lepjunk.hu

A média is felelős

A Mentor magazin 2001. márciusi számában Az áldozat áldozata címmel számolt be egy 14 éves autista kislány és 13 éves fiútársa által elkövetett gyilkosságról. M. Viktória a Nyitott Világ Alapítvány iskolájába járt, ahol állapota javult, kinyílt, de mivel igen sok tanára elment, jöttek ismét a problémák. Itt ismerkedett meg későbbi áldozatával, akit 2000. május 4-én a Budapest XVIII. kerületi erdőben társával megkínoztak, majd megfojtottak.

Megjelent az Esőember 2003. - VII. évfolyam, 2. számában


"Game over" - azaz a játéknak vége, írták a meggyilkolt kislány törött karján lévő gipszre. A gyilkosságot követően Viktória még jobban befelé fordult, s végül édesanyjának mesélte el a történteket. Bár kiderült, hogy autista, mégis az épelméjű bűnözők közé zárták.

Dr. Balázs Anna véleménye is megjelent a magazinban akkor az ügyről: Nem érti, mi történt... címmel közölték írását.

"Nem lehet teljes mértékben felelőssé tenni a történtekért, mert nincs az életkorának megfelelő szinten" - írja a doktornő. Elnökünk, Faragó Ferenc is itt nyilatkozta: "A mentálisan sérült, különösen az autista gyermek gyakran sodródik a deviáns viselkedési formák felé, egészen ilyen szélsőséges kifejletig. Minden esetben a fogyatékos a ’balek’, ő az, aki elviszi a ’balhét’.. Az autista személy képtelen erkölcsi értelemben védekezni.. Bármiféle intézkedés vagy ítélet a megfelelő szakember bevonásával történhet csak!"

Három év után meghozta a bíróság az ítéletet: "Hat év tíz hónapi, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte.. (2003. április 29-én - a szerk.) a Fővárosi Bíróság M. Viktóriát.." tudósít a Magyar Nemzet.

"A bíróság ítéletének kihirdetésekor elhangzott: döbbenetes, hihetetlen és szokatlan, hogy a fiatalkorú vádlott még sajnálkozását sem fejezte ki cselekménye miatt, megbánást sem tanúsított" - folytatja a tudósítás. Talán meg kellett volna fogadni, amit a szakemberek mondtak:

"A kamaszlány mindenképpen más elbírálás alá kell, hogy essen,.. a történtek értelmezésére segítségre van szüksége." (dr. Balázs Anna). "A valóságot egészen másnak és másként látja.." (Faragó Ferenc). A Magyar Nemzet zárómondata a bíróságon elhangzottakat idézte:

"Jogi értelemben ugyan a két elkövető, ám erkölcsileg az iskola, valamint a média is felelős a bűntettért."

Azt ugyan nem tudjuk, mennyiben felelős az iskola, de talán a média felelőssége itt tetten érhető. Ki kéne írni végre a vértől csöpögő és egyéb akciófilmeket sugárzó tévétársaságok bezárt székházára is: "Game over" - azaz a játéknak vége! Amíg nem késő! Vagy csak a lé a tét?

Kocsis Alajos


2010-04-16 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés