lepjunk.hu

Alternatív

Egy kisgyerekről kimondják a diagnózist, autizmus. A szülők pedig válaszokat szeretnének, amit a hagyományos orvoslás nem tud megadni számukra. Melyik szülő fogadná el azt a választ, nem tudunk segíteni? Melyik szülő ne fordulna ilyen helyzetben az alternatív orvoslás felé? És igen, az alternatív orvoslás azt mondja, segítünk a gyerekeden. Segítünk neki meggyógyulni,felépülni.

De vajon tényleg segítenek?


Hogyan érik el ezek az orvosok, hogy a szülők még akkor is hisznek bennük, mikor egyértelműen látszik, hogy a terápia nem működik? Azt előre ki szeretném jelenteni, hogy meg vagyok arról győződve, a legtöbb alternatív orvos hisz abban, hogy segít a betegeinek.  De a tisztesség még nem véd meg a tévedéstől.
Nos akkor nézzük meg milyen technikákkal érik is el az alternatív orvosok, hogy a szülők elégedettek legyenek, annak ellenére, hogy a terápia nem működik.

A túlzott alázat nem elterjedt az alternatív orvosok között. A legtöbbjük inkább arról beszél, hogy az ő kezelési technikái milyen jól működnek másoknál. És mennyire nem tudnak ezekkel a problémákkal mit kezdeni a hagyományos orvosok. A "hagyományos" orvosok, már azok akik valóban "jó" orvosok, nem beszélnek gyógyulásról, hanem a speciális problémák kezelését emlegetik, vagy azt, hogyan is segítsünk a gyermeknek minél önállóbbá válni. Teszik ezt azért, mert nem etikus hazudni, még akkor sem, ha a másik ettől jobban érezné magát.

Az emberi természet, és ez minden emberre igaz bizonyos körülmények között úgy működik, hogy inkább hisz a kellemes hazugságban, mint a nem kellemes igazságban. Például a gyász első két fokozata a tagadás és a düh, így küzd meg az ember a veszteség fájdalmával, és az autizmus is egyfajta veszteséget jelent. Azoknak az orvosoknak, akik ezt a dühöt és tagadást erősítik, az emberek sokkal inkább hisznek, mint azoknak, akik arra próbálják rávenni a szülőt, fogadja el a helyzetet. Mi emberek ilyenek vagyunk.

A düh egy nagyon erős érzés, és segít távol tartani más negatív érzelmeket, mint a veszteség, gyász, szomorúság, bűntudat. A szülők sokszor éreznek bűntudatot, hogy ők felelősek esetleg gyermekük állapotáért. Vajon ha nem ettem volna növényvédőszerrel kezelt ételt a terhességem alatt, vagy ha nem a terhességem alatt vetettem volna ki az amalgámtömésemet? Vagy az antibiotikumok, melyeket szedtem, lehet ezek okozták az autizmusát a gyermekemnek? A felelősség külső okokra hárítása megkönnyíti a szülők bűntudatát. De nem oldja meg. Most ahelyett hogy magát, vagy a szülőtársat vádolná, a kormányt vádolja, az orvosokat, a gyógyszergyárakat, a toxinokat a környezetet, a nem "zöld" oltásokat, és a lista végtelen.

De a felelősség a bűntudat még mindig benne van a játszmában. Ha valamelyik dologról közben bebizonyosodik, hogy mégsem játszik szerepet, akkor újabb dolgokat tesznek meg felelősnek. Vagy csak egyszerűen nem vesznek tudomást azokról a kutatásokról, melyek azt bizonyítják, mégsem az a felelős, akit ők annak vélnek, ez esetben az egyén meggyőzi magát, hogy a tanulmány hibás, vagy akár arról is, hogy az eredményeit meghamisították.

A "felelősségjáték" előnye az alternatív orvosok és aktív autizmus szervezetek számára, hogy bezárja a szülőket egy szűk mozgástérbe. A szülőknek egyre több kellemetlen igazságot kell ignorálniuk. Ha a szülők nem azt teszik, amit mondanak nekik, add ezt a táplálékkiegészítőt, végezd el ezt a kezelést, vedd meg ezt az eszközt, támogasd ezt a gyűlést, ... azzal megint bűnössé vállnak, akik nem tesznek meg mindent azért, hogy a gyermekük meggyógyuljon. Azaz ha a szülők nem játszák a játékot, akkor a saját bűntudatuk visszatér. Másrészről ha a szülők magukban ezzel a bűntudattal megküzdenek, akár megfelelő segítég vagy kezelés révén, ahol megmondják nekik, elfogadtatják velük, nincs kit hibáztatni, nem bűnösök, - sokkal kevésbé lesznek sebezhetők, manipulálhatóak.

Ahhoz, hogy megértsük, hogy az idő hogyan dolgozik az alternatív orvosoknak, meg kell értenünk valamit az autizmusról magáról is. Az autizmus egy olyan szindróma, mely a fejlődés késésében és nem megállásában nyilvánul meg. Az autista gyerekek is fejlődnek, mégha lassabban is, mint tipikus társaik. És ahogyan tipikus társaiknál a fejlődés náluk is hirtelen ugrásokban nyilvánul meg. Azaz ha elég sokat vársz, minden autista gyermek "jobban lesz". Vannak emberek, akik meg vannak róla győződve, az alternatív terápiák nélkül a gyermekük nem fejlődött volna.

Az alternatív orvosok és a különböző autizmus csoportok azt állítják, a gyerekek nem fejlődnének ezen kezelések nélkül ilyen jól. Ez megkönnyíti azt, hogy kimondják, igen, a kezelések hatásosak. Annak a kritériuma, hogy egy alternatív autizmus terápia hatásos, azt jelenti, a javulásnak nagyobbnak kell lennie a placebónál. De az alternatív orvosok szerint az, hogy egy terápia működik vagy sem, nem lényeges, amíg azt érzi a szülő, a terápia hatásos.

Ugyanakkor a valóság az (szülők és orvosok megfigyelése is), hogy vannak gyerekek, akiknél a javulás több időt vesz igénybe, mint másoknál. Ezt úgy oldják meg, vagy még több terápiát vetnek be, vagy azt mondják, ez ennél a gyereknél több ideig tart, mint másoknál, van amikor megtámogatják néhány pszeudotudományos magyarázattal, mint hogy a gyerekednek súlyos bélproblémája van, vagy a szülőkre tolják a felelősséget, pl. hogy ha a gyermeknél fiatalabb korban kezdtük volna el a terápiát, nem lenne ennyira lassú az eredmény.

Azt figyelhetjük meg, hogy az idő, mely alatt egy terápia működik, igen változó. Ilyenkor általában biztatják a szülőt, hogy várjunk még, adjunk esélyt, néha előfordul, hogy kimondják, talán ez a terápia ebben az esetben nem hatásos.

Akik követik az alternatív autizmus terápiákat, már megfigyelhették ezt a trendet. Mikor a kelációs terápia képbe került, akkor az orvosok azt állították, hetek alatt jobban lesznek tőle a gyerekek. Aztán ez hónapokra változott, majd évekre, majd kettőre, majd háromra.

És nem csak az orvosok mondják a szülőknek, adjunk több időt a dolognak, maguk a szülők is ezt mondják más szülőknek, ne add fel, ne szállj ki belőle a csoda előtt. Így a szülők elég sokáig kitartva spontán javulásokat fognak látni a gyermeküknél, és meg lesznek győződve róla, hogy ez a javulás a terápiák hatása, melyet éppen akkor használtak a gyermeküknél.

Még tipikus gyermekeknék is vannak olyan periódusok, mikor nem vagy alig fejlődnek. A gyermek megtanul járni, és aztán heteket tölt a gyakorlással, mielőtt a következő fejlődési fázishoz érne. Ha egy gyermek pont egy ilyen spotán javulás előtt kezd neki egy terápiának, kevés szülő jutna arra a következtetésre, hogy nem a terápia az oka a javulásnak.

Több száz terápia létezik, amiről azt állítják működik. Az ABA-tól a Valtrexen át a HBOT-ig vannak olyanok, akik meg vannak róla győződve, a gyermekük ezen terápiák hatására fejlődött.

Egyik ezek közül a kezelések közül, a szekretin, amelyikről egyszer régen azt mondták, az első dózis az autista gyerekek 70%nál javulást látni. Aztán lettek ebből is hetek,  hónapok... Majd a tudomány végül is azt találta, hogy a szekretin nem hatásosabb mint a sós víz injekció. Mégis még mindig vannak emberek, akik hisznek abban, hogy a szekretin segített a gyermeküknek és még mindig vannak orvosok, akik felírják ezt a kezelést. Az Autism Research Institut nemrég jött ki egy másik magyarázattal, hogy miért működik a szekretin nem kontrolált kisérletekben és miért nem a valódi teszteknél.

A hagyományos orvoslásban rossz megoldásnak tartják, mikor is terápiák sorát kezdik el egy időben, remélve, majd valamelyik működik. Ehelyett azt részesítik előnyben, hogy egy kezelést használjunk egy időben, és álljunk le vele, ha nem működik. Ha túl sok terápiát kezdenek el egy időben, lehetetlen megmondani, melyik az amelyik hatásos. Ez a fajta sok terápia egyszerre az alternatív orvosok között igen népszerű. A szülőknek sokszor nyomasztó érzés a rengeteg terápia, melyet számukra ajánlanak. Számos alternatív orvos szerint ezek a terápiák egyformámn hatásosak, és ráhagyja a szülőre, hogy eldöntse melyiket próbálja ki.

Másoknak vannak kedvenc terápiái, melyeket minden páciensnél kipróbálnak. A szülőkkel történő beszélgetésekből úgy tűnik, az orvosok kevés útmutatást adnak, és gyakran mondanak a következő mondatokhoz hasonlókat:

Ki az aki nem értene a fentiekkel egyet?
Van amikor nincs legjobb választás, vagy a választások ugyanannyira jók, vagy nem jók. De hogy mindig? Az alternatív orvosok, akik lemondanak erről a felelősségről, egyfajta önsegítő videó szerepére redukálják magukat.

De van előnye is ennek a megközelítésnek, ha a szülő később megfordulna és azzal vádolná az orvost, hogy rossz döntést hozott. Azt erőltetni, hogy a szülők az orvos szerepét játszák el, ezzel az alternatív orvosok a felelősséget a hibákért is a szülőkre hárítják. Természtesen siker esetén más a helyzet.
Biztosítás: Nem, az én kezeléseimet nem támogatja a biztosító, a biztosítótársaságok a gyógyszergyárak zsebében vannak. Az igaszág, a legtöbb biztosító fizet a vizsgálatért bármely engedéllyel rendelkező orvosnak.

Ugyanakkor nem fizet annyit, mint amennyi egy alternatív orvos díja. A kezdő látogatás a gyermekorvosunknál 150 dollár volt egy órára, ugyanez egy alternatív orvosnál 800 dollár. A biztosító társaság nem fog ennyit fizetni, így elég kicsi az esély, hogy a biztosítás izgasson egy olyan alternatív orvost, akinek hosszú várakozó listája van.  Ráadásul a biztosítás az egyik leghatásosabb monitorozás lenne az orvoslásban.

Másféle tipusa a biztosításnak az un. gondatlanság biztosítás. Néhány alternatív orvosnak nincs ilyen biztosítása, mivel engedélye sincs, mások csak nem kötnek ilyet. Nem biztosítva lenni nem csak az alternatív orvos pénzét védi, de az esélyét is csökkenti, hogy megvádolják. Kevés ügyvéd vállal ilyen esetekben el egy ügyet. 

Számos alternatív orvos arra bátorítja az ügyfeleit, hogy ne vegyék figyelembe a szkepticizmust, mely az adott terápiákat övezi. A magyarázat ilyenkor az, hogy a hagyományos orvoslás és a nagy gyógyszergyárak nem akarják az igazságot, vagy ha tudják, akkor pedig elkendőzik az eredményeket a profitjuk érdekében.
Ahogyan az az autizmus esetében is szerintük zajlik, összeesküdtek a gyógyszergyárak és a kormány, hogy elfedjék a valódi okokat. Habár az ilyen szintű összeesküvésekben való hit már a pszichopatológiai diagnosztika körébe tartozik, mégis segít abban, hogy a szülőket távol tartsák más információs forrásoktól.

Mert ha abban hiszel, hogy a kormányszervek részei a nagy összeesküvésnek, az információk megbízható forrása az alternatív orvosok és a megfelelő szervezetek lesznek.

Forrás: http://photoninthedarkness.com/?p=150

Cikk megtekintése...

Lásd még: Cukorgolyócskák illetve Alternatív terápiák kritikus szemmel című cikkekt.

Ajánlott irodalom: Trükk vagy terápia


2010-04-22 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés