lepjunk.hu

Az agyról

„...Az idegtudományok, az agykutatás már megfejtette, hogyan működik az emberi kreativitás, és ebben úttörő munkássága van pont egy magyar agykutatónak, Freund Tamás professzornak.


Több milliárd agysejtünk van, mindegyiknek több tízezer kapcsolatra képes nyúlványa van.

Így gyakorlatilag végtelen számú különböző hálózat jöhet létre, végtelen számú információt vagyunk képesek befogadni. A baj az előhívással van. Mi is az a kreativitás, vagy fejlett gondolkodás? Egy probléma megoldására megfelelő időpontban kellő számú információt képesek vagyunk előhívni, és máshogy kapcsolva, mint eddig, jön az új, előrevivő ötlet. A probléma az, hogy csak azokat az információkat tudjuk előhívni, amiket bizonyos agyi struktúrák megjelöltek, mondhatnánk, lepecsételtek. Ezekben a pecsételő, megjelölő köreinkben van reprezentálva a belső világunk, érzelmi világunk. Tehát az tud sok információt hirtelen megfelelően kapcsolva előhívni, s így kreatívan gondolkodni, akinek gazdag belső világa van. A gazdag belső világot pedig leginkább a vallás és a kultúra teremti meg. Nekünk, magyaroknak nyilvánvalóan a magyar kultúra. Ami a világon az egyik leggazdagabb, legősibb...”

Dr. Csókay András, orvos, idegsebész (Forrás: Magyar Nemzet, 2009. április 17., péntek – Tisztelt Szerkesztőség rovat)


 

Az emberi agy... amely bámulatos mennyiségű információt dolgoz fel egyszerre. Az agyad folyamatosan befogadja az összes színt és formát, amit látsz, a külső hőmérsékletet, a talaj nyomását a lábadon, a körülötted lévő hangokat, a szádban lévő szárazságot, és még sok mindent egészen a billentyűzeted tapintásáig. Az agyad tárolja és feldolgozza az összes érzésed, gondolatod és emléked. Mindeközben a szervezetedben zajló folyamatokat is felügyeli, pl. a légzési ritmust, a szemhéjad mozgását, az éhséget vagy a kezedben található izmok mozgását is.

Az emberi agy másodpercenként egymilliónál több üzenetet dolgoz fel. Az agyad mérlegre teszi minden egyes adat fontosságát, és kiszűri a viszonylag haszontalanokat. Ez a szűrési folyamat teszi lehetővé, hogy koncentrálni tudj, és hatékonyan elboldogulj a világban. Az agy másképp működik, mint a többi szerv. Képes érvelni, érzéseket átélni, álmodni és tervezni, cselekvésbe fogni és kapcsolatba lépni más emberekkel.

Forrás: Létezik-e Isten?


 

Freund Tamás agykutató akadémikus az agyról.

(Jegyzetek a HírTv Siluett c. műsorában elhangzott riportból.)

(Lejegyezte: Kocsis Alajos)


 

Kapcsolódó cikkek: A szorongó egér illetve Íme az agy 3D-s térképe


2013-12-23 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés