lepjunk.hu

2002.

Úton az önálló fogyatékossági ág felé


2002. januárjában az illetékes bíróság bejegyzi az Élettér Alapítványt

2002-ben megalakul a Töredék Világ Autizmussal Élő Emberekért Kh. Alapítvány Cegléden.

2002-ben jelenik meg Ole Ivar Løvaas: Teaching Individuals With Developmental Delays: Basic Intervention Techniques című munkája

2002-ben az autista iskola működésével bővül az Autista Segítő Központ tevékenysége Gyöngyösön.

2002. év elején a Szociális és Családügyi Minisztérium Rehabilitációs és Fogyatékosügyi főosztálya felkérte az Autisták Érdekvédelmi Egyesületét, egy átfogó tanulmány elkészítését az autizmus helyzetéről Magyarországon. A több mint száz oldalas tanulmány még az év folyamán elkészült, és átadásra került. Készítői: Ébner Gyula, Kanyik Csaba, László Zsuzsanna, dr. Szilágyiné dr. Erdős Erika és Vikár dr. András, aki egyben a tanulmány szerkesztője is volt. (Rövidített változat Az autizmusról és az autizmus ellátásának jelenlegi helyzetéről hazánkban címen olvasható a honlapomon.)

2002-ben III. Országos autizmus szakmai fórum Kecskeméten. Téma: Autizmussal élő személyek jövőképe – foglalkoztatás. életminőség.

2002. február 16-án az Autisták Érdekvédelmi Egyesülete meghívott vendégeként Dr. Weiss Mária gyermekpszichiáter autizmus szakértő válaszolt egy szakember szülő találkozó keretében a feltett kérdésekre.

2002. március 14. EURÓPA KÖNYVKIADÓ: Nick Hornby autista gyermeket nevelő író "Beszélgetés az angyallal" c. könyvének bemutatóján az Autisták Érdekvédelmi Egyesülete meghívott vendégként autista gyerekek rajzkiállításával és autista költők verseinek felolvasásával (Gálfi Anikó) vett részt az EURÓPA KÖNYVESHÁZBAN (Budapesten). A könyv megvásárlásával – Nick Hornby kiadással kapcsolatos feltétételeivel összhangban - a vevő egyúttal száz forintot adományozott az Autisták Érdekvédelmi Egyesületének.

2002. márciusában megjelenik a Bács-Kiskunmegyei Önkormányzat Pedagógiai Intézetének kiadásában a Kecskeméten 2000-ben, 2001-ben és 2002-ben megrendezett Országos autizmus szakmai fórumok anyaga CD-n.

2002. március 20-23-án került megrendezésre Madridban az Európai Fogyatékosügyi Kongresszus ahol elfogadták az un Madridi Nyilatkozatot azzal a céllal, hogy felhívják a nyilvánosság figyelmét az Európában élő 50 millió fogyatékos embert (is) megillető állampolgári, szociális, gazdasági és kulturális jogokra. A kongresszus a következő (2003.) évet az „EURÓPAI FOGYATÉKOS EMBEREK ÉVÉNEK” nyilvánította. A kongresszuson részt vett Szauer Csilla és Lovászi László az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium Rehabilitációs és Fogyatékosügyi Főosztályának munkatársai.

2002. március 23-tól folytatódik Gálfi Anikó szülőtréningje „Szülőkontakt” címmel.

2002. május 30 – június 1. A Magyar gyermekneurológiai, Idegsebészeti, Gyermek—és Ifjúságpszichiátriai Társaság 26-ik szegedi kongresszusának fő témája: a gyermekkori pervazív zavarok, az autizmus.

2002. szeptember 6–7-én a brit Nemzeti Autista Szövetség (The National Autistic Sociiety) nemzetközi konferenciát szervez Londonban.

2002. szeptember 12-én RTL Klub: "Delelőben" riport Szöllőssy Ágnessel (szülő)

2002. szeptember 13. Uránia Nemzeti Filmszínház Budapest: Az AUTIZMUS NAPJA I. Bánki Róza - Borzák Tibor Nappali álmodozók című riportkönyvének bemutatója a Szabad Föld Lap- és Könyvkiadó rendezésében a rendezvény ill. kiállítás támogatása az ESZCSM-el közösen. Levetítik a Nappali Álmodozók c. dokumentumfilmet. Fővédnök: Dr. Csehák Judit

2002 szeptember 13-án: kapcsolódó riportok: Magyar Rádió Kossuth adó Déli Krónikának nyilatkozott Kocsis Alajos az Autisták Érdekvédelmi Egyesülete ügyvezető titkár és László Zsuzsanna (autizmus szakértő, Autista Ház Alapítvány "AHA").
18:00 DUNA TV: Hiradónak nyilatkozott Kocsis Alajos az Autisták Érdekvédelmi Egyesülete ügyvezető titkára
18:30 M1: Híradónak nyilatkozott dr. Vikár György (szakember, "AHA")
22:00 ATV: riport László Zsuzsannával (autizmus szakértő ill. "AHA")
2002. szeptember 13. M1: Segítőtárs - Széplaki Mirjam (szülő, a Kórházi Felügyelőtanács tagja)

2002. október 25. Magyar Nemzet: "Fogyatékos ág lehet az autizmus" (Kocsis Alajos véleménye)

2002. október 22. A Szociális Tanács ülése a szociális törvény módosításával kapcsolatban. Az ülés nem autistákkal foglalkozó de fogyatékosok érdekeit képviselő szervezetek nem támogatják az autizmusnak mint önálló fogyatékossági ágnak a törvényben való megjelenését.

2002. október 30. 17.00 Kossuth adó: Civil Rádió dr. Szilágyiné dr. Erdős Erika alelnök nyilatkozott az autizmus törvényi nevesítésének szükségességéről.

2002. október 30. Budapesti Nap: "Nem a gyerekek nehezek - Sok múlik a pedagógusok türelmén - Autizmus" c. cikkek. Riport Kocsis Alajossal mint édesapával ill. az Autisták Érdekvédelmi Egyesületének ügyvezető titkárával.

2002. november 18. 23:35 m2 Záróra "Az autizmussal élők helyzete Magyarországon" címszó alatt készített egy órás műsort a Magyar Televízió 2-es programja. A felvételt 2002. november 18-án 23 óra 35 perckor sugározta a Záróra c. műsor, melyben meghívott vendégek voltak dr. Göncz Kinga politikai államtitkár (ESZCSM), dr. Balázs Anna és Stefanik Krisztina (Autizmus Alapítvány), Csepregi András gyógypedagógus (Tanulási Képességeket Vizsgáló Bizottság vezetője Békés megye), Vass Mária szülő (Salgótarján), valamint Kocsis Alajos, az Autisták Érdekvédelmi Egyesületének ügyvezető titkára. A műsorvezető Lévai Balázs volt.

2002. november 21. – december 5. Az Álomvilág Alapítvány és a Hyatt Regency Budapest szálló közös rendezésű kiállítás Az autizmus szenvedés, ellentmondás és mítosz címmel, ahol a bemutatott festményeket meg lehetett vásárolni, és a bevételt az Alapítvány az autista gyerekek oktatására fordítják. A rendezvény fővédnöke Göncz Árpád volt.

2002. december 3-án, a fogyatékos emberek világnapján a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos zövetsége (MEOSZ) és a SINOSZ figyelemfelhívó demonstrációt tartott a Parlament előtt kérve, hogy gyorsítsa fel a magyar kormány az országos fogyatékosügyi program megvalósítását.

2002. december 4-e óta az Autista Gyermekekért Egyesület, érvényes építési engedéllyel rendelkezik az Autista Életház megépítésére Pintérné Máté Alice tervei és Szeleczki István szakmai útmutatásai alapján. A tervek szerint egy európai szintű komplexum épülhetne fel Kecskeméten, az építkezéshez azonban segítségre van szüksége az egyesületnek.


2010-04-21 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés