lepjunk.hu

2001.

Úton a szövetség felé


2001-ben megalapítják a walesi Autism Cymru nevű civil szervezetet autizmussal élők és segítőik szakmai segítése, támogatása céljából.

2001. január 8-án a Népszabadságban Az autizmus nem betegség, hanem állapot címmel a csepeli Esőgyermekekért Egyesület elnökével, Kormosné Jakubiszkó Margittal és Kanyik Csabával az egyesület szakmai vezetőjével riport jelenik meg.

2001. elején az Autista Segítő Központ (Gyöngyös) keleti szárnyában beindul a súlyosan érintett autista gyerekek habiltációja.

2001-ben II. Országos autizmus szakmai fórum Kecskeméten. Témák: A regionális együttműködés lehetőségei az autista személyek minőségi ellátásában. Az együttműködés lehetőségei a gyógypedagógiában. Regionális együttműködés. A civil szervezetek lehetőségei a regionális forrásteremtésben és az érdekképviseletben.

2001. február. TORONYHÍR: Újpalotai civil újság riportja "Autista gyerekek" címmel.

2001. február 17-én megkezdődik egy szülőtréning sorozat az Autisták Érdekvédelmi Egyesülete szervezésében Gálfi Anikó gyógypedagógus vezetésével

2001. március – az ESŐEMBER folyóirat V. évfolyamának 1. számában összefoglaló tanulmány jelenik meg Az autizmus 60 éve címmel dr. Gallai Mária gyermekorvos (Korai Fejlesztő Központ Budapest) tollából

2001. március MENTOR magazin: Az áldozat áldozata c. cikkben beszámolnak egy 14 éves autista kislány (M. Viktória) és 13 éves fiútársa által elkövetett gyilkosságról. Reagálás a magazinban: "A balhét mindig az autista viszi el" - Faragó Ferenc (az Autisták Érdekvédelmi Egyesületének elnöke) írása.

2001. március 8. Petőfi adó: Riport az autizmusról többek között alelnökünkkel, dr. Szilágyiné dr. Erdős Erikával, és a csepeli ESÕEMBERKÉK szülőegyesülettel.

2001. március 21-én megalakul a FESZT, a Fogyatékos Emberek Szövetségeinek Tanácsa, egyelőre a négy nagy fogyatékos ernyőszervezet részvételével. Az Autisták Érdekvédelmi Egyesületének alelnöke, dr. Szilágyiné dr. Erdős Erika meghívott megfigyelőként vesz részt a szervezet tanácskozásain.

2001. júniusában megkapta működési engedélyét a gyöngyösi Autista Segítő Központ (ASK)

2001. júniusában megkezdődhet Mindszentpusztán egy autista lakóotthon építkezése a Mit tehetnék érted? Autizmus Alapítvány és a Győri szülőklub kezdeményezésére, mert Pér önkormányzata építési telket, a Győri Rotary Klub pedig pénzt adományozott az alapítóknak.

2001. szeptember 8-án 18:30 RTL Klub: FÓKUSZ PLUSZ Riport az autizmusról dr. Szilágyiné dr. Erdős Erikával, AÉE alelnökkel Faragó Ferenc AÉE elnökkel, Ébner Gyulával és több szülővel, továbbá  Szalkainé Haraszti Krisztinával a Miskolci Autista Ház vezetőjével.

2001. szeptember 29. V. Közép-európai Szakmai Nap az Autizmus Alapítvány és Kutatócsoport ill. az Autizmus Szakmai Egyesület rendezésében. Témája: Autisztikus spektrumzavarok: jó képességű gyermekek és felnőttek. A nap vendége Gilles Trehin (28) Asperger-szindrómával élő franica autista volt, aki Urville nevű képzeletbeli városát mutatta be rajzaival és előadásában is.

2001. október: az év elején megkezdett szülőtréning sorozat az Autisták Érdekvédelmi Egyesülete szervezésében Gálfi Anikó gyógypedagógus vezetésével Pénzes Eszter szuperviziója mellett.

2001. október 10. A Szabolcsi Esőemberekért Alapítvány egyhónapos kampányt indít az autistákért Nyíregyházán.

2001. október 15 - 31. Éltes Mátyás Általános Iskola Mosonmagyaróvár: RAJZKIÁLLÍTÁS: Autisták rajzaiból összeállított kiállítás.

2001. október 24. Ünnepség Mosonmagyaróváron: szakmai konferencia az Éltes Mátyás Általános Iskola 50 éves jubileuma alkalmából, ahol egy kiállítás keretében láthatták az Autisták Érdekvédelmi Egyesülete által 2000-ben meghirdetett rajzpályázat válogatott anyagát is. (Lásd 2000. december 15. Rajzkiállítás.)

2001. novemberétől a csepeli Nagy Imre Általános Művelődési Központ a sérült gyermekeket nevelő szülők számára tanfolyamot indított integrációs, szociális fejlesztési lehetőségek, családjogok, mentális gondozás, korai fejlesztés és a serdülő és a felnőtt autista ellátásának lehetőségeiről. A tanfolyam anyagának kidavány formájában történő megjelenését támogatta az Autisták Érdekvédelmi Egyesülete.

2001. november – megjelent Patricia Howlin: Autizmus - Felkészülés a felnőttkorra c. könyvének magyar nyelvű kiadása az Autizmus Alapítvány Kapocs kiadójának jóvoltából.

2001. november 10-én az Autista szülőegyesületek és intézmények 2. országos találkozójára kerül sor Budapesten, a Tamás Alajos Közösségi Házban. Kocsis Alajos az  Autisták Érdekvédelmi Egyesülete ügyvezető titkára itt veti fel a Nemzeti Autista Szövetség (NAS) megalakításának szükségességét, melyet a küldöttértekezlet egyhangúlag támogatott.

2001. november 10. Faragó Ferenc az Autisták Érdekvédelmi Egyesületénel elnöke levelet ír a Szociális és Családügyi Minisztérium Rehabiltációs és Fogyatékosügyi főosztály osztályvezetőjének, melyben kéri, hogy az Esélyegyenlőségi törvényben, a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi tv-ben valamint a 141/2000 (VIII.9) kormányrendeletben „az autizmusnak, mint önálló fogyatékossági kategóriának a jogszabályokban való megjelenése érdekében a szükséges lépéseket megtenni szíveskedjenek.” A levél teljes terjedelmében megjelent az Esőember folyóirat 2001. decemberi - V. évfolyam 4. Jubileumi számának 18. oldalán.

2001. november 23–25. Az Autisták Spanyolországi Szülőszövetségének konferenciája Barcelonában Reaching New Horizons (Új horizontok keresése) címmel a PDD témakörében. Magyar részről a konferenciára kiutazott Gombkötő Andrea, Lászlós Zsuzsanna, Szaffner Gyula, Varga Györgyi gyógypedagógusok, valamint Dudás Julianna szülő. A magyar küldöttség részvételét támogatta többek között az Autisták Érdekvédelmi Egyesülete. A konferenciáról szóló beszámoló az Esőember folyóirat 2002. március, VI. évfolyam 1. számában olvasható.

2001. december 3. Az ENSZ által meghirdetett fogyatékosok világnapja.

2001. decemberben megjelent az Esőember folyóirat 2001. december, - V. évfolyam 4. Jubileumi száma színes melléklettel.

2001. végén jelent meg a PANNONICA KIADÓ: Donna Williams: Autizmus - Egyes szám első személyben c. könyve, melyben az Autisták Érdekvédelmi Egyesületét támogatják a könyv függelékében megjelentetett információkkal. Ugyancsak 2001. év végén jelent meg az Autista szülőegyesületek és intézmények 1. és 2. országos találkozóján elhangzott javaslatok összefoglaló kiadványa Kanyik Csaba és Jernei Péter szerkesztésében hasonló, Autista szülőegyesületek és intézmények országos találkozója címmel.


2010-04-21 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés