lepjunk.hu

2009.

2009. - Az autizmuskutatás éve


2009. január 10-én az Integráció Egyesület teadélutánja a budapesti Csillagfény Teaházban. Kötetlen beszélgetések szakemberekkel az AUTIZMUSRÓL címmel. A témák: A megváltozott munkaképességűek továbbtanulásának, elhelyezkedésének esélyei, lehetőségei (beszélgetőtárs: Molnár Sándorné pályaorientációs szaktanár a Budapest III. ker. EGYMI tanára) illetve Az autisták foglalkoztatásának hazai lehetőségei – gyakorlati tapasztalatok (beszélgetőtárs: Ébner Gyula az AOSZ elnökségi tagja, a gyöngyösi Autista Segítő Központ, ill. a Karácsondi Major létrehozója, szülő)

2009. január 14-én az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) szervezésében a budapesti Cirko Gejzír moziban bemutatják a Ben-X című játékfilmet.

2009. január 23. az Aura Egyesület 2009-ben is folytatja Szülőfórum sorozatát. A 2009-es év első rendezvényének vendége: Dr. Pataki László, aki az autista emberek eltérő érzékeléséről szóló kutatásait mutatja be, illetve gyógypedagógusként minderre válaszol is.

2009. január 31-én az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány a kiskutasi Ego Színpaddal közösen jótékonysági gálát rendezett a zalaegerszegi Apáczai Csere János Művelődési Házban.

2009. februárjától indulhat az első évfolyam. Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) képviselői a közelmúltban több megbeszélésen vettek részt, amelyen az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és az Autizmus Alapítvány munkatársaival közösen egyeztettek a felsőfokú szakirányú képzés elindításáról. A felsőfokú szakirányú továbbképzés a szándékok szerint 3 féléves lesz.

2009. február 4–5-én Farkas Edit Londonban részt vett a National Autistic Society és a Family Planing Association közösen szervezett tréningjén. A képzés címe: Autistic Spectrum Disorder, Sexuality and Relationship Work (Autizmusspektrum-zavar, nemiség és a kapcsolat működése).

2009. február 14-én az Integráció Egyesület teadélutánja a budapesti Csillagfény Teaházban. Kötetlen beszélgetések szakemberekkel az AUTIZMUSRÓL címmel. Téma: Az autizmus biomedikális kezelésének lehetőségei. Beszélgetőtárs: Dr. Büki György gyermekorvos, gyermekneurológus (a Heim Pál Gyermekkórház és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkatársa)

2009. március 7-én az Integráció Egyesület teadélutánja a budapesti Csillagfény Teaházban. Kötetlen beszélgetések szakemberekkel az AUTIZMUSRÓL címmel. A téma: A diéta redményessége, jelentősége az autisták emésztőrendszeri problémáinak kezelésében Beszélgetőtársak: Kiss Erika dietetikus, táplálkozástudományi szakértő, egyetemi és főiskolai tanár (a SOTE munkatársa) dr.Tóthné Rabóczky Ágnes tanár (a Táplálékallergia Centrum vezetője)

2009. március 09-11 három napos tanulmányúton járt az Egyesült Királyságban Prekop Csilla és ott csatlakozott hozzá az Angliában dolgozó Farkas Edit. A két gyógypedagógus az AOSZ megbízásából kereste föl az angliai szakembereket. A látogatásuk a februári londoni tréninget követő gyakorlati munka megvalósulása során szerzett tapasztalatok összegyűjtésére irányult.

2009. április 2. Autizmus Világnapja Szolnokon. Az AUT-INFO Autizmussal Élő Gyermekekért és Családjaikért Alapítvány az Autizmus Világnapja alkalmából országos konferenciát rendezett érintett szülők, családok, szakemberek, autizmussal élőket ellátó oktatási, egészségügyi, szociális intézmények, civil szervezetek munkatársai és érdeklődők számára. A konferencia előadói voltak: Dr. Stefanik Krisztina pszichológus, Őszi Tamásné gyógypedagógus, Dr. Darvas Éva gyermek-neurológus, gyermekpszichiáter, Szele Éva pszichopedagógus, Soltész Veronika szülő, Csibi Enikő gyógypedagógia tanár.

2009. április 11-én az Integráció Egyesület teadélutánja a budapesti Csillagfény Teaházban. Kötetlen beszélgetések szakemberekkel az AUTIZMUSRÓL címmel. Téma: Az autisták sportolási lehetőségei, autisták a versenysportban Beszélgetőtársak: Miklósné Malek Erzsébet gyógypedagógus, tanár, edző (a Magyar Speciális Olimpia Szövetség Közép-magyarországi  Régió vezetője,  görkorcsolya szakág vezető) Topár Zsolt lovasterapeuta (a Magyar Fogyatékosok Lovas Sportszövetsége elnöke)

2009. április 16-án több, mint 200 magyarországi szakember részvételével került megrendezésre a Budapesti Korai Fejlesztő Központ „MINŐSÉG A KORAI FEJLESZTÉSBEN” című országos szakmai konferenciája a Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye, Diákotthona és Gyermekotthona Nádor termében.

2009. április 22-én tartották Budapesten a Magyar Értékelemzők Társasága (MÉT) által minden évben megrendezett „Az év értékelemzése” díjátadót ünnepségét. A versenyen az értékelemzés módszerével készült fejlesztési projekteket díjazzák. A 2008. év legjobb értékelemzése díjat az AOSZ és a Value Hungary közös munkája, az Országos Autizmus Stratégia nyerte. A munkacsoportot az értékelemzés módszerével Fodor-Gál Valéria közgazdász-pszichológus, a Value Hungary értékelemző szakértője vezette. A MÉT vezetői indoklásukban kiemelték, hogy az Országos Autizmus Stratégia, mint az autizmus területére szóló fejlesztési program, egy eddig kevéssé ismert területen alkalmazta az értékelemzés módszerét.

2009. április 22-én a FESZT (a Fogyatékos Emberek Szövetségének Tanácsa) levelet írt a miniszterelnöknek, Bajnai Gordonnak.  Levelében a fogyatékos emberek helyzetére hívta a föl a figyelmet, akik véleménye szerint a legnagyobb vesztesei lesznek a kormány intézkedéseinek, mindannak, amit a népnyelv egyszerűen csak „megszorító csomagnak” nevez. A levelet dr. Hegedüs Lajos, a FESZT ügyvivő alelnöke írta alá.

2009. április 28. A Nature c. lapban amerikai kutatók beszámoltak arról, hogy három olyan genetikai variációt fedeztek föl, amelyek az autizmus előfordulásának körülbelül 15 százalékát megmagyarázhatják. A kutatás során több mint 10 ezer ember DNS-mintáit elemezték, közülük 4-500 volt autista. A kutatók szerint a génváltozatok további vizsgálata új diagnosztikát és kezeléseket alapozhat meg. A szokásostól eltérő genetikai háttér is oka lehet annak, hogy a fejlődő agy egyes területein nem alakulnak ki megfelelően az idegsejtek közötti kapcsolatok, amit az autizmus idegrendszeri okának tekintenek. Bővebben itt olvashat

2009. április végére sikeresen lezárult az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) által indított Országos Autizmus Kutatás adatgyűjtése. Ez az első olyan átfogó, az ország több régióját felölelő vizsgálat, amelynek célja az autizmussal élő népesség főbb jellemzőinek, illetve az intézményi és egyéb ellátásoknak a föltérképezése. Ezt követően a Jelenkutató Intézet kutatási beszámolót készített, és a résztvevő szakemberek is egy-egy tanulmányt írtak az általuk vizsgált kérdésről. (Lásd: Autizmus – Tény – Képek)

2009. május 1-jén családi kampánynyitó napot tartott a Kézenfogva Alapítvány. Ez volt a negyedik alkalom, amikor vidám ünnepség keretében adták hírül: ismét útnak indul a kamion, mely a Fogadj el, fogadd el! elnevezésű kampány színtere, s Magyarország különböző pontjain várja azokat, akik meg akarnak ismerkedni a fogyatékos emberek életével.

2009. május 4-ei dátummal hivatalosan is bejegyezték MITIŐK Szülők Érdekvédelmi Egyesülete az Autistákért szervezetet. Az egyesület elnöke Mocsonoky Anna. Honlapcímük: www.mitiokegyesulet.hu

2009. május 9. "A JÉGHEGYEN TÚL” - Az Autizmus Szakmai Egyesület és az Autizmus Alapítvány 20 éves nemzetközi, jubileumi konferenciája Budapesten a Magyar Telekom székházában (Tölösi Konferencia Központ). A jubileumi konferencián világhírű autizmus-szakértők – Rita Jordan, Theo Peeters, Richard Mills –, illetve hazai szakemberek tekinteték át az autizmussal, valamint az autizmussal élő emberek ellátásával kapcsolatos mai tudásunkat. Olyan lényegbevágó kérdéseket érintettek, mint az ellátás etikai vonatkozásai, az inklúzió témája, az autizmuskutatás jelene, és új technológiák bevezetése a terápiában.

2009. május 9-én az Integráció Egyesület rendezvénye Kötetlen beszélgetések szakemberekkel az AUTIZMUSRÓL címmel. Téma: A zeneterápia jelentősége az autisták fejlesztésében – gyakorlati tapasztalatok Beszélgetőtársak: Vető Anna, Tomcsányi Judit zeneterapeuták A hallásterápia jelentősége, eredményei  az autisták fejlesztésében – gyakorlati tapasztalatok Beszélgetőtársak: Dr. Pataki László orvos, főiskolai tanár ( az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Intézet munkatársa) Pataki Klára gyógypedagógus (a Kolping Általános Iskola és Gimnázium pedagógusa)

2009. május 22-én A Közép-Magyarországi Autista Érdekegyeztető Fórum (KAF) záró konferenciát rendezett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat rendezvénytermében Budapesten.

2009. május 29-én az Autisztikus Gyermekek Szüleinek Egyesülete „Autizmussal a munka világában” címmel nemzetközi konferenciát tartott Csókakőn. A konferencia célja a figyelemfelkeltés volt az autista emberek munkavállalási nehézségeire, és a hazai foglalkoztatási jó gyakorlatok bemutatása, valamint az európai foglalkoztatási irányelvek megismertetése.

2009 júniusában az Európai Tanács elfogadta a ritka betegségek területén megvalósítandó fellépésről szóló ajánlást, mely az Unió tagállamai számára Nemzeti Tervek és Stratégiák kidolgozását és életbe léptetését ajánlja a ritka betegségek területén, 2013 vége előtt. E Nemzeti Tervek megalkotásának elősegítését célozza az EUROPLAN program, melynek egyik legfontosabb stratégiaalkotó lépése Nemzeti Konferenciák megrendezése.

2009. júniusi hír: Owen Thor Walker, 19 éves (Új Zéland) hackert elítélte a bíróság, mert hat rendbeli számítógépes bűncselekményben találta vétkesnek. Az AKILL néven tevékenykedő hacker (akit 2007-ben sikerült beazonosítani) még 18 éves korában saját hasznára tört fel számítógépes kódokat, és tulajdonított el onnan adatokat. Az enyhe ítélet: az okozott kár egy részének megtérítése, és a számítógépektől való eltiltás, nemcsak a beismerő vallomásnak, hanem Walker autizmusának is szólt: Asperger szindrómás. Állást is kapott 2008-ban, ahol kamatoztathatja számítógépes képességeit: a TelstraClear nevű ausztrál távközlési cég oktatóként és biztonsági tanácsadóként alkalmazta új-zélandi leányvállalatánál. Bővebben: http://en.wikipedia.org/wiki/AKILL

2009. júliusától várja az autistát nevelő családokat a Napsugár ’67 Alapítvány Gyöngyöspatán az un. Emmaus házba, ahol az autista és családja is megpihenhet, nyaralhat, a szülők autista gyermekük neveléséhez hitet, reményt és szakmai segítséget kaphatnak. Az írországi példa alapján a jövőben tovább bővítendő majorságot maguk a szülők működtetik majd, mindenben ők döntenek.

2009. augusztus 2. Szülőtalálkozó autistát nevelő szülők szervezésében Balatonszárszón a Móricz Zsigmond szabad-strandon Béres Mária kezdeményezésére.

2009. augusztus 20. alkalmából Csató Zsuzsanna, az ÁNTSZ Országos Tisztiorvosi Hivatal (Budapest) esélyegyenlőségi szakreferense, a Down Egyesület, majd jogutódja a Csupaszívek Társaságának vezetője a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt (polgári tagozat) kitüntetésben részesült. Az érdemkeresztet a fogyatékossággal élő emberekért, több évtizeden át empátiával és elhivatottsággal végzett példamutató munkája elismeréseként kapta.

2009 őszén mintegy 100 millió Ft-os kerettel állami program indult az autista felnőttek nyílt munkaerő-piaci részvételének támogatására. A program 2011-ben zárul, amikortól az ígéretek szerint az autista felnőttek fogadására és segítésére felkészült szolgáltatók várják a munkát kereső fiatalokat az ország több pontján.

2009. szeptember 7-én Salgótarjánban megalakul az ABIGÉL Egyesület, teljes nevén: ABIGÉL - Egyéni Bánásmódot Igénylő Gyermekekért és Felnőttekért Egyesület. Az Egyesület céljai többek között a pervazív fejlődési zavarral élők oktatásának, integrálásának elősegítése, foglalkoztatási és lakhatási gondjaik megoldása. Életúttervezés, önálló életvitel kialakításának segítése. Fenti állapottal együtt élők családtagjainak egy közösségbe tömörítése, számukra közösségi élet biztosítása.

2009. szeptember 8. az Országos Fogyatékosügyi Tanács ülésén a tanács tagjai a szociális minisztérium tisztviselőitől megismerhették a jövő évi költségvetés tervezetét. A tervek szerint kevesebb pénzből gazdálkodhatnak a lakóotthonok, a nappali intézmények, az iskolák és a korai fejlesztők is.

2009. október 9–10. Az autista gyermeket nevelő szülőknek képzést tartott az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) Budapesten.

2009. október 11. és 15. között Portugáliába látogatott az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) küldöttsége a lisszaboni országos autizmus szervezet az APPDA - a Fejlődési Rendellenességek és az Autizmus Portugál Szövetsége - meghívására.

2009. október 16-án a tízéves az AUT-PONT Alapítvány ünnepi műsorának keretében hatodik alkalommal került megrendezésre Békéscsabán az Autizmus Napja a város önkormányzatának támogatásával. Az AUT-PONT Alapítvány figyelemfelkeltő, kulturális, szabadidős programot szervezett e napon, hagyományosan a Csaba Centerben. A rendezvényt Köles István Békéscsaba alpolgármestere nyitotta meg. A műsorban a békéscsabai Esély Pedagógiai Központ valamint a gyulai Harruckern János Közoktatási Intézmény autista csoportjainak tanulói is felléptek. Szvitán Gábor furulya-  és citerajátéka után Jónás Zoltán népdalokat énekelt. Zárásaként Jimmy bohóc szaxofonos felvezetésével a színpadra vonultak a nappali intézmény fiataljai és segítőik.

2009. november 14. Pillanatkép – Autizmus a családban címmel került megrendezésre az Autizmus Napja az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) szervezésében Budapesten a Benczúr Hotelben. A megnyitót prof. dr. Könczei György egyetemi tanár, az MTA doktora, és Donata Vivanti, az Autisme Europe alelnöke tartotta. A konferencián előadóként szerepelt a nemzetközi hírű autizmus kutató, prof. Richard Mills.

2009. november 16-án konferenciát tartott az állampolgári jogok biztosának hivatala, „Zárt ajtók – nyitott kérdések” címmel a fogyatékos emberek helyzetével foglalkozó, egész éves átfogó projektjük zárasaképpen. Az „Emberi méltóság korlátok nélkül” elnevezésű projekt keretén belül az autizmussal élő személyek oktatáshoz való hozzáférését is vizsgálták. A konferencián az autista személyek oktatásával kapcsolatos tapasztalatokat (Méltóképpen – másképp projekt) Varga Éva és Bácskai Krisztina foglalta össze. Szilvásy Zsuzsanna, az AOSZ elnöke, a szövetség által megrendelt kutatás eredményeiről számolt be, aminek eredményei alátámasztották az ombudsmani jelentés megállapításait.

2009 decemberében Szombathelyen sor került a Holnap Háza autista lakóotthon átadására. A ház a majorságháló tagja, az Esőemberke Alapítvány a Vas Megyei Autistákért erőfeszítéseinek eredményeként jött létre.

2009. december 3-án a szociális miniszter által alapított Pro Familiis Díj elismerésben részesült Prekop Csilla, a Vadaskert Alapítvány a Lelki Sérült Gyermekekért alapítvány gyógypedagógusa. Az autizmus elfogadása, megértése érdekében több mint két évtizeden át magas szintű elhivatottsággal, kiváló szakmai tudással végzett példamutató családsegítő tevékenysége elismeréseként kapta a díjat. Miniszteri elismerő oklevelet kapott – a legsúlyosabban érintett autista felnőttek lakóotthoni ellátása területén együttesen kifejtett, eredményes, példamutató szakmai munkájuk elismeréseként – az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány kollektívája.

2009. december 3. Bejegyezték egri székhellyel a BEN-Autista és Autisztikus Gyermekekért Egyesületet.  Céljaik közé tartozik a pervazív fejlődési zavarral élő gyermekek és fiatalok oktatásának, integrálásának elősegítése, fejlesztő tevékenységek megszervezése, foglalkoztatási és lakhatási gondjaik megoldása. Életúttervezés, önálló életvitel kialakításának segítése. Fenti állapottal együtt élők családtagjainak egy közösségbe tömörítése, számukra közösségi élet biztosítása.

2009. december 15. Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) elnöke levelet írt Székely Tamás egészségügyi miniszternek az autizmussal élő személyek egészségügyi ellátásának hiányosságaival kapcsolatban.

2009. december 16-án Strasbourgban, az újraalakult Disability Intergroup elnökévé Kósa Ádámot, alelnöknek pedig Göncz Kingát választották. A fogyatékosügyi frakcióközi csoport az előző parlamenti ciklusban informális szereppel és jogkörrel rendelkezett, de a néppárti képviselő célja, hogy jelentősebb szerephez jusson az Európai Parlamentben. Első alkalommal fordult elő, hogy fogyatékossággal élő és ráadásul az Európai Parlamentben újként bekerült képviselő tölti be az elnöki posztot. A Disability Intergroup az egyetlen bizottság, amely kifejezetten a fogyatékossággal élőkre koncentrál.

2009. december 22-én szívrohamban meghalt Kim Peek, savant-szindrómás amerikai autista férfi, akiről az Esőember című nagysikerű film főszereplőjét, a Dustin Hoffman által megformált Raymond Babbittet mintázták. Kim Peeket december 29-én temették el Taylorsville-ben


2010-04-21 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés