lepjunk.hu

AUTIZMUSSAL ÉLŐK SPECIÁLIS ELLÁTÁSA - Összegzés

8. Czigelmajer Gizella szakldolgozatának összegzése ( A Címoldal megtekintése)

Amikor eldöntöttem, hogy az autizmusból írom a szakdolgozatom, azt hittem könnyű dolgom lesz. Biztattak a barátok, ismerősök vágjak bele nyugodtan, hiszen első kézből származnak az információim, megéltünk mi már sok mindent. Talán éppen ezért volt nehéz. Azt hittem már sikerült feldolgoznom gyermekem állapotát, de nem így van. Mélyen érint a téma.


Egyik szülő megkérdezte: Miért írod? Azt hiszed változni fog ettől valami? Sokan írtak már a témában, mégsem történt semmi. Kérdéseimre röviden válaszolt, az egész ellátórendszer egy nagy nulla. Nincs.

A dolgozatot elsősorban magamnak írtam. Ezáltal nyilvánvalóbbá váltak számomra is a rendszer hiányosságai. Ez egy kicsit meg is nyugtat, hiszen már nem csak magunkat okoljuk, azért mert gyermekünk nem részesülhetett fejlesztésben.

Az egész ellátórendszer a semmi és a valami között lebeg, van is meg nincs is. Nehéz a családok helyzete.

A gyermek állandó biztonságra vágyik, azt a sajátságos bezárt világot védelmezi, amelyben él. Nem tesz lépéseket más világok felé, és csak azt engedi be, aki megtalálja a lelkéhez vezető utat. A szakemberek azt mondják, hogy ők amolyan félbehagyott lelkek. Csak az biztos, hogy az elfogadás és a szeretet élteti őket. És talán ez a legnehezebb életfeladata a szülőknek. Szeretni akkor is, ha nincs visszajelzés, kitartani akkor is, ha mindent elölről kell kezdeni, akár napjában többször is.

Ki kell nyújtanod a kezedet, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy ezt szeretném a legkevésbé. Csak te szüntetheted meg szememnek ezt az üres, halott csillogását…Minél közelebb jössz hozzám, annál elvakultabb dühvel ütök vissza. Tiltakozom az ellen, amiért kiáltok. De nekem azt mondták, a szeretet erősebb minden védősáncnál, és ez az én reményem. Kérlek, törd át a falat, határozott mozdulatokkal, de gyengéden: egy gyerek nagyon érzékeny.”

(Bös, 2003, 27 old.)

Ceglédbercel, 2007. november 11.

Vissza a Tartalomjegyzék - hez


2010-04-10 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés