lepjunk.hu

1999.

Egyre intenzívebb érdekvédelem


1999. január 1-jén lép életbe az Esélyegyenlőségi törvény, mely előírja az Országos valamint a Fővárosi Fogyatékosügyi Tanácsok megalakítását. A két szervezet fő feladata az Országos Fogyatékosügyi Program megalkotása. Az Országos Fogyatékosügyi Tanácsban (OFT) számos minisztérium helyettes államtitkára, a legnagyobb fogyatékos-szervezetek, köztük az Autisták Érdekvédelmi Egyesületének képviselői vesznek részt.

1999. januárjától az ESŐEMBER folyóirat új felelős szerkesztője Ferenczy Ágnes. Ezzel egy időben jelenik meg egy új ismeretterjesztő kiadvány az Uray Ágnes által szerkesztett AUTI-lap az Autizmus Információ Alapítvány kiadásában.

1999. januárjában a székesfehérvári Táncsics Mihály Általános Iskola Nyitott Világ Autista Tagozata beköltözhet a Palotai út 52. sz alatti felújított épületbe. Intézményvezető: Máhlerné Köfner Anikó

1999-ben jelenik meg Digby Tantam & Sue Prestwood A Mind of Ones Own: A guide to the special difficulties and needs of the more able person with autism or Asperger syndrome című könyve Londonban a The National Autistic Society kiadásában. Itt fordul elő először az „Asperger szindróma” kifejezés, melyet a ritkán előforduló, intelligens, jó verbális képességű autista gyermekekre használnak.

1999. február VÉDŐNŐK TÁJÉKOZTATÁSA. A Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Családgondozói Módszertani Tanszékének meghívására, negyedéves védőnő hallgatók előtt bemutatkozott az Autisták Érdekvédelmi Egyesülete. Ismertette szolgáltatásait,  jövőbeni terveit. A hallgatók megismerhették a mentálhigiénés problémákat az autistákat nevelő, gondozó családokban. A beszámolókat dr. Gerő Zsuzsa, Széplaki Mirjam, Dörnyei József és Kocsis Alajos tartotta.

1999. március 10-én az Igazságügyi Minisztérium felkérésére az Autisták Érdekvédelmi Egyesületének képviselői, dr. Szilágyiné dr. Erdős Erika és Tumann Imre véleményezték a gondnokságra és cselekvőképességre vonatkozó törvényt

1999. március 16-án megalakul az Esőemberekért Egyesület Tatán

1999. április 24-én DDr. Bánffy Eszter (Ausztria) tart előadást a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskola Dísztermében. Az előadás témája: "Autista, valamint pszichotikus és érzékszervi zavarokban szenvedő gyermekek kezelésében alkalmazott komplex érzékelés-észlelésfejlesztő terápia."

1999. május 11-én elhunyt dr. Gerő Zsuzsa Dr. Ph.D. klinikai gyermekpszichológus

1999. június 19-én az Autizmus Alapítvány és Kutatócsoport harmadszor rendezi meg a Közép-európai szakmai napokat Budapesten. Vendégelőadók: Ina van Berckelaer Onnes, Theo Peters, Kathlen Ann Quill, Micjke Conely, Bent Sorensen

1999. június-július Dr. Balázs Anna AZ EGO FOGSÁGÁBAN címmel a Kurázsi c. lapban Szám Katalinnak adott interjúban sok, az autistákat és szüleiket érintő kérdésre válaszolt. Leszögezi, hogy az autizmus problémája "egy interdiszciplináris terület" - vagyis egészségügyi, pedagógiai és szociális problémákat kell egyszerre" megoldani.

Szükségesnek tartja, hogy az autisták az iskola elvégzése után is fejlesztésben részesüljenek. "Megszűnik ugyanis az a viszonylag merev, vagyis számukra biztonságot jelentő normarendszer, amely segíti őket abban, hogy eligazodjanak az őket körülvevő világban."

Arra a kérdésre, hogy hány családot érint ez a probléma közvetlenül Magyarországon válaszul elmondja, hogy "a valós hazai viszonyokat nehéz föltérképezni" de nemzetközi felmérések alapján számítva a lakosság egy százaléka közvetve, és közvetlenül húszezer autisztikus személy érintett. Majd így folytatja: "Kevés érintett jut el hozzánk, és főleg nem időben. A legjobb esélye a fejlesztésnek valószínűleg akkor lenne, ha ideálisan a 18 hónapos kor körül szakemberhez kerülne a kisgyermek, ..."  "A családoknak konkrét segítségre van szükségük."

1999. augusztusában megalakul az Autisták Érdekvédelmi Egyesületének Szakmai Munkacsoportja László Zsuzsanna gyógypedagógus, oktatási szakértő vezetésével. A munkacsoport vezetőségének további tagjai: Bedő Ilona pszichológus, dr. Gallai Mária gyermekorvos, Kanyik Csaba szociálpolitikus, dr. Vikár András gyermekpszichiáter.

1999. nyarán megalakult a szegedi Szülőklub Harter Árpádné Jusztina vezetésével, és még az év szeptemberében szakmai konferenciát szerveztek.

1999. szeptemberében az Autisták Érdekvédelmi Egyesületének vezetősége 13 pontos javaslatot jtesz közzé az autisták átfogó ellátórendszerének kialakítására. Megjelent az Esőember 1999. III. évfolyam szeptemberi számában.

1999. őszi hír: Megalakult az AUT-PONT Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány Békéscsabán.

1999. november 18-20. Az Országos Fogyatékosügyi Tanács bemutatkozási lehetőséget biztosít az Autisták Érdekvédelmi Egyesülete számára a REHA-FÓRUM-on a Rehabilitációs szakkiállítás idején. (Budapest, Nagyvárad tér, SOTE elméleti tömb).

1999. december MENTOR magazin: Moldova Ágnes cikke: "ESÕEMBEREK"

1999. december 27–30. között Nemzetközi szimpóziumra kerül sor Amhem-ben (Hollandia) Building the Bridge (Hídépítés) címmel az autizmus újradefiniálásáról, újraazonosításáról és újraértékeléséről.


2010-04-21 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés