lepjunk.hu

1990 – 1993

További fontos lépések


1990-ben az Autizmus Kutatócsoport Szakmai egyesületté alakul. A Soros Alapítvány, az Oktatási és az Egészségügyi Minisztérium, valamint a fővárosi Önkormányzat, hazai és külföldi szervezetek és magánemberek támogatásának köszönhetően - országoson egyedülálló, komplex szakmai feladatokat ellátó szervezetté fejlődött

1990. szeptember 14. Létrejön az AUT-PONT Alapítvány Békéscsabán.

1991-bena Hot-House Flowers ír rock-együttes autizmusról szóló dala az írországi toplista első három helyezettje között volt. Ugyanebben az évben a flamand Stef and Bob együttes a belga és holland toplistákon hasonló témájú dallal első helyezést ért el. A jogdíjakat mindkét esetben autizmussal élő emberek számára létrehozott alapítványoknak továbbították.

1991-ben Kecskeméten autista gyermekeket nevelő szülők kezdeményezésére megkezdődik egy speciális csoport szervezése. (Lásd még: Nyíri Úti EGYMI Kecskemét)

1991/92-es tanév: Budapest XIV. kerületében Zuglóban a Benedek Elek Általános Iskolában (8 évfolyamos alapfokú nevelési-oktatási intézmény) autista fejlesztő csoport kezdi meg működését. Az óvodai csoport ugyanott csak az 1997/98-as tanévben indult. 

1992 Autism-Europe Hága: Autizmussal élő személyek jogi kartája.

1992-ben Kecskeméten a Fazekas István által vezetett  Nyíri Úti Általános Iskola egy tetőtéri termében megkezdődik az autista gyerekek speciális oktatása négy gyermek és négy szakember részvételével. Ezzel egy időben megalakul az Autisták Oktatásáért Alapítvány is.

1992-ben a székesfehérvári Táncsics Mihály általános iskola épületében létrejön egy speciális fejlesztő csoport autista gyermekek befogadására.

1992-ben létrejön a Miskolci Autista Alapítvány.

1992. december 3. Az ENSZ által a Fogyatékos Emberek Évtizedének (1983-1992) végén, 1992-ben határozott arról, hogy december 3-át a Fogyatékos Emberek Világnapjává nyilvánította.

1993-ban megkezdi működését a debreceni Gyermekpszichiátriai osztályon dr. Oláh Róza főorvos asszony irányításával az Autista Ambulancia, ahol intenzíven foglalkoznak autista gyermekekkel. Gyermekpszichiáter és klinikai gyermek-pszichológus közösen végzi a gyermekek diagnosztizálását és a különböző oktatási intézményekbe sikeresen integrált autisták gondozását.

1993-ban bejegyzik a Békes Megyi bíróságon a csorvási Kalán néni Pihenőkertje Alapítványt. Az alapító Paksi Pálné (közismert nevén Kalán néni) nyugdíjas óvónő, aki autista unokája révén érinett.

1993. Kecskeméten megkezdődik a Bács-Kiskun megyei tanulók ambuláns ellátása heti 1-2 órában. A városi közgyűlés határozatot hoz, mely szerint az autista csoportot ideiglenesen egy lebontásra ítélt családi házban helyezik el. Ad-hoc bizottság jön létre az autizmussal összefüggő kérdések kezelésére, melyben megyei tisztségviselők és a megyei jogú város képviselői, valamint szakemberek vesznek részt. A bizottság első s egyben utolsó ülését 1993. októberében tartotta – a találkozó gyakorlatilag eredménytelen.


2010-04-21 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés