lepjunk.hu

2008.

Nem hagyjuk magunkat! – Kutatás - stratégia és szülő-szakember találkozók


Az ENSZ Közgyűlése 2008-tól kezdődően, április 2-át az Autizmus világnapjává nyilvánította, hogy így próbálja meg a világ figyelmét az autista emberek problémáira irányítani, és arra, hogy az autisták száma az összes ismert felmérés szerint folyamatosan nő. Arra kéri tagállamait, tegyenek meg mindent az autizmus ügyének megismertetésére és hozzanak intézkedéseket az autista személyeket nevelő családok életének megkönnyítésére.

2008. első félévében az Autisták és Autisztikusok Országos Szövetsége (AOSZ) szervezésében elkezdődik egy nagymintás, országos hatókörű kutatási program. A program során több száz, autista gyermeket/felnőttet nevelő családot keresnek meg kérdőívvel; céljuk, hogy a módszertanilag alátámasztott kutatás során olyan adatokat nyerjenek, amelyek részletesen bemutatják a családok valós szükségleteit, ellátási nehézségeit, pluszköltségeit.

2008. január 1-től a rokkantsági nyugdíj mellett megjelenik a maximum 3 éves rehabilitációs járadékellátás.

2008. januárjától az Autisták és Autisztikusok Országos Szövetsége (AOSZ), mint országos ernyőszervezet nevesített költségvetési támogatást kap a többi országos ernyőszervezethez hasonlóan.

2008. január 16. Budapest Körszálló: a „NE HAGYD MAGAD” fogyatékosságügyi antidiszkriminációs program Nyitókonferenciája. A program szervezője és lebonyolítója a Kézenfogva Alapítvány.

2008. január 18-án Dr. Lévai Katalin, Európai Parlamenti Képviselő, nyilvános meghallgatást kezdeményezett "Társadalmi szolidaritás az esélyegyenlőségért - Autista fiatalok és szüleik helyzete" témában. A meghallgatás helyszíne Budapesten a Parlamenti Képviselők Irodaháza volt

2008. január 19-én az Autisták és Autisztikusok Országos Szövetsége, (AOSZ) közgyűlése Alapszabályt módosított, melyben a javasolt Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) névváltoztatást jóváhagyta. A szövetség az Autisták Érdekvédelmi Egyesületének jogutódja.

2008. február 1-től új irodába költözött az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ.). A névváltoztatást és a szervezeti átalakulást kísérő folyamat további lépéseként megújult az Autisták Országos Szövetségének arculata is. A tervezéssel Albert Ádám képzőművész, egyetemi oktatót bízta meg a szövetség. Az arculatváltás elemei közül legfontosabb az új logó, amely megtartja az autizmus területének nemzetközileg elfogadott szimbólumát, a puzzle-formát.

2008. február 12. Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ), az ÉTA Országos Szövetség, a Halmozottan Sérültek Szülőszövetsége, a Jelnyelvi Tolmácsok Országos Szövetsége és a Jelnyelvi Oktatók Egyesülete nyílt levélben tiltakozik a Szociális és Munkaügyi Minisztérium "Fogyatékos személyek országos és regionális szervezeteinek támogatása" című pályázattal kapcsolatos hanyag, a törvényben szabott közigazgatási határidőket be nem tartó, az érintett szervezetek és ellátottjaik érdekeit figyelmen kívül hagyó eljárása miatt. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium a fenti szervezetek számára előirányzott 2007. évi pályázati támogatásokat 2008. február 8-ig sem juttatta el az érintett szervezeteknek.

2008. február 27-én a Budapesti Szociális Forrásközpont (BSZF) Ebédszünet címmel beszélgetéssorozatot rendezett, amelynek a témája: A civil szolgáltatók szándékos elsorvasztása-e a parlament célja a civil szervezetek diszkriminatív költségvetési támogatásával? - azaz miért is nem érvényesül a szektorsemlegesség elve a szociális és gyermekvédelmi szolgáltatások finanszírozásában?

2008. február 27-én megalakult a Szív és Kéz Alapítvány (Kaposvár) vezetői által kezdeményezett platform a Dél-Dunántúli regionális Autizmus szakmai fórum, és ezen a napon első ülésére is sor került. A rendezvény az Autisták Országos Szövetsége szervezetaktiváló országos "road-show"-jának is része volt.

2008. tavaszán együttműködési megállapodást írt alá a Székesfehérvári Egyházmegye és az autizmussal élők megsegítésére létrejövő Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány. Az érintettek és családtagjaik sokoldalú segítését szolgáló szerződést Spányi Antal megyés püspök és Mahlerné Köfner Anikó, az alapítvány kuratóriumának elnöke írta alá.

2008. március 1-jével kezdődően az Autisták Országos Szövetsége az ország bármely pontjáról helyi tarifával hívható információs centrum nevű szolgáltatást indított, ahol általános elhelyezési, jogosultsági, ellátási információkkal tud segíteni.

2008 első fél évében az Autisták Országos Szövetsége országjáró "road-show"-t szervezett, amelynek során öt vidéki és egy budapesti helyszínen egynapos találkozókra került sor szervezetekkel, szülőkkel.

2008 áprilisában a Szív és Kéz Alapítvány a kaposvári Somssich utcai Bölcsődében új szolgáltatásként bölcsődei integrációt indít. Az autizmus diagnosztizálása bölcsődés korban elég ritka, éppen ezért fontos, hogy minél előbb átlagos, beszélő környezetbe integrálva kezdődhessen el a fejlesztés.

2008. április 2. az Autizmus Világnapja

2008. április 2-án az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) Országjáró "road-show" állomása Csókakőn. Az AOSZ és a székesfehérvári Autisztikus Gyermekek Szüleinek Egyesülete, az Autizmus Világnapján közösen rendezte meg információs napját a Közép-Dunántúli régióban dolgozó szervezetek és ott élő szülők részére.

2008 április 18-19-én megtörtént az AOSZ által vezetett autista Majorsági hálózat (Majorháló) szakember találkozója. A Majorháló-találkozó keretében a résztvevő mintegy 25 szakember és szervezeti vezető (11 civil szervezet képviseletében) meglátogatta az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesületét, megismerte Kulcson a Kistérségi Egészségközpontban a tervezett rehabilitációs intézmény terveit, majd később a székesfehérvári Autisztikus Gyermekek Szüleinek Egyesülete szervezésében Csókakőt, a hamarosan megnyíló Auti farmra is ellátogatott. A kétnapos találkozón előadások is elhangzottak: a Szimbiózis Alapítvány és az Autisztikus Gyermekek Szüleinek Egyesülete külföldi tanulmányútjairól, ír, olasz, osztrák és holland autizmus-ellátásokról számolt be; Schenk Lászlóné a tatai Esőemberekért Egyesület vezetője a tatai lakóotthonukban megvalósuló, modellértékű felnőttképzési programról, Jakubinyi László pedig a Kézenfogva Alapítvány által vezetett, 5 vidéki civil szervezet részvételével működő Aktív Műhely foglalkoztatási modellről számolt be.

2008. április 29. Az Esőemberke Alapítvány az autisták, értelmi sérültek számára épülő „HOLNAP HÁZA” építésének bokréta ünnepségére várja az érdeklődőket Szombathelyen, a Bádonfa utcában, az építkezés területén. Az ünnepség keretében közös Májusfa állításra is sor került.

2008. május 3-án hatályba lép Magyarországon is a Fogyatékkal élők jogairól szóló 2006. december 13-án elfogadott ENSZ egyezmény.

2008. május 6. Konferencia a debreceni Campus Largus Hotelben. Az Autisták Országos Szövetsége és az Autista Gyermekeink Mosolyáért közhasznú alapítvány közös szervezésben megrendezésre kerülő konferenciának az volt a célja, hogy az autizmussal élő gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozó állami és civil szervezetek, illetve az érintett szülők kölcsönösen megismerjék egymás tevékenységét, az ezzel kapcsolatos megoldatlan problémákat, s az erre irányuló lehetőségeket.

2008. május 15-én az ÉFOÉSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete az EQUAL pályázat lezárásának keretében „Az iskolából az életbe” címmel Nemzetközi Konferenciát  szervez a Tokaji Kulturális és Konferencia Központban. Konferencián többek között előadást tartott Dr. Pamela S. Wolfe, Ph.D. (Gyakorlati készségek tanítása integrált iskolai környezetben: Felkészítés az életre).

2008. május 28-án tartotta az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) 2008-as országjáró road-showjának zárását Budapesten, a Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézetben, az AURA Autistákat Támogató Közhasznú Egyesülettel közösen. A találkozón bemutatkoztak a közép-magyarországi régióban működő, autista embereket ellátó szervezetek (AURA Egyesület; Vadaskert Alapítvány; Élettér Alapítvány, Nemzetközi Cseperedő Alapítvány; Flóra Alapítvány; MA Alapítvány; Budapesti Korai Fejlesztő Központ; Autizmus Alapítvány; XVIII. Ker. SOFI Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola EGYMI Autista Csoportja; a Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Intézmény Autista Integrált Csoportja). A rendezvényen dr. Simó Judit beszélt az autizmus területét érintő aktuális problémákról. Az AOSZ bemutatkozója hangzott el Az autizmus spektrum zavarral küzdők helyzete Magyarországon: mit tesz az országos szervezet? címmel, majd Széplaki Mirjam tartott előadást az autista emberekkel kapcsolatos egészségügyi ellátásokról, a kórházi ellátásra való felkészítésről. A rendezvényen kb. 70 fő (szülők, szakemberek stb.) vett részt. A rendezvény fontos célja volt, hogy erősítse a régióban működő autista szervezetek közti együttműködést, és alapul szolgáljon a régióban a jövőben elinduló autizmus szakmai fórumhoz.

2008. nyarán létrejön az AUT-INFO Autizmussal élő gyermekekért és családjaikért Alapítvány Kisújszálláson

2008. júniusában az Esőember folyóirat aktuális, XII. évfolyam 2. száma új arculattal és tévesen XII. évfolyam 3. számként jelenik meg.

2008. június 14-én a „Reménység” Autista és Autisztikus Sérültekért Alapítvány hagyományos „Szülőklub” rendezvénye „nyárköszöntő” címmel. Helyszín: Mosonmagyaróvár, Itató Strand és környéke.

2008. június 26. Fogadj be! - a Műcsarnokban Autista fiatalokat ellátó lakóotthonokat és pályakezdő képzőművészeket támogató programot indított a Concorde Csoport és a Mosoly Otthon Alapítvány. A Fogadj be! elnevezésű program középpontjában egy  a Műcsarnokban rendezett aukció állt, amelynek során "vegyes csomagokra" licitálhattak a résztvevők. A kalapács alá minden esetben egy fiatal művész alkotása és vele együtt egy lakóotthon támogatási lehetősége került. A vételár felét az alkotó, másik részét pedig az intézmény kapta. Az aukción vásárló gyűjtők egyben azt is vállalták, hogy további két éven keresztül biztosítják ugyanazt az összeget a művész későbbi műveinek megvásárlására és a lakóotthon támogatására. A képzőművészeti alkotásokat neves kurátorokból álló bizottság zsűrizte, míg az otthonokat szakértőkből álló testület választotta ki. Az árverést rendhagyó program kísérte: segítséggel élő és egészséges művészek együtt léptek színpadra. A szervezők célja volt, hogy új megvilágításba helyezzék a fogyatékosság, a másság fogalmát. A program segítségével hosszú távú kapcsolat jöhet létre két, napi anyagi gondokkal küzdő terület között. Emellett a kezdeményezés hozzájárulhat a kortárs kultúra fejlődéséhez, és a segítséggel élők életkörülményeinek javulásához.

2008. augusztus 7. Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) nyilvánosságra hozza a 2008 – 2013. időszakra szóló Országos Autizmus Stratégiát.

2008 szeptemberében az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) országos kutatást indít az autizmus spektrum zavarral élők és családjaik helyzetének felmérése érdekében.

2008. szeptember 12-én az Integráció Egyesület teadélutánja a budapesti Csillagfény Teaházban Kötetlen beszélgetések szakemberekkel az AUTIZMUSRÓL címmel. A téma: Az autizmus tünetei, diagnózis felállítása gyermekkorban. Meghívott beszélgetőtársak: Sajó Eszter és Várnai Zsuzsa klinikai szakpszichológusok, az Autizmus Alapítvány és a nemzetközi Cseperedő Alapítvány munkatársai.

2008. szeptember 26. IV. Elfogadás Napja Mosonmagyaróváron „Fesztivál érted és értem. Érted?” címmel többek között a „Reménység” Autista és Autisztikus Sérültekért Alapítvány támogatásával.

2008. szeptember 19-én az AURA Autistákat Támogató Közhasznú Egyesület AUTISTA A CSALÁDBAN címmel szülőfórumot rendez, melynek témája: Hogyan változik meg a családdinamika és a szülői szerepek, ha autista ember él a családdal együtt, elfogadás – feldolgozás – együttélés. Előadó Dr. Kálmán Zsófia gyermekgyógyász főorvos, pszichológus, orvos-jogász, a Bánatkő című könyv szerzője volt.

2008. őszén a Concorde Csoport a június 26-án a budapesti Műcsarnokban tartott sikeres árverés hatására, létrehozta a Mosoly Otthon Klubot. A klub tagjai nemcsak pénzzel, hanem saját termékeikkel, szolgáltatásokkal is támogatják az autista fiataloknak otthont adó intézményeket.

2008. őszén megalakul az Aureus Közhasznú Alapítvány. Célja, hogy a megnövekedett igényeknek megfelelően a legkülönbözőbb területeken szakmai segítséget nyújtson az autizmussal élő gyermekeknek és családjuknak. Az Alapítványnál az autizmus területén sokéves tapasztalattal rendelkező, képzett szakemberek dolgoznak.

2008. október 4-én volt az Európai Autizmus Napja. A Budapesten megtartott konferencián, amelyen az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ), mint az Autisták Érdekvédelmi Egyesületének jogutódja 20. születésnapját ünnepelte, több mint 250 vendég (szülők, autista emberek, szervezetek vezetői, szakemberek, szakpolitikusok) vett részt. A konferencia egyben az Autism Europe európai ernyőszervezet (Brüsszel) Európai Autizmus Napja is volt, közel 90 külföldi vendég részvételével.

2008. októberében „A szeretet mindent legyőz” címmel rendezte meg lengyel PSOUU helyi szervezete (az ÉFOÉSZ lengyel megfelelője) a lengyelországi Łęcznában a fogyatékkal élők országos művészeti fesztiválját, amelyre  külföldről is hívtak vendégeket. Magyarországot két csoport képviselte: a tarpai WAX Speciális Társulat, amely valószínűleg a legjobb kategóriájában, a társastáncban, valamint a tavalyi fesztivál egyik első helyezettje, a várpalotai Harmat Dávid, aki azóta létrehozott zenekarával, az autentikus cigány népi muzsikát előadó Lásho Lecsó együttessel utazott a fesztiválra.

2008. október 11-én az Integráció Egyesület teadélutánja a budapesti Csillagfény Teaházban Kötetlen beszélgetések szakemberekkel az AUTIZMUSRÓL címmel. A téma: Szegregáció és/vagy integráció – A gyógypedagógia lehetőségei és korlátai az autizmus kezelésében  Meghívott beszélgetőtársak: Őszi Tamásné gyógypedagógus az Autizmus Alapítvány Egységes Gyógypedagógiai Intézmény igazgatója ill. Béli Zsuzsa gyógypedagógus.

2008. október 17-én az AUT-PONT Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány megrendezésében került sor Békéscsabán a Csaba Centerben az Autizmus napja című hagyományos rendezvényre.

2008. október 17-én az AURA Autistákat Támogató Közhasznú Egyesület AZ AUTISTA EMBER JOGAI AZ OKTATÁSBAN címmel szülőfórumot rendez, melynek témája: A sajátos nevelési igényű gyermekek jogai és azoknak érvényesítése, integrált oktatáshoz való jog, az oktatási jogszabályok a gyakorlatban. Előadó Dr. Bíró Endre ügyvéd, oktatási szakértő volt.

2008. október 20-tól elindult az első olyan telefonos krízisvonal az AURA Autistákat Támogató Közhasznú Egyesület új szolgáltatása, amelyet kifejezetten autizmussal érintett emberek családtagjai hívhatnak, krízisintervenciós tanácsadás céljából.

2008. október 29. Miskolc: a „NE HAGYD MAGAD” fogyatékosságügyi antidiszkriminációs program záró konferenciája.

2008. november 2-án a kormány által benyújtott Költségvetési törvényjavaslat 3. számú melléklete értelmében a hazai korai fejlesztéstől annyi pénzt vonnának el, hogy az záros határidőn belül szétzilálódna és ellehetetlenülne. A zalaegerszegi Nyitott Ház Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézet igazgatója, Bicsákné Némethy Terézia petíciót nyújt be, és tiltakozásának támogatására aláírásgyűjtést kezdeményez. A petícióban az aláírók a 2009-es költségvetési elvonások ellen tiltakoztak. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) közleményben reagált a korai fejlesztéssel kapcsolatos petícióra, és tisztázó találkozót ígért.

2008. november 8-án az Integráció Egyesület teadélutánja a budapesti Csillagfény Teaházban Kötetlen beszélgetések szakemberekkel az AUTIZMUSRÓL címmel. A téma: A pszichológia szerepe és lehetőségei az autizmus kezelésében. – A legújabb kutatási eredmények. Meghívott beszélgetőtárs: Dr. Phd. Gy. Stefanik Krisztina pszichológus, az Autizmus Alapítvány munkatársa.

2008. november 9-én az AURA Autistákat Támogató Közhasznú Egyesület Autizmus Alkotói Napot tartott Budapesten a Virányosi Közösségi Házban. A rendezvényen bemutatásra kerültek az AURA Asperger-klubban készült alkotások.

2008. november 14-én, a budapesti Papp László Sportarénában tartotta a Nemadomfel! Együttes Jobb velünk a világ című vásárral egybekötött jótékonysági koncertjét. A koncert és a vásár bevételével a fogyatékos emberek zenekara támogatni kívánta az Erdélyben élő, nehéz sorsú gyerekeket, árvákat, akik a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által igazgatott gyerekotthonokban élnek, tanulnak. A koncerten nemcsak a Nemadomfel zenélt, hanem népszerű, elismert előadók is fölléptek: Rúzsa Magdi, 4For Dance, Caramel, Révész Sándor, Kiki, Miller Zoltán, Salsamor Táncegyüttes, Oláh Ibolya és Kállay Bori. A koncert a következő gondolatok jegyében szerveződött: "Most nem mi kérünk segítséget a többségi társadalomtól. A közel hatszázezer magyar fogyatékos ember nevében ezúttal mi szeretnénk adni, és azt üzenni embertársainknak: Mindenki elég gazdag ahhoz, hogy másoknak segítsen, csak örömmel és nyitott szívvel kell fordulnunk a világ és mások felé!"

2008. november 14-én az AUT-INFO Autizmussal élő gyermekekért és családjaikért Alapítvány Autizmus spektrumzavarok - Megértés és együttműködés címmel szervez előadást Kisújszálláson.

2008. november 16. Párizs – Az Európai Fogyatékosügyi Fórum (EDF), amely több mint 50 millió, fogyatékossággal élő európai polgár hangja, felszólítja az Európai Tanácsot, Bizottságot és Parlamentet, továbbá más európai intézményeket és valamennyi európai állam nemzeti kormányát annak biztosítására, hogy csökkenő jövedelmeik, juttatásaik, foglalkoztatási lehetőségeik, illetve a képviseleti szervezeteinknek nyújtott támogatások csökkentése révén ne a fogyatékos emberek és családjaik fizessenek meg a világméretű gazdasági válságért.

2008. november 21-én a Szimbiózis Alapítvány megtartja a Baráthegyi Lakóotthon Kühlewind Ház átadó ünnepségét Miskolc-Diósgyőrben.

2008. november 21-én az AURA Autistákat Támogató Közhasznú Egyesület szülőfórumot rendezett Budapesten. Téma: Az autizmus tünetei, a jéghegy csúcsa, mi lehet még a víz alatt? Felvetések az autizmussal élő emberek és a környezetük kapcsolatának nehézségeiről, amelyek megértése közelebb segíthet bennünket egymáshoz. A téma alapjául Olga Bogdashina: „Valódi színek - Érzékelési és észlelési sajátosságok az autizmusban és az Asperger szindrómában” című Geo-Book Kiadó által kiadott könyve szolgált. Előadó: és beszélgetőtárs Prekop Csilla gyógypedagógus volt.

2008. november 24–27. között az ÉFOÉSZ Országos Önérvényesítő Konferenciát tartott Budapesten.

2008. november 25-én levelet írt az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) a szociális tárca szakállamtitkárának, Rauh Editnek. Levelében, a szövetség keretén belül létrejött, Autista Majorság Hálózat jövőjét érintő pályázat kiírásáról érdeklődött.

2008. november 25-30 között a Lengyel Autista Szövetség és a krakkói Jagelló Egyetem nemzetközi konferenciát szervezett Krakkóban: Rain Man is Among Us (Az esőember köztünk van) címmel.  Magyarországot az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) által pályázati úton kiválasztott három tagszervezete képviselte.

2008. november 27-29. Az autista emberek közöttünk - az autista emberek támogatásának korszerű formái címmel nemzetközi konferenciát rendeztek Krakkóban.

2008. november 29-én egy Családi Játszó szombat I. része indul a TEMI Fővárosi Művelődési Házban Budapesten „Ismerjünk meg Egy Másik világot” című programsorozattal. A nap témája: az autizmus volt. A programsorozatot a Nemzeti Kulturális Alap támogatta, az első rész témájában partner volt az Autisták Országos Szövetsége valamint az AURA Autistákat Támogató Közhasznú Egyesület

2008. december 5-én az Autisztikus Gyermekek Szüleinek Egyesülete Bencehegyi Auti Farm majorságának megnyitója Csókakőn.

2008. december 9-én volt Miskolcon a tizedik díjkiosztója a Miskolci Gyémántoknak. (Varga Éva szobrászművész munkáját kapják meg elismerésül), Miskolc hírének, rangjának növeléséért. A miskolciak ajánlásai alapján 2008-ban 54 személyre, illetve közösségre érkeztek javaslatok, a Szimbiózis Alapítvány is a díjazottak között szerepelt. Az alapítvány missziójának gyakorlataként a díjat a sérült fiatalok képviselői vették át. A Szimbiózis Alapítvány a térségben "márkanév lett", Rehabilitációs Majorság programjukat nemzetközi szinten jegyzik - szerepelt az indoklásban.

2008. december 12-én a HOLNAP HÁZA lakóotthon avatása Szombathelyen, a Bádonfa utca 15-ben.

2008. december 12-én szülő-szakember találkozó az AUT-PONT Alapítvány szervezésében az AUT-KÖZ-PONT-ban Békéscsabán

2008. december 13-án az Integráció Egyesület teadélutánja a budapesti Csillagfény Teaházban Kötetlen beszélgetések szakemberekkel az AUTIZMUSRÓL címmel. A témák: A fogyatékosok, autisták esélyei a mai Magyarországon – jogi és szociálpolitikai szempontok (beszélgetőtárs: Dr. Szendrei Róbert jogász a Váci Római Katolikus Egyházmegye és a Szent Ferenc Kórház jogásza, szülő) illetve a „Ne hagyd magad!” – program eredményei, esetmegbeszélés (beszélgetőtárs: Dr. Halmos Szilvia jogász )

2008. december 16-án a Nemadomfel! Együttes hagyományos évadzáró templomi koncertje a Budapest, V. kerületi Szent Mihály templomban


2010-04-21 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés