lepjunk.hu

Miért gyakoribb a férfiaknál az autizmus?

Lapszemle - új vizsgálatok - Hormonok harca.

Brit kutatók a férfi hormont, a tesztoszteront tartják az autizmus kiváltó okának. Autista gyerekeknél ugyanis még születésük előtt az anyaméhben magas tesztoszteronszintet mértek.

Megjelent az Esőember 2004. - VIII. évfolyam, 3. számában


A vizsgálat megerősíti azt a feltételezést, miszerint az autizmus genetikai eredetű betegség. Miképpen a tanulmányok írják, az autistáknál az érzelmi hiányosság túláradó önkifejezéssel párosul. Minthogy az autizmus háromszor-ötször gyakrabban jelentkezik a férfiaknál, mint a nőknél, a megbetegedést olykor a férfi gondolkodás és magatartás különös formájával magyarázzák.

A világszerte elismert brit autizmus kutató, pszichológus Simon Baron-Cohen új felismerései meglepő módon támasztják alá ezt a feltevést. A Cambridge-i Egyetem Baron-Cohen által vezetett csapata legfrissebb tanulmányában 70 terhes anya magzatát vizsgálta, egyidejűleg a magzatvizet is elemezték. A kutatók lehetségesnek tartják, hogy a hormonemelkedés a magzatban már megállapítható. A szülőket arra kérték, hogy egy kérdőívet töltsenek ki, amelyek az autizmussal összefüggésben álló magatartási szokásokkal foglalkoztak. Azoknak a gyerekeknek, akiknek a szervezetében magas volt a tesztoszteronérték, nagyobb problémát okozott egy új szociális közösségbe történő beilleszkedés - állítja Baron-Cohen, a Brit Pszichológiai Intézet éves jelentésében. A magas férfihormonnal rendelkező gyerekek kevésbé voltak érdeklődőek, mint más kísérleti személyek. Bár emiatt nem sorolhatóak az autisták közé, a tanulmány eredménye összefüggésbe helyezi a magzatban termelődött tesztoszteronszintet egyes autista vonásokkal.

Az orvosok és pszichológusok már évek óta rejtélyeskednek az autizmus okával kapcsolatosan. A betegség néha már hároméves kor előtt megnyilvánul, a gyerekek kerülik a szem- és testkontaktust, visszahúzódóak, és szabályszerűen magukba zárkózódnak. A jelenség egyébként felnőttkorban is jelentkezhet, amikor tehetetlenség és szociális alkalmatlanság alakul ki. Az autizmus különböző formákban és erősséggel lép fel.

Baron-Cohen véleménye szerint az autizmus a férfi agy sajátságos karikatúrája. A tanulmány bizonyíték arra, hogy a nemek különbözőek, de nem arról van szó, hogy az egyik jobb, mint a másik - hangsúlyozza a pszichológus. A kutatók a tesztoszteront már hosszú ideje az autizmus kiváltójának vélték. Az autisták kiváló matematikai, zenei vagy rajz képességekkel rendelkeznek, amelyeket a jobb agyfélteke irányít. Kutatók ezért úgy vélik, hogy a jobb agyrész a megnövekedett hormonszinttel a bal rész hiányosságait kompenzálja. A magzat fejlődésében a tesztoszteron mérgezés mint ok érvényesül. Minthogy a bal agyrész lassabban fejlődik, és ugyanakkor érzékenyebben reagál a tesztoszteronra, a férfihormon magas értéke a felelős a bal félteke károsodásáért.

A kutatás idővel segíthet abban, hogy az autizmusra hajlamos csecsemőket még korai stádiumban kiszűrjék. A vizsgálat megerősíti azt a feltételezést is, hogy az autizmus genetikai eredetű betegség.

Kocsis Alajos


(Forrás: Spiegel ill. www.magyarnemzet.hu)

Lásd még: Miért gyakoribb az autizmus fiúknál?

illetve: A tudat titkai


2010-05-28 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés