lepjunk.hu

Autisták fejlesztése speciálisan képzett kutyával

Kiadták a 27/2009 SZMM rendeletet, amelyik ismeri, és elismeri a személyi segítő kutyát, így azoknak a családoknak, akik szeretnének otthonra saját kutyát speciálisan kiképezve, most már megtehetik.


A Mancsos Segítőtársaink Terápiás Állatok És Oktatási Alapítvány, több intézményben is részt vesz autisták fejlesztésében állatainak segítségével. Szép eredményeket mutathatnak fel.

Sok szülő látva gyermeke fejlődését vett otthonra is állatot, főként kutyát. De ezek  a kutyák nem voltak speciálisan a családra képezve, így nem kívánatos viselkedésformákat is mutattak. Ezért sajnos a legtöbbjük nem maradhatott a családnál.

Személyi segítő feladatokat ellátó kutya: olyan kutya, amely tartós kihelyezéssel a családnál tevékenyen részt vevő állat, a cél személynél (szakember állandó jelenléte nélküli) fejlesztést, vagy terápiás kezelést végez. A család életvitelét, mindennapjait megkönnyítendő funkciót tölt be. A kutya szerves részét képezi a családnak, és annak minden tagjával interakcióba lép, de elsődlegesen a célszeméllyel. A kutya speciális képzése a család saját igényeihez, és napi életviteléhez van igazítva.

A kutya a mindennapokban adódó helyzetekben segíti a családot eredményesen:

Olyan személyeket, családokat keresünk, akiket érdekelne a speciálisan képzett kutya.

Az egyik szülő kérelmének részlete: „...A lányom nem kommunikál, csak ha állat van a közelében. Ezért jár kutyás, és lovas terápiára, mert az állatokkal végzett foglalkozások közben szavakat is alkalmaz. Utána még egy ideig érthető szavakat használ, de ez idővel hangokká alakul. Szeretnénk, ha állandó motivációt jelentene az állat a számára, így egyre többet kommunikálna másokkal....”

Ha felkeltettük érdeklődését akkor kérem, jelezzen vissza, elküldenénk a felmérő kérdőívet.

Üdvözlettel:

Gaál Györgyi szakmai vezető

Mancsos Segítőtársaink Terápiás Állatok És Oktatási Alapítvány

Mobiltelefon: 06-20-352-4832

A témához kapcsolódó, ezen a honlapon elérhető cikk: Búcsú egy kiskutyától


2010-06-18 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés