lepjunk.hu

2005.

Az intenzív kutatások éve – Majorsághálózat szerveződik


2005-ben amerikai, kanadai és európai kutatók vizsgálatot indítanak, hogy meghatározzák az autizmus genetikai okait. Az egész világra kiterjedő kutatássorozat folyamán, ami hat hónapig tart, 6000 DNS-mintát vizsgálnak meg. A mintákat azoktól a családoktól veszik, ahol két gyermek is autista. Nemcsak a gyerekek DNS mintáit ellenőrzik, hanem a szülőkét is. A NAAR névre keresztelt kutatási programban 170 kutató vesz részt, és egy új technológiát alkalmaznak, az úgynevezett mikrosoros DNS technikát vagy másként génchipeket, amellyel átvizsgálhatják az emberi genomot és fölfedezhetik a fő szerepet játszó géneket.

2005-ben jelenik meg Richard Pollak Az igazi Bruno Bettelheim címmel Bettelheim biográfiája az EURÓPA kiadó Életek & Művek sorozatában Endreffy Júlia fordításában.

2005-ben nyitotta meg A Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület a Csillagház Lakóotthont, mely azóta is folyamatosan működik. A 8 férőhelyes lakóotthonba középsúlyosan értelmileg akadályozott vagy autizmus spektrumzavarban szenvedő fiatalokat tudnak fogadni.

2005. január 22-én került sor az Autisták Érdekvédelmi Egyesülete szervezésében a majorsághálózat munkájában résztvevők második találkozójára Budapesten.

2005. február 19-én Budapesten a Tamás Alajos Közösségi Házban Löfflerné Orbán Györgyi az Autisták Érdekvédelmi Egyesülete (AÉE) alelnökének kezdeményezésére és felhívására a budapestiek és a főváros vonzáskörzetében lakók ellátását és a családok segítését célzó, regionális hatáskörű egyesület megalakításának szándékával több mint negyven fő részvételével tartottak megbeszélést.

2005. február 25-26-án került sor a majorsághálózat munkájában résztvevők harmadik találkozójára Miskolcon a Szimbiózis Alapítvány szervezésében.

2005. tavaszán létrejön az Integráció Egyesület. Az egyesület alapszabályában megfogalmazott célok: A sérült, főként autista, Asperger szindrómás, magatartászavarral küzdő, sajátos nevelési igényű gyermekek és megváltozott munkaképességű fiatalok oktatása-nevelése, napközbeni elhelyezése, szabadidős tevékenységének megszervezése, foglalkoztatásának megoldása. Célja továbbá, hogy programjai révén elősegítse, katalizálja a sérült, sajátos nevelési igényű gyermekek, illetve a megváltozott munkaképességű fiatalok társadalomba való hatékonyabb beilleszkedésének, integrációjának folyamatát, megakadályozza teljes elszigetelődésüket, valamint családban maradásuk, nevelkedésük érdekében családtagjaikat megerősítse, támogassa. Az egyesület tagjai között szülők, 6 szociális szakember (szociális munkás, szociálpolitikus, szociológus), diakónus, pedagógus, pénzügyi szakember, támogatóink között pedig jogász is van.

2005. tavaszán a walesi Autism Cymru nevű civil szervezet kezdeményezésére a Wales-i Nemzetgyűlés (Welsh Assembly Government) a világon elsőként kormányzati szinten Megfogalmazott nemzeti stratégiát dolgozott ki az autizmussal élők életkörülményeinek javítására..

2005. március 4-én, a Budapesti Műegyetemen kerül sor Tarnóczi Barna előadására a son-rise terápiáról.

2005. április 30-i beadási határidővel az Autisták Érdekvédelmi Egyesülete a megváltozott alapszabály értelmében pályázatot hirdet egyesületi titkári állás betöltésére.

2005. május 13-15 között a REHA Hungary 2005 c. rehabilitációs szakkiállításon az Autisták Érdekvédelmi Egyesülete harmadik éve képviselte az autista embereket, és második alkalommal, önálló kiállítói helyet is bérelt. Ismeretterjesztő kiadványok, tagszervezeteik bemutatkozó anyagai, autista emberek munkái színesítették pavilonjukat. Stéfely Zsuzsa saját készítésű fejlesztőeszközeit is bemutatta. A pavilon berendezése Penyák Valéria munkáját dicsérte.  Pénteken, 13-án, Stefanik Krisztina pszichológus, az Autizmus Alapítvány munkatársa tartott igen hasznos és színvonalas előadást az egyesület felkérésére az autista emberek érzékelési, észlelési problémáiról, sajátosságairól. Az alapítvány nagy segítséget nyújtott az ügyelet biztosításában is, Havasi Ágnes gyógypedagógus révén az érdeklődők szakavatott információkhoz juthattak. Szombaton került sor a FESZT és a MEOSZ szervezésében a fogyatékos emberek nagygyűlésére Bontsuk le a falat! címmel, amely a fogyatékos emberek problémáira, a társadalom életében való részvétel akadályaira hívta fel a figyelmet.

2005. május 14-16. Brüsszelben tartotta éves közgyűlését az Autism-Europe, az Európai Nemzetközi Autizmus Szövetség, ahol jóváhagyták az Autisták Érdekvédelmi Egyesülete teljes jogú tagságát. Az egyesületet Prekop Csilla gyógypedagógus-nevelőszülő, és Farkas Edit gyógypedagógus képviselete. A tagsággal kapcsolatos előzetes diplomáciai lépéseket az egyesület munkatársa, Berecz Viktória tette meg

2005. június 22-26 között az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium Zánkán, a volt úttörőtáborban, fogyatékos gyermeket nevelő családoknak szervezett tábort, amelynek költségeit a minisztérium állta. Az Autisták Érdekvédelmi Egyesületétől 50 fő (autista családok) nyaralhatott.

2005. augusztus - a Parlament Gobelin termében, a tévékamerák és az újságírók előtt aláírta nyolc ismert ember a Magyar Autizmus Alapítvány (MA) alapító okiratát.

2005. szeptember az Autisták Érdekvédelmi Egyesülete a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) pályázatán nyert támogatásból elkészítette a 2000-ben megjelentetett Autista info 2000 c. kiadványának elektronikus változatát. Az új honlap a www.autista.info.hu címen érhető el.

2005. szeptember 1-jétől az Autizmus Alapítvány Terápiás Centruma új keretek között nyújtja szolgáltatásait. A szolgáltatás formái intenzív, célzott, egyéni és kiscsoportos tréningek (2-6 fő) gyermekek és felnőttek számára, egyéni támogatás autizmussal élő felnőtteknek, illetve terápia, képzés a családtagok részére.

2005. szeptember 1-jén módosult a szociális törvény.

2005. szeptember 1-től az Autizmus Alapítvány által fenntartott Autizmus Kutatócsoport Általános Iskola és Szolgáltató Központ új néven működik tovább, mert EGYMI-vé alakult.  Az új elnevezés: Autizmus Alapítvány Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye.

2005. szeptember 23–24. Az angliai National Autistic Society nemzetközi konferenciát rendezett Londonban. Meghívott előadók voltak többek között Temple Grandin, Tony Attwood, Gary Mesibow és Peter Szatmari.

2005. október 28. Tamás Alajos Közösségi Ház, Budapest II. ker. Az AUTIZMUS NAPJA IV az az Autisták Érdekvédelmi Egyesülete rendezésében első ízben külföldi, szomszédos országbeli szervezetek képviselőinek részvételével. Fővédnök: Sólyom Erzsébet

2005. október 14-én, a békéscsabai Csaba Centerben autizmussal élő fiatalok előadásával, kiállítással, játszóházzal és sok meglepetéssel tarkított, jól sikerült rendezvényt tartott az AUT-PONT Alapítvány.

2005. október 29-én a debreceni S. O. S. Élni Szeretnék Alapítvány megtartotta hagyományos szülőklubját, s ezen belül az Autizmus Napját.

2005. november 4-én Dr. Michael Fitzpatrick a Spiked Online internetes magazin egy írásában (When Quackery Kills azaz Amikor a sarlatánság öl) beszámol egy ötéves autista fiúnak a higanykelációs alternatív terápia okozta haláláról.

2005. november 5-6-án Belgrádban (City Hall) DAN-konferencia volt, mások mellett dr. William Shaw részvételével.

2005. november 11-én első alkalommal rendezett fórumot a bécsi Rainman's Home, a bécsi Museumsquartier-ban. Előadók voltak többek között dr. Fritz Pustka egyetemi tanár (Goethe Egyetem, Frankfurt), dr. Georg Spiel egyetemi docens (Pedagógiai Főiskola, Klagenfurt) és a IV. Autizmus napon Budapesten vendégelőadóként megismert házigazdák a Rainman's Home-ból: dr. Therese Zöttl és dr. Anton Diestelberger. Az Autisták Érdekvédelmi Egyesületét meghívott vendégként Kocsisné Borics Mária képviselte, aki az Esőember folyóirat számára összefoglaló beszámolót készített az elhangzottakról.

2005. november 11-12-én a húszéves a PECS (Picture Exchange Communication System = Képcserés kommunikációs rendszer) Londonban tartotta második kongresszusát.  A kongresszuson a PECS területén elért fejlődésekről és kutatási kezdeményezésekről volt szó.

2005. december 3-án mikulás-napi összejövetelt rendezett az Autisták Érdekvédelmi Egyesülete a budapesti Tamás Alajos Közösségi Házban. A nap meglepetése a Budapest Ragtime Band volt. A rendezvény háziasszonya Kovács Marianna, az AÉE alelnöke, az egyesület részéről a szervező Penyák Valéria és Kocsis Alajos volt.

2005. december 3-án hivatalosan is megnyílt a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet működtette Országos Fogyatékosügyi Portál. Elsődleges feladatai közé tartozik a fogyatékossággal élő emberek tájékoztatása az őket érintő, róluk szóló eseményekről, jogszabályokról, intézményrendszerről.

2005. december 3-án "Egymás terhét hordozzátok.." mottóval, "Mire van szüksége a fogyatékos embereknek és a fogyatékos gyermeket nevelő családoknak a gyülekezetektől és az egyháztól" címmel munkakonferenciát tartott a Kölcsey Ferenc Protestáns Szakkollégium a református Kulturális Közéleti Központ támogatásával, a Németajkú Református Gyülekezet helyiségében Budapesten.


2010-04-21 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés