben. Az 56 éves férfi végül kedden késő délután kórházba került, elmeállapota miatt van szükség a megfigyelésére és kezelésére.
Hétfőn azért állították elő a Békéscsabai Rendőrkapitányság munkatársai, mert a gyanú szerint ellopott egy biciklit. Kihallgatták, majd szabadon engedték. A férfi ekkor vonatra ült, hogy hazamenjen Csorvásra, de jegyet nem vett, ezért Telekgerendáson le kellett szállnia. Ott aztán elkezdte állítgatni a vasúti sínek váltóját, ezért újabb rendőri intézkedés következett. Majd a késő esti órákban Békéscsabán kukákat borogatott. Ezt követően kedden délelőtt találkoztak vele újból az egyenruhások. Csorváson a vasútállomás környékén kővel és féltéglával próbálta eltalálni az arra járó kerékpárosokat, majd az állomásról induló vonatokat is célba vette, de szerencsére senkit sem talált el. Ezen kívül irányítgatni próbálta az állomás mellett elhaladó autókat, kiugrált eléjük, és egy közlekedési táblát is megpróbált kitépni a helyéből. A rendőrök előállították a Békéscsabai Rendőrkapitányságra. A férfi kihallgatását követően kórházba került, elmeállapotát vizsgálják.
(police.hu)


Orvosszakértők is tévedhetnek - levél egy szülőtárstól

Kedves Alajos!

Biztosan emlékszik rám, pár hete levélváltásunk volt munkalehetőséggel kapcsolatban.

Akkoriban nagyon el voltam keseredve és izgultam, hogy fiam hogy éli meg ezt a tortúrát. Hát joggal aggódtam és féltem. Maga a vizsgálat és az azt követő foglalkoztatási tanácsadás „rettenetes” volt nemcsak a gyerek számára, hanem számomra is. (A gyerek közben lerohant az utcára, alig tudtuk visszahozni, stb.)

Hétfőn kaptuk kézhez a határozatot, amelyben 60%-t állapítottak meg az öt évvel ezelőtti 100%-hoz képest (?). Így természetesen ez alapján nem vagyunk semmire sem jogosultak. A határozat mellékleteként kaptunk egy igénylőlapot rehabilitációs járadék igényléséhez. Nem tudom hallott-e már erről (ha nem szívesen elküldöm ezt és az ennek igénylésére vonatkozó törvényt).

Mindenképpen szeretném megfellebbezni a határozatot, ezért tegnap telefonon megkerestem Molnár Ágnes ügyvédet és ma elküldtem részére a fiam eddigi összes ORSZI határozatát és a betegség tényét fennállása óta igazoló orvosi papírokat.

Nagyon el vagyok keseredve. Nem tudok aludni, fáj a fejem és a gyomrom egész nap. Úgy érzem összedőlt a világ…  A fentiek alapján az autizmus rehabilitálható és öt év alatt ilyen javulás történt?!

Üdvözlettel: É. 2009.04.01.


Támogatott döntéshozatal?

A kiskunhalasi városi Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonában több ápoló rendszeresen verte és szexuális aktusok, műsorok előadására buzdította az intézet zárt osztályán a szellemileg sérült ápoltakat.

Egy napilap 2010. januárjában helyszíni riportban számolt be arról, hogy két ápolónő az ügyészségen feljelentette volt kollégáit, mert azok több alakalommal fajtalankodásra bírták a betegeket, illetve erőszakoskodtak, lelkileg terrorizálták őket. 2010 májusában a nyomozó hatóságok az intézet három dolgozóját helyezték előzetes letartóztatásba, illetve  házi őrizetbe, mert alapos gyanú merült fel, hogy az egyik férfi ápoló homoszexuális erőszakot követett el ápoltakon, míg kollégája a testi sértések minősített esetét valósította meg különös kegyetlenséggel, akaratnyilvánításra képtelen személy sérelmére. A harmadik ápoló zsarolta a betegeket.

Forrás: MN 2010. július 10.

Az ügy folytatása 2010. szeptemberében:

A hetes osztály
Eltussolt bűncselekmények a kiskunhalasi pszichiátrián

Jegyzőkönyvek készültek az embertelen verésekről, a homoszexuális erőszakról, az intézet vezetője mégsem tett lépéseket az ügyekben. Lényegében eltussolta azokat – derült ki a kiskunhalasi pszichiátrián történt bűncselekmények ügyében nyomozó ügyészek által adott interjújából.

Ismét a kiskunhalasi pszichiátriai intézetben dolgozik az a három férfi, akik ellen a városi ügyészség vádat emelt a gondjukra bízott, szellemileg sérült emberek ellen elkövetett különböző erőszakos bűncselekmények miatt. Darázs Gyöngyitől, a nyomozást vezető ügyésztől és Téglás Péter vezető ügyésztől azt is megtudtuk, hogy a pszichiátria elhíresült hetes osztályán elkövetett brutális verésekről, homoszexuális erőszakról jegyzőkönyvek készültek, az intézet vezetője mégsem tett lépéseket az ügyekben. Ugyan az igazgató nem hivatalos személy, akinek kötelessége értesítenie a tudomására jutott bűncselekményekről a rendőrséget, ám erkölcsileg vitatható, miért nem hozott meg olyan döntéseket, amelyekkel a kegyetlen eseteket megelőzhette volna. Az egyik vádlott például egyszer olyan brutálisan vert meg egy kezeltet, hogy a szerencsétlen emberhez mentőt kellett hívni, mert súlyos sérüléseket szenvedett. Ugyanakkor a pszichiátria azzal vádolja az ügyészséget, hogy a nyomozás során kihallgatott tanúkat csokoládéval és cigarettával bírta rá terhelő vallomásuk megtételére.

Forrás: Magyar Nemzet 2010. szeptember 9. Látó-Tér

Velkei Tamás cikke itt olvasható: http://www.mno.hu/portal/735342

Mi lesz, ha a gondnoksággal kapcsolatos törvényt még tovább liberalizálják? Mert lehet, hogy a verés majd csak támogatott döntéshozatalnak minősül... (Alajos)

Az ügy folytatása 2011-ben:

Zárt tárgyalása lesz a kiskunhalasi molesztáló ápolóknak

A Kiskunhalasi Városi Bíróságon hétfőn megkezdődött annak a három ápolónak a pere, akik ellen a Bács-Kiskun Megyei Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonában lezajlott vizsgálatok után emelt vádat az ügyészség.

A tárgyalás kezdetén az egyik védő zárt tárgyalás elrendelését kérte a bíróságtól. Nagyné Tajti Ilona tanácsvezető bíró helyt adott a kérelemnek, és zárt tárgyalást rendelt el, hozzátette azonban, hogy az ítélethirdetés nyilvános lesz.

A büntetőperben a bizonyítási eljárás négy, egymást követő napra van kitűzve. Az MTI információi szerint az első tárgyalási sorozatban negyven tanú kihallgatását tervezi a bíróság, majd tavasszal folytatódik a per. Egy 2010 elején tett feljelentés alapján a rendőrség vizsgálatot folytatott az intézetben, majd az ügyészség vádat emelt három ápoló ellen. A vádirat szerint az egyik férfi szemérem elleni erőszakot követett el egy gondozás alatt álló emberrel szemben.

A másik férfit azzal vádolják, hogy a testi sértés minősített esetét követte el, különös kegyetlenséggel, egy akaratnyilvánításra képtelen ember sérelmére, míg a harmadik ápoló ellen zsarolás a vád. A korábban letartóztatott vádlottak szabadlábon védekeznek. A bíróság előtt megjelent a három vádlott, közülük ketten továbbra is az intézményben dolgoznak. A tárgyaláson ott volt az egyik feljelentést tevő ápolónő.

Lukácsné Vágó Judit a bíróság folyosóján az MTI-nek elmondta: 18 éve az intézményben dolgozik ápolónőként. Szavai szerint 2009 őszén már jelezték az intézmény vezetésének, hogy elfogadhatatlan és embertelen körülmények uralkodnak egyes osztályokon, érdemi intézkedés azonban nem történt. „Ezután nem volt más választásunk, mint az, hogy 2010 év elején feljelentést tettünk az ügyészségenz” – mondta Lukácsné Vágó Judit. Mint hangsúlyozta: szemtanúja volt annak, hogy a vád alá helyezett egyik ápoló verte a pszichiátriai és fogyatékos betegek otthonának ápoltjait, illetve „szexuális show műsorokat rendeztek” az ápoltak között, amiért cigaretta volt a jutalom. (Kiemelés tőlem - Alajos)

Forrás: MNO 2011.01.10 10:00 illetve MTI

A cigaretta csupán a támogatott döntéshozatal eszköze, nemde? (Alajos)


Folytatásos rémregény: Nyomozás az intézetben

"A sértett fejét étkeztetés közben kezdte el ököllel verni a férfi, akiről szakemberek korábban megállapították, hogy közveszélyes."

Súlyos testi sértés gyanújával indított eljárást a rendőrség a megvert ápoló ügyében
Győr Ágnes

Ismét nyomoz a rendőrség a Reménysugár Habilitációs Intézetben megvert ápolónő ügyében, miután az orvosi papírok alapján a bíróság úgy ítélte meg, hogy súlyos testi sértés áldozata lett. A nő a májusi fizetéséből összesen 17 ezer forintot kapott meg, a verés után az intézet vezetősége ugyanis elfelejtette igazolni, hogy munkahelyi baleset történt, ami százszázalékos táppénzzel jár.

Forrás: Magyar Nemzet 2011. 06. 28 Bővebben:  http://www.mno.hu/portal/793525


Remény, fénysugár nélkül

Tart a vizsgálat a Reménysugárban

Forrás: Magyar Nemzet – 2012. október 6.

Még tart a rendőrségi vizsgálat annak a kiderítésére, hogy valóban bántalmazták-e a Reménysugár Habilitációs Intézetben a gondozottakat. Lapunk úgy értesült, múlt héten öngyilkos lett a fogyatékosokkal foglalkozó intézmény egyik vezetője.

Augusztus elején rohama lehetett a Reménysugár Habilitációs Intézet egyik ápoltjának, mert artikulátlanul üvöltött. Gondozói úgy akarták megoldani a helyzetet, hogy kizárták a teraszra, de folytatta. és zengett a környék a hangjától. Később látták, ahogy a gondozójával verekedett, akinek a segítségére sietett egy férfi ápoló, végül együtt gyűrték le. Órák múlva is hallották az üvöltést – mesélte lapunknak egy, az intézmény szomszédságában lévő ház lakója. Sok éve élnek szoros közelségben az intézet lakóival, megszokták a furcsa hangokat, de ez az eset más volt.

Ezért huszonegy szomszéd aláírásával a minisztériumhoz és egy alapítványhoz fordultak. Kérték, vizsgálják ki, mi történik a falak mögött, de a rendőrség is nyomoz az ügyben – folytatta a szomszéd. Lapunknak a BRFK megerősítette, a XXII. kerületi kapitányság állampolgári bejelentés alapján testi sértés elkövetésének gyanújával ismeretlen tettes ellen indított eljárást. Jelenleg még tart az adatgyűjtés és az egyéb nyomozati cselekmények – derült ki a hatóság tájékoztatásából.

Az intézmény körül korábban is voltak problémás ügyek. Tavaly áprilisban egy vak, autista lány kiesett az első emeleti ablakon. Szerencsére az épület előtt parkoló kisbusz platójára zuhant, így nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A lány csoportját nem sokkal az eset előtt költöztették a földszintről az emeletre. A lánynak korábban is szokása volt kimászni az ablakon, de amíg lent lakott, ebből soha nem volt baj. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanújával vizsgálatot indított. Az eljárást később felfüggesztették, mert az elkövető személye nem volt megállapítható.

Körülbelül egy éve számoltunk be arról, hogy az intézmény dolgozói közül többen panaszolták, hogy az otthon egyik ápoltja, egy húszéves fiatalember rendszeresen rátámad a betegekre és a gondozókra, üti és rúgja őket, széttöri a berendezést, amikor tombol, és nem kapnak segítséget, hogy megvédjék magukat. A fiút külön szobába költöztették, és csak a kijelölt alkalmazott foglalkozhatott vele. Az egyik gondozó, akit elmondása szerint bántalmazott a fiú, a rendőrséghez fordult. Néhány héttel cikkünk megjelenése után, tavaly novemberben jött a hír: a fiatalember maghalt. Az ügyben eredetileg a BRFK rendkívüli halálesetek osztálya vizsgálódott közigazgatási hatósági eljárásban. A fiú apja azonban panasszal élt az eljárás megszüntetése ellen és a bűnügyi főosztály életvédelmi osztálya további szakértőket rendelt ki az ügyben, az eljárás még tart. Múlt héten az intézmény egyik dolgozója öngyilkosságot követett el. Nem hivatalos forrásból úgy értesültünk, hogy az asszony húsz éve dolgozott az intézményben, az általa vezetett osztályon.

Lapunk az Emberi Erőforrások Minisztériumához fordult, hogy kérdést kapjon arra, folyik-e vizsgálat a betegek bántalmazásáról szóló bejelentés ügyében. Úgy értesültünk, hogy a minisztérium foglalkozik az üggyel, pontos tájékoztatást azonban hétfőre ígértek.

Tavaly februárban a Kormányhivatal az Emmi jóváhagyásával átfogó vizsgálatot folytatott az intézményben. A tapasztalt hiányosságokkal kapcsolatban a fenntartó intézkedési tervét az intézmény teljesítette, illetve két eset (hidroterápia, koedukáció) hosszabb ügyintézést igényel, amely teljesítése folyamatban van – közölte lapunkkal korábban a szaktárca.

Tegnap (2012. október 5-én - a szerk. A.) délután az MTI adta hírül, hogy a Lehet Más a Politika kéri a tárcát, azonnal indítson vizsgálatot a fővárosi XXII. kerületi Reménysugár Habilitációs Intézetben és a Vakok Állami Intézetében, mert úgy tudják, hogy az ápolószemélyzet mindkét helyen bántalmazza a bent lakókat. A párt az általunk is ismertetett bejelentésekre, illetve szóbeszédekre hivatkozva fordult a tárcához. A bejelentők azt szeretnék, ha a vizsgálatok eredményét nyilvánosságra hoznák, és ha nemcsak azokat vonnák felelősségre, akik bántalmazták a bent lakókat, hanem azokat is, akik szemet hunytak efelett.

Véleményem:

Azt azért nem értem, hogy ha foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanújával vizsgálódnak, akkor hogyan nem találnak embert, aki felelős?? Ha kiesik egy vak, autista  kislány az első emeletről, akkor csak van valaki, aki elrendelte, hogy megszokott helyéről átköltöztessék egy szokatlan, számára veszélyesebb helyre. Valakinek talán az volna a "foglalkozása", hogy ilyenkor megfelelő intézkedéseket tegyen, biztosítsa a helyet, hogy nehogy kimásszon a kislány az ablakon. Pl. rácsot lehet előzetesen felszereltetni. Vagy, mint régi bent lakót, megfelelően figyelmeztetik, döntési, belátási képességeinek megfelelően foglalkoznak vele.

Vagy értelmezzük liberálisan az esetet, hogy a személyes szabadságát nem szabad korlátozni? Felnőtt ember, végül is, kimászott, leesett, majd csak belátja, hogy ő a hibás...

Az intézkedések, döntések mögött konkrét emberek vannak. Aki dönt, intézkedik, annak felelőssége is van - szerintem.  Vagy elkövetőnek csak az számít ezek szerint, aki pl. bizonyítottan kilöki a vak kislányt az ablakon? Ha csak (el)nézi, akkor nem elkövető?

Egyébként fizikai bántalmazáson kívül pl. egy autistát - mint tudjuk - verbálisan is lehet bántalmazni, ha nem szakszerűen bánnak vele. És az is felelőtlenség egy intézmény részéről, ha nem veszi figyelembe az általa felvett fogyatékosok állapotát, összetételét, és nem megfelelően rendeli hozzájuk a segítő személyzetet mind szakképzettség, alkalmasság, mind pedig létszám tekintetében. Ha ezt nem képes megtenni, akkor hiába van szép lakóotthon, mit sem ér.

Ez persze csak magánvélemény, de konkrét tapasztalatok birtokában fogalmazódott meg.

De addig kellene vizsgálódni, amíg a fent felvetett szempontok is előtérbe kerülnek, Akkor van halvány reménysugár, hogy nem történnek hasonló tragédiák. (Alajos)


Lásd még a korábbi cikket: Furcsa baleset a habilitációs intézetben

 


A kétségbeesés és reménytelenség eredménye

Felmentés a gyilkos apának

Megölte autista fiát egy olasz férfi, de az államfő kegyelembe részesítette

Megkegyelmezett az olasz köztársasági elnök annak a férfinak, aki 2007-ben megölte súlyosan beteg és agresszív fiát. A fiatal rendszeresen bántalmazta a szüleit, akik többször is kértek segítséget, de a szociális és egészségügyi intézmények, illetve az állam magukra hagyta őket.

Köztársasági elnöki kegyelmet kapott Olaszországban egy 63 éves férfi, aki négy évvel ezelőtt megfojtotta súlyosan autista fiát. Giorgio Napolitano elnök a napokban döntött úgy, hogy aláírja az apa és ügyvédje kegyelmi kérvényét.

- Ebben arra hivatkoztak, hogy a szociális intézmények, a hatóságok, azaz mindazok, akiknek segíteniük kellett volna, magukra hagyták a súlyos beteg, rendkívül agresszív fiú idős, és szintén beteg szüleit – adta hírül a Corriere della Sera.

A palermói Calogero Crapanzano nyugdíjas tanító 2007 júniusában megfojtotta 27 éves fiát, holttestét az autójába tette, és a csendőrségen feladta magát. Ott elmondta: Angelo, azaz a fia súlyos autizmusban szenvedett, rendszeresen voltak dühkitörései, bántalmazta őt és feleségét. A családfő nem bírta elviselni ezt az életet, ezért végzett a fiával. Később a LiveSiciliának úgy nyilatkozott: túl sokszor kért már segítséget, de csak gyógyszereket írtak fel a fiának. Huszonhét éven keresztül börtön és pokol volt az életük, ezért kétségbeesett. Angelo mindkét szüléjét verte, néhányszor öngyilkossággal fenyegetőzött. A sokadik rohama után, amikor éppen azt követelte, hogy szerelje le a légkondicionálót, elveszítette a fejét, most pedig bűnhődik érte – fogalmazott az apa.

Az ügyész harminc év börtönt kért Calogero Crapanzanora, akit végül kilenc év négy hónap szabadságvesztésre ítéltek, de csak néhány napot kellett börtönben ülnie, mert büntetését oly módon enyhítették, hogy azt saját otthonában tölthette le.

- Az emberölést sem elnézni, sem megbocsátani nem lehet, de Crapanzano saját életéből csaknem harminc évet beteg fiára áldozott. A gyilkossághoz nem a düh vagy az őrület, hanem a betegség vezetett. Vajon mit tesz az állam az autista betegek ellátásáért? És hogyan óvja meg az ilyen betegségtől sújtott családokat? A válasz: sehogy, indokolta döntését az ítélet kihirdetésekor Lorenzo Matassa bíró. Úgy vélte, ami történt, az a szociális és az egészségügyi rendszer csődje, az intézmények tehetetlensége alapvető alkotmányos jogaitól fosztotta meg egy család tagjait.

Forrás: G. Juhász Judit – Magyar Nemzet 2011. október 21. péntek – Krónika

illetve: http://www.palermotoday.it/cronaca/uccise-figlio-autistico-napolitano-concede-grazia.html

(Az olasz autista fiú keresztneve is megdöbbentő! Jelentése: angyal, hírvivő. A történet csupa felkiáltójeles figyelmeztetés!! Alajos)


Lásd még: Cselekvőképesség - munkaviszony

illetve:      Cselekvőképesség - Gondnokság

Kitagolás

Szülőszemmel az autisták társadalmi elfogadottságáról2012-10-08 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés