lepjunk.hu

1998.

Erősödik az Egyesület szervezettsége - Segít az egyház is


1998. Az Autisták Érdekvédelmi Egyesületének új alapszabálya értelmében az egyesület elnökséget választ, melynek tagja az ügyvezető titkár (Kocsis Alajos) is választott tisztségviselő a jövőben.

1998-ban a Lancet című orvosi szakfolyóiratban jelent meg egy kutatás eredménye, miszerint az autizmus és a kanyaró-mumpsz-rubeola (MMR) védőoltás között összefüggés van. A kutatást Andrew Wakefield, brit gasztroenterológus vezette.

1998. Az Autisták Érdekvédelmi Egyesületének Közhasznú szervezetként történő bejegyzése.

1998. február 27-én az Autisták Érdekvédelmi Egyesülete szakmai napot rendezett Budapesten a Magyar Pszichológiai Társaság Teréz körúti előadótermében. Meghívott vendégek voltak: Magnus Beng Hansen (egy dániai speciális iskola igazgatója, aki a dán iskolai oktatás alapelveiről és ezen belül az autisták oktatásának, fejlesztésének dániai tapasztalatairól beszélt), Mag. Dr. Manfred Umschaden a Klagenfurti pedagógiai Főiskola professzora az autisták normálistól eltérő érzékeléséről tartott nagyszerű előadást.

1998. március 13-án az Autizmus Kutatócsoport oktatással kapcsolatos konferenciát tartott a Népjóléti Minisztérium tanácstermében, különböző oktatási szervezetek, intézmények, pedagógusok és illetékes hivatalok képviselőinek részvételével. A konferencia célja az autisták oktatásának további fejlesztésével kapcsolatos lehetőségek felvázolása és előzetes egyeztetése volt.

1998. áprilisában László Zsuzsanna gyógypedagógus, az Autisták Érdekvédelmi Egyesületének szakembere valamint Kocsis Alajos, az Autisták Érdekvédelmi Egyesületének ügyvezető titkára szakmai tájékoztatót tartott az autizmusról a Százhalombattán a Kipp Kopp óvodában a helyi szakembereknek. Videón bemutatták a Nappali álmodozók c. magyar dokumentumfilmet.

1998. nyarán megalakul győri székhellyel a Győr-MosonSopron megyében működő Szülőklub Jelencsics Beáta gyógypedagógus, autizmus szakember vezetésével. A szülőklub kiadásait a Mit tehetnék érted? Autizmus Alapítvány támogatja.

1998. augusztus 24-én II. Közép-európai szakmai Konferencia az Autizmus Kutatócsoport szervezésében Budapesten a Villányi úti Kongresszusi Központban.

1998. novemberében Várnai Jakab atya, a Kapisztráni Szent Jánosról elnevezett Ferences rendtartomány főnöke ígéretet tett arra, hogy az Autisták Érdekvédelmi Egyesületének szakmai támogatás mellett autista segítő központot hoznak létre, és fenntartásáról is gondoskodnak majd.

1998-ban létrejön az Autista Segítő Központ Alapítvány (ASK) Ébner Gyula (szülő) segítségével, és az ASK részére a gyöngyösi Ferences rendház összesen 2500 négyzetméter alapterületet bocsát rendelkezésre a tervezett központ kialakítására.


2010-04-21 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés