lepjunk.hu

1996.

Újabb remények – törekvések


1996-ban, az Egyesült Államokban a Beck család 4 éves Parker nevű autista gyermekének krónikus emésztési zavarai voltak. Sorozatos eredménytelen vizsgálatok után a Baltimore-i Maryland Egyetemhez fordultak, ahol a gyermek hasnyálmirigy működését egy magyar kutató-orvos (dr. Horváth Károly) vezetésével vizsgálták meg, az erre rendszeresített szekretin nevű polypeptid hormon intravénás beadásával. Az eredmény meglepő volt, mivel az emésztési zavarok 4-5 napon belül elmúltak, a következő 4-5 hétben pedig a gyermek autisztikus tünetei jelentősen javultak, mozgása koordináltabbá vált, gyakoribb lett a szemkontaktusa, szobatiszta lett, s főként: megszólalt egyszerű, teljes mondatokkal. Ezen az eseten felbátorodva a San Diego-i Autizmus Kutató Intézet mintegy 50 autista gyermeknél végzett kísérletet szekretinnel. Az eredmények nagyon biztatóak: az alkalmazások több mint 60%-ában észleltek javulást.

1996-ban az országban elsőként megnyílik Miskolcon a Miskolci Autista Alapítvány munkája révén egy un. Fogyatékosokat Ápoló Gondozó Otthon, ill. Autista Ház. Az Autista Házban a magasabb szintű szociális készségekkel rendelkező, „aspergeri” autisták mellett halmozottan sérült, súlyos emocionális zavarokkal küzdő, „kanneri” autistákról is gondoskodnak.

1996. januárjában az 5 év alatti gyermekek számára korai fejlesztő csoportot indítottak Debrecenben a Kenézy Gyula Megyei Kórház Gyermek és Ifjúságpszichiátriai osztályának keretében működő Autista Házban.

1996. május 3 – 5. az Autism Europe V. kongresszusa Barcelonában

1996. ősztől a székesfehérvári Táncsics Mihály általános iskola Autista Tagozatában megvalósul a gyerekek egész napos fejlesztése.

1996. július 1-től az Autisták Érdekvédelmi Egyesülete felkéri Kocsis Alajost az egyesület ügyeinek  intézésére (pályázatírás, szervezési feladatok).

1996. októberében az Autisták Érdekvédelmi Egyesületének szervezésében Christiane Nagy (München) előadást tart Budapesten a támogatott kommunikációról (FC).


2010-04-21 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés