lepjunk.hu

1988 – 1989

Magyarországi szervezetek ébredése


1988. január 1-től bevezetésre kerül a rokkantsági járadék abból a célból, hogy a fiatalon teljesen munkaképtelenné vált személyek - köztük az autisták - megélhetéséhez támogatást nyújtson.

1988-ban a Soros Alapítvány támogatásával megalakul az Autizmus Kutatócsoport, melyet két szakember hozott létre alkalmazott tudományos célokkal, hogy a magyarországi autista emberek és családjuk modern orvosi, gyógypedagógiai és szociális gondozását elősegítse, továbbá támogatást és szakmai segítséget nyújtson a lakóhelyhez közeli, szakszerű ellátást biztosító intézményhálózat kialakulásához. Az Autizmus Kutatócsoport tagja az Autism Europe elnevezésű nemzetközi egyesületnek.

1988. december 17. Az Autisták Érdekvédelmi Egyesületének megalapítása. Alapítók: Autizmus Kutatócsoport, (dr. Balázs Anna, Prekop Csilla), valamint szülők (Szöllőssy Ágnes, Löffler házaspár, Bollmann Györgyi), továbbá gyógypedagógusok, orvosok, pszichológusok.

1989-ben formálisan létrejön az Autisták Háza Alapítvány dr. Gerő Zsuzsa és dr. Weiss Mária kezdeményezésére.

1989-ben létre jön az Autizmus Alapítvány minimális alaptőkével abból a célból, hogy az Autizmus Kutatócsoport munkájához szükséges anyagi eszközöket megteremtse. Az alapítvány működteti a szakmai könyvek kiadásával foglalkozó KAPOCS Könyvkiadót.

1989. november 20. és 24. között a Székesfehérvári Gyermek- és Ifjúsági Ideggondozó Intézet továbbképző tanfolyamot szervezett az autisztikus gyermekekről. Előadók voltak Székely Margit és dr. Weiss Mária. (Az előadás anyaga öt évvel később Autisztikus kórképek diagnosztikája és terápiája címmel jelent meg.)


2010-04-21 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés