lepjunk.hu

1994.

Tovább ébredő vidék és bővülő ellátások


1994-ben a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat "Megállapodás" tervezetet dolgoz ki egy Autista Ház működtetésére, melynek tárgyalására azonban nem kerül sor.

1994. februárjában aggódó szülők és gyógypedagógiai szakemberek összefogása eredményeként megalakul az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány Boncodföldén

1994. szeptemberében szülői kezdeményezésre 3 fővel megkezdi működését egy autista csoport Mosonmagyaróváron Kránitz Péterné gyógypedagógus vezetésével az Éltes Mátyás Általános Iskola keretein belül.

1994. szeptemberében kezdte meg munkáját a debreceni Autista Ambulancia mellett a Fejlesztő Pedagógiai Részleg dr. Újvári Edit és dr. Váradi Gizella pszichológusok vezetésével, a Hajdúböszörményi Általános Iskola és Diákotthon kihelyezett tagozataként. Ebben a tagozatban az 5-14 éves autista gyermekek fejlesztését és oktatását végzik, életkori és fejlettségi szint szerinti csoportokban. A gyermekek ezeken belül egyéni fejlesztésben részesülnek.

1994. november 25-től december 10-ig László Zsuzsanna tizenöt napot töltött Végh József gyógypedagógus-pszichológussal Ausztráliában, Melbourne-ben illetve a Mansfieldben lévő Autistic Centreben. A meghívást a Victoria államban lévő autista gyermekek szüleit összefogó Szülőszövetség küldte. A tanulmányút célja az autisták ellátását biztosító rendszer tanulmányozása volt, a korai fejlesztéstől kezdve egészen a felnőttkorig. A tanulmányút létrejöttéhez a Népjóléti Minisztérium államtitkára két repülőjeggyel járult hozzá. Az út egyéb költségeit a Művelődési Minisztérium mellett a Soros Alapítvány, valamint az Autisták Érdekvédelmi Egyesülete 50 ezer forintos támogatása és a kiutazók fejenként kb. 100 ezer forintos önrésze fedezte.


2010-04-21 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés