lepjunk.hu

2010

A szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve


2010. február 02. A tekintélyes brit orvosi hetilap, a The Lancet hivatalosan is visszavonja azt az 1998-as cikkét, amelynek szerzője, Andrew Wakefield, brit gasztroenterológus a kanyaró, mumpsz és rubeola elleni védőoltás és az autizmus, valamint bélbetegségek között vélt összefüggést felfedezni.

2010. február 9-én a Nonprofit Média Központ Alapítvány konferenciát rendezett A fogyatékosság ügye a közszolgálati médiában címmel az Alkalmazott Kommunikációtudományi Intézetben. A konferencián egyetértés született abban, hogy a jelenlegi helyzetben még szükség van a szegregált, csak ennek a rétegnek szóló műsorokra

2010. február 17-én Kormányhatározat született. A Bajnai Kormány elfogadta az Országos Autizmus Stratégiából készült határozatot, melynek száma: 1038/2010 (II. 18.)

2010. február 18. reggel 7.37

2010. február 17-én Kormányhatározat született. A Bajnai Kormány elfogadta az Országos Autizmus Stratégiából készült határozatot, melynek száma: 1038/2010 (II. 18.)

2010. február 19–20. Farankfurtban WTAS (Wissentschaftliche Tagung Autistmus Spektrum – azaz Autizmus Spektrum Tudományos Konferenciára került sor, ahol többek között a bécsi Rainman’s Home munkatársa, Michaela Hartl tartott előadást Autizmussal élő emberek érzelmi élettapasztalatai című diplomamunkájának eredményeiről.

2010. március 5– 6. Graz-ban szakmai napot tartott az osztrák Gyógypedagógiai társaság Az autizmus spektrum címmel. A bécsi Rainman’s Home pedagógiai vezetője, Dr. Therese Zöttl volt az egyik főelőadó.

2010. március 15-e alkalmából az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) elnökségi tagja, dr. Szilágyiné dr. Erdős Erika az autista emberek és családjaik érdekében végzett áldozatos tevékenysége elismeréseként megkapta a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt (polgári tagozat) kitüntetést. A kitüntetést, Sólyom László köztársasági elnök megbízásából, Herczog László miniszter adta át.

2010. március 16-án

2010. március 20-án Flaskay László az Egri Autista Alapítvány elnöke, három gyermek, köztük egy 20 éves autista lány édesapja egy autóbaleset során életét vesztette.

2010. március 25-én

2010. március 26-án

2010. március 27-én

AZ INTERAKTÍV OKTATÁSÉRT ALAPÍTVÁNY SZÁMÍTÁSTECHNIKAI KURZUS-T INDÍTOTT

2010. április 1-én meghalt dr.Tinus Smits homeopata orvos

2010. április 1.

2010. április 2. Az Autizmus világnapja

2010. április 2-án az Autizmus világnapját megelőző esten, kékbe borult az ország háza. Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) ezzel is fel akarta a hívni a figyelmet az autizmussal élők problémáira, s egyúttal csatlakozott ahhoz a megmozduláshoz, melyet az Egyesült Államokban az Autism Speaks nevű szervezet indított el azért, hogy az egész bolygón felhívja a figyelmet az autizmussal élő emberekre. A budapesti Parlament mellett, például kékbe öltözött az Empire State Building és a Madison Square Garden is.

2010. áprili 2. Kerekasztal beszélgetés Kecskeméten az Autista Gyermekekért Egyesület szervezésében, az Autizmus Világnapja alkalmából

2010. április 9. Tibor Háza lakóotthon megnyitója

2010. április 11. Országgyűlési választások első fordulója

2010. április 11. + 25. Országgyűlési választások eredményeként a FIDESZ–KDNP országos listáján a parlamentbe jutott Tapolczai Gergely, a Siketek és Nagyothallók Országos Szö­vetségének eddigi ügyvezető igazgatója. Az új képviselő szerint ezzel végre magasabb szintre kerül a fogyatékosok képviselete, ami azért is előnyös, mert rengeteg a megoldandó kérdés. A FIDESZ–KDNP-nek már az előző ciklusban is volt képviselője, aki a fogyatékosok ügyével foglalkozott: Hirt Ferenc, aki most is bejutott a parlamentbe.

2010. április 23. pénteken 15:00-19:00 között Konferencia "A fenntartható jövőért"

2010. április 23-24. Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) elnöke, Szilvásy Zsuzsanna részt vett egy bukaresti konferencián, ahol a romániai országos ernyőszervezet meghívására előad az Országos Autizmus Stratégiáról. A költségeket a meghívók állják.

2010. április 25. Országgyűlési választások második fordulója. (Egy gondolat...)

2010. április 28.  Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) levélben fordul az Ombusmanhoz, az oktatási miniszterhez, az országos Fogyatékosügyi Tanácshoz és z Egyenlő Bánásmód Hatósághoz. Cél: az autizmussal élő egyetemi hallgatók számára jelenleg diszkriminatív jogi szabályozás megszűntetése.

2010. április 29. Az AOSZ elnöke és ügyvezető titkára az autizmus területének képviseletében részt vesz a Képviselői Irodaházban a Fidesz-KDNP által szervezett, az országos fogyatékosügyi szervezetek számára összehívott megbeszélésen.

2010. április 30. A KAF kiadványainak bemutatása (1)

2010. május 3.

2010. május 6. a "Miskolci özönvíz" katasztrófát idézett elő a Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Farmján. A hosszú évek alatt kialakított kertészetet, üvegházat, műhelyeket, hidat, az Alapítvány által épített utat elmosta a víz és a hegyoldalról lezúduló sár. Szerencsére a Baráthegyi Lakóotthon épülete nem rongálódott meg, ezért az ott élő fiatalok lakhatása zavartalan maradhatott. A kár azonban veszélyezteti a fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű kollégák további foglalkoztatását, megélhetését.

2010. május 6. „Ismerd meg ismerd fel az autizmussal élőket címmel” a Komárom-Esztergom Megyei Értelmi Sérültek és Segítőik Egyesülete szakmai délutánt rendezett Tatabányán az Árpád Hotelben. Előadók voltak: Őszi Tamásné - Autizmus Alapítvány Budapest – (Az autizmus spektrum zavarok elméleti ismerete)  Dr. Vajda Hilda gyermek pszichiáter (Pszichiátriai segítség az autizmussal élők számára) Ulrich Tímea - Tata Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Diákotthon (Autizmussal élő kisgyermek) Mátray Adrienn - Montágh Imre Általános Iskola és Speciális Szakiskola – (Iskolai oktatás) Takács Tünde - Tata Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Diákotthon (Fejlesztő foglalkozások) Schenk Lászlóné Esőemberek Egyesülete - Tata (Esőemberek) illetve az AOSZ Autisták Országos Szövetsége (Érdekvédelem)

2010. május 7 – 8.

2010. május 12. Precedens értékű pert nyert a Kézenfogva Alapítvány - az Autisták Országos Szövetségével és a Szimbiózis Alapítvánnyal működtetett Ne Hagyd Magad! Antidiszkriminációs program keretében. Egyértelmű döntés született a fogyatékos emberek foglalkoztatását régóta bizonytalanná tévő kérdésében! A Kézenfogva Alapítvány közérdekű igényérvényesítés keretében jogorvoslatért fordult a Fővárosi Bírósághoz. A Bíróság ítéletében állást foglalt arra vonatkozólag, hogy a cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt álló személyek gondnokuk közreműködésével munkaviszonyt létesíthetnek.

2010. május 14. A KAF kiadványainak bemutatása (2.)

2010. május 20. (csütörtök, 14-óra) Szakmai délután

2010. május 20-án az Autizmus Munkaközösség szakmai délutánt tartott a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézetben Budapesten Faragó Ferenc, a MFFPPTI szaktanácsadója meghívására. Az előadó Őszi Tamásné, Patrícia gyógypedagógus, igazgató volt (Autizmus Alapítvány Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény). Az előadás témái voltak: A serdülőkori autizmus viselkedésproblémáinak kezelése – A speciális autista csoport főbb szakmai sajátosságai –  Egyedi kérdések, felvetések, esetmegbeszélések. Az előadás célja volt: Terápiás lehetőségek, viselkedésmódosító eljárások alkalmazása a gyakorlatban – Főbb szempontok adása, elemzése az autista csoport létrehozásánál – Egyedi esetek megbeszélése.

2010. május 21. Regionális szakmai nap

2010. május 21. Regionális szakmai nap a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) szervezésében. Helyszíne a Tulip Inn Budapest Millennium. Témája: Minőség az autista emberek ellátásában – Az Országos Autizmus Stratégia megvalósulása. A regionális szakmai nap során a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány szakemberei mondták el, hogy milyen előrelépések történtek az Országos Autizmus Stratégia megvalósításában, lehetőség nyílt az Autisták Országos Szövetségének érdekvédelmi munkájának megismerésére

2010. május 24-én New Yorkban dr. Andrew Wakefield visszautasította a brit Egészségügyi Tanács vádpontjait és kijelentette, hogy folytatja a kutatást az autizmus és az oltóanyag közötti kapcsolatról.

2010. május 27–29. EACD-Kongress (European Academy of Childhood Disability) Brüsszelben

2010 júniusában az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán végez az első évfolyam az Autizmus spektrum zavarok pedagógiája szakirányú továbbképzési szakon.

2010. június. Döntött az Országgyűlés a 2011. évi népszámlálásról szóló törvény módosításáról szóló előterjesztés elfogadásával, ami az autistát nevelőket is érinti: az adatszolgáltatás az egészségi állapotra, a fogyatékosságra, a vallásra, az anyanyelvre és a nemzetiségre vonatkozóan önkéntes.

A Lehet Más Politika (LMP) képviselője, Szabó Tímea a gondnoksággal kapcsolatban terjesztett be javaslatot a polgári törvénykönyv módosítását illetően. Egyrészt kifogásolta, hogy az alkotmánybíróság döntése nyomán az előző ciklusban beterjesztett törvény nem léphet hatályba, így ez a gondnokság intézményét is érinti. Véleménye szerint az ő javaslatuk „forradalmi változást” jelentene többek között a fogyatékkal élők életében, jogaik érvényesítésében is. Javaslatuk lényege volna, hogy a jövőben senkit – így pl. az autista felnőtteket sem – lehessen korlátlan ideig teljes körűen gondnokság alá helyezni.

2010. június 15. Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) nyílt levelet írt Réthelyi Miklós miniszternek, melyben felkérik, vizsgálja meg a 1062/2010-es Kormányhatározatot, és indítsa el annak végrehajtását. Kérik továbbá, hogy hangolja össze a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma apparátusának munkáját, hogy az egészségügy, az oktatás és a szociális terület hatékonyan tudjon dolgozni a feladatokon.

2010. június 18. 19. konferencia Bécsben

2010. június 23. 24. Esőember Nyilvános főpróba

2010. június 24-én délután 6 órakor egy kiállítás megnyitója Miskolcon

2010. június 24-26. között a Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete a Magyar Fonetikai Foniátriai és Logopédiai Társasággal közösen Bárczi Gusztáv születésének 120 éves évfordulója emlékére Debrecenben rendezte meg a XXXVIII. Országos Szakmai Konferenciáját, amelynek kerettémája „Hagyomány és megújulás a gyógypedagógiában, a fogyatékos személyek megsegítésében” volt.

2010. június 25. Péntek, 20:00 Esőember - Premier
2010. június 26. Szombat, 20:00 Esőember
2010. június 27. Vasárnap, 20:00 Esőember
2010. június 29. Kedd, 20:00 Esőember
2010. június 30. Szerda, 20:00 Esőember

2010. július 01. Csütörtök, 20:00 Esőember

2010. július 02. Péntek, 20:00 Esőember

2010. július 03. Szombat. 20:00 Esőember

2010. július 5–9-ig az INOKA Alapítvány Lépésről Lépésre Digitális Szabadiskola címmel nyári tábort szervezett Törökbálinton a Volf György Könyvtárban, ahol számítógépes, szabadidős, és kézműves foglalkozásokat tartottak autista és aspergeres fiatalok számára.
2010. július 07. Szerda, 20:00 (Esőember - Belvárosi Színház)
2010. július 08. Csütörtök, 20:00 (Esőember - Belvárosi Színház)

2010. július 10. ABIGÉL tábor. Önkéntes, önzetlen pedagógusok és a szülők, együtt szerveztek tábort, a Salgótarjáni Városgazdálkodási és Üzemeltetési (VGÜ) Kft. segítségével, akik hétvégi házukat adták kölcsön, hogy az autista gyerekek együtt lehessenek hetente kétszer a nem autistákkal, hogy megtanulják egymás világát, megismerjék a másságot, belekóstoljanak az elfogadás ízébe.

2010. augusztus 14. A 2009-es évhez hasonlóan ismét „batyus” találkozót szerveztek autistát  ill. SNI gyermekeket nevelő szülőtársak Balatonszárszóra a Móricz Zsigmond szabad-strandra Paksi Pál Zoltán kezdeményezésére.

2010. augusztus 14. Balatonszárszó - Szülőtalálkozó
2010. augusztus 28. Szombat, 20:00 (Esőember - Belvárosi Színház)
2010. augusztus 29. Vasárnap, 17:00 (Esőember - Belvárosi Színház)
2010. agusztus 29. Vasárnap, 20:00 (Esőember - Belvárosi Színház)

2010. szeptemberében elkezdte működését a Mentorszülő program. A Szív és Kéz Alapítvány az Eső-Ernyő Hálózat Dél-Dunántúli központja a Norvég Civil Támogatási Alap forrásaiból önkéntes mentorszülő hálózat alapjait rakta le az AOSZ segítségével. A mentorszülők autizmussal élő gyermeket/ fiatalt nevelő szülők, akik sorstársi segítséget nyújtanak az autizmussal frissen diagnosztizált gyermekek szüleinek a tapasztalatok átadásával, információnyújtással.

2010. szeptember 01. 15órakor TRAFÓ, Nemsenkilény (Fotóspróba!)
Budapesti bemutató: TRAFÓ, 2010. szeptember elején

2010. szeptember 06. Hétfő, 20:00 (Esőember - Belvárosi Színház)
2010. szeptember 07. Kedd, 17:00 (Esőember - Belvárosi Színház)
2010. september 07. Kedd, 20:00 (Esőember - Belvárosi Színház)

2010. szeptember 8. Elindult az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) "szemléletformáló osztályfőnöki óra" programsorozata, egy sajtótájékoztatóval egybekötött bemutató órával, melyet Szilvásy Zsuzsanna, az AOSZ elnöke és Kulka János tartott középiskolás diákok részére Budapesten a Lónyai Utcai Református Gimnáziumban.

2010. szeptember 12. 19.00 Nemsenkilény – Börcsök Enikő estje – Arts in Difference
Helyszín: Pécsi Harmadik Színház

2010. szeptember 12. Börcsök Enikő Nemsenkilény – monológ nemmindegyembereknek című legújabb, autizmusról szóló előadását tíz nappal a budapesti bemutatója után a Pécsi Harmadik Színház színpadán mutatja be.

2010. szeptember 13-14. Nemzetközi kutatási adatok szerint Európa minden századik gyermeke autista. A diagnózisok száma minden évben emelkedik. Európa nem halogathatja tovább a válaszok keresését, a minőségi ellátórendszer kiépítését. Ehhez szükség van egy egységes európai iránymutatásra, amelyet a területen dolgozó szakemberek és az érintett családok közösen dolgoznak ki és mind nemzeti, mind európai szintű támogatást élvez.

A dokumentum kidolgozása megkezdődött, az IAA (Irish Autism Action) és az Autism Speaks vezetésével. A nyitó konferenciára Budapesten került sor szeptember 13-14-én, ahol Magyarország képviseletére az Autisták Országos Szövetsége és az FSZK kapott felkérést. A folyamat fontos állomása e mellett, a minden érdekelt bevonását célzó online konzultáció, amelynek eredményeit beépítik az európai tervbe.

2010. szeptember 27-én, 100 autista alkotó képeiből árverést tartottak Budapesten a Műcsarnokban. Az esemény a Mosoly Otthon Alapítvány és a Concorde Csoport három évvel ezelőtt indított Fogadj be! programjának folytatása volt.

2010. október 7-10.

2010. október 7-10. az Autism Research Institute (ARI) rendezésében DAN (Defeat Autism Now!) konferencia Kaliforniában (Long Beach) Bővebben: http://defeatautismnow.com/Long%20Beach/general.html

2010. október 8-10.

2010. október 8-10. „A Future for Autism” címmel az Autism-Europe által szervezett IX. Nemzetközi Autizmus Kongresszus a szicíliai Cataniában. Bővebben: http://www.autismeurope2010.org/

2010. október 15-én tartotta az AUT-PONT Alapítvány hagyományos Autizmus Napját Békéscsabán a Csaba Centerben.

2010. október 15. A Budapesti Korai Fejlesztő Központ szakmai konferenciát rendez "A szülő, mint partner a kora gyermekkori intervencióban" címmel Budapesten a WAX Kultúrgyárban.

2010. október 15-16-án A RIROSZ, a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Szövetsége, Budapesten szervezi meg a nemzetközi EUROPLAN program Nemzeti Konferenciáját a Hunguest Hotel Griff-ben, hogy minden érintett érdekcsoport részvételével vitathassák meg az európai stratégiát, az EUROPLAN program ajánlásait, valamint a hazánkban történő megvalósítás lehetőségeit. Az azonos európai forgatókönyv szerint a kormányzati oldal, az érintett szakmák, a betegszervezetek, és az ipar 25-25 fős magas szintű küldöttségei, plenáris üléseken és nyolc európai szinten koordinált témájú szekcióülésen tárgyalta meg a hazai helyzetet és teendőket, a sajtó kitüntetett figyelme mellett. Akár 800.000 hazai ritka beteg életminőségén javíthat, és e nem szokványos, tematikus munkaértekezlet sorozat alapjaiban változtathatja meg a gondozási feltételeiket

2010. október 16. szombat, 16:00 (Esőember - Belvárosi Színház)

2010. október 17. vasárnap 20:00 (Nemsenkilény - Trafó)

2010. október 20. Belvárosi autizmus nap A Nemzetközi Cseperedő Alapítvány autizmussal élő gyermekek fejlesztésével, az érintett családok szakmai segítésével, valamint szakemberek és érdeklődők képzésével foglalkozik. Az alapítvány október 20-án 13 órától fél napos rendezvényt szervez az önkormányzat támogatásával a kerületben dolgozó gyermekorvosok, védőnők, pszichológusok, bölcsődei gondozók és óvónők számára. A rendezvényen az autizmussal kapcsolatos alapvető információkat szeretnék megismertetni a résztvevőkkel. Tervezett témakörök: diagnosztikai kérdések,  tünetek, korai felismerés, autizmus kisgyermekkorban és iskoláskorban, az integráció kérdései, nehézségei.

2010. október 23. szombat, 17:00  és 20:00 (Esőember - Belvárosi Színház)

2010. október 23-24.

2010. október 23-24. ABA-VB Alkalmazott viselkedésterápia: „Légy gyermeked legjobb tanára” címmel az Educate Toward Recovery: Turning the Tables on Autism című könyv szerzője, az Institute Knospe-ABA alapítója, Robert Schramm, Budapesten a Hotel Novotel Kongresszusi Központjában tréninget tart szülők és szakemberek számára egyaránt.

2010. október 30. szombat, 17:00  és 20:00 (Esőember - Belvárosi Színház)

2010. novemberében a Vadaskert Gyermekpszichiátriai Kórház "Borostyán" élmény- és kalandterápiás részlegén autizmussal élő gyermekek testvéreinek tartottak 5 napos, pszichoedukációt is magában foglaló terápiás csoportfoglalkozást.

2010. november 4. SZÜLŐFÓRUM

2010. november 5-6. Autizmus és szexualitás – Szülőtréning

2010. november 5-6.  az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) Autizmus és szexualitás címmel szülőtréninget tartott Budapesten. A tréning célja a szülők ismereteinek bővítése az autizmus spektrum zavarral élő emberek hormonális fejlődésével összefüggő viselkedésváltozásokkal kapcsolatban, a szexuális érés és következményeinek modern megközelítéséről valamint a lehetőségek, szükségletek, eszközök és módszerek ismertetése volt. Trénerek voltak: Farkas Edit és Prekop Csilla.

2010. november 5-7. Művészetterápiás Konferencia

2010. november 5-7. Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Budapesten "Áramlásban" címmel 3. alkalommal rendezi meg Művészetterápiás Konferenciáját melynek témája a Szimbólumok szerepe a művészetterápiában volt.

2010. november 10. Autizmussal kapcsolatos előadás, beszélgetés az FPI-ben

2010. november 20. Autizmus Nap - Autizmus Expo

2010. november 20-án kerül sor a IX. Autizmus Nap illetve Autizmus Expo  megrendezésére az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ)  illetve az AURA Közhasznú Egyesület közös szervezésében Budapesten az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar dísztermében.

2010. november 20. I. Digitális kiállítás Autista fiatalok munkáiból

2010. november 21. Jótékonysági koncert

2010. november 21. - A sérültekből álló Nemadomfel Együttes meghívására jótékonysági szuperkoncertet ad a Papp László Sportarénában a Jobb velünk a világ! rendezvénysorozat keretein belül.

2010. november 24. Az Autizmus Munkaközösség szakmai délutánja

2010. november 24. Gyógypedagógiai szakmai műhelyfoglalkozás a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai Intézetben. Őszi Tamásné, Patrícia előadása: Autista gyermekeket nevelő tanárok fővárosi szakmai műhelye keretében.  Téma: Az autista viselkedésproblémák kezelése. Kommunikációs kártyák és azok alkalmazása a gyakorlatban.

2010. november 26-án Budapesten az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) szervezésében „Egészségnevelés és szociális kapcsolatok” címmel autizmus spektrum zavarral élő gyermekek és fiatalok számára kidolgozott tananyag alapján Farkas Edit, Prekop Csilla és Solt Anna gyógypedagógusok tarttanak tréninget szülők számára.

2010. november 26. Országos Logopédiai Szakmai Konferencia Székesfehérváron a NOVOTEL HOTEL-ben

2010. december 2. SZÜLŐFÓRUM

2010. december 3 - 4. Nemzeti Erőforrás Minisztérium 2010-ben Budapesten a Millenárison először, hagyományteremtő céllal rendezte meg a „Segítő Vásárlást”, a fogyatékossággal élők által készített termékek kiállítását és vásárát. A rendezvény egy szakmai nappal kezdődött, ahol vállalkozók, szakmai szervezetek, a kormányzat és a gazdaság szereplői találkoztak egymással, hogy segítsék a megváltozott munkaképességű dolgozók minőségi termékeinek megismertetését és piacra jutását. A szombati nyílt napon a termékeket meg is lehetett vásárolni. „Az alkotás teszi az embert emberré, épp ezért fontos a fogyatékossággal élők számára is a munka” – mondta Soltész Miklós államtitkár a „Segítő Vásárlás” című szakmai konferencián. Elmondta még: a „Segítő Vásárlás” logót olyan cégek kaphatják meg, amelyek megváltozott munkaképességű, vagy fogyatékossággal élő embereket foglalkoztatnak. A nyílt napon fellépett egyebek közt a Bojtorján és a Nemadomfel Együttes. Honlap:http://www.segitovasarlas.net/index.html

2010. december 4. 16 órakor Esőember - Budapest XVI. ker. Erzsébetligeti Színház

2010. december 10 -11. Budapesten Fogódzó címmel képzés indult autista gyermeketr nevelő szülőknek Dr. Simó Judit gyermekpszichiáter (Korai Fejlesztő Központ) és Szilvásy Zsuzsanna elnök, (Autisták Országos Szövetsége) érintett szülő vezetésével

2010. december 14-én Nyílt Nap

2010. december 21-én Bolyki Brothers - Jótékonysági koncert


2010-04-21 09:49:32
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés