lepjunk.hu

AUTIZMUSSAL ÉLŐK SPECIÁLIS ELLÁTÁSA 18 - 19

5.  Érdekvédelem

5.1. Egyesületek

5.2. Civil szervezetek- szülőszervezetek

Czigelmajer Gizella szakldolgozata VI. rész

A Címoldal megtekintése


AUTIZMUSSAL ÉLŐK SPECIÁLIS ELLÁTÁSA_18

5. Érdekvédelem

5.1. Egyesületek- Autisták Érdekvédelmi Egyesülete (2007-től Autisták Országos Szövetsége AOSZ - a szerk.)

Az egyesület 1988- ban kezdte meg működését, autizmussal élő gyermekek szülei és szakemberek együttes erővel hozták létre, feladata az érdekvédelem. Összefogja az ország különböző pontjain működő több mint 40 tagszervezetet, akikkel közösen próbálja a fogyatékosügyi politika minden területén érvényre juttatni az autizmussal élő emberek jogait. Képviselőik útján jelen vannak az Országos Fogyatékosügyi Tanácsban, a Fővárosi Fogyatékosügyi Tanácsban, illetve aktívan részt vesznek a fogyatékos emberek szervezeteit összefogó testület, a Fogyatékos Emberek Szövetségeinek Tanácsának munkájában is.

Tevékenységük jelentős eredménye, az autizmus önálló fogyatékosságként való elismertetése, ugyanis 2003- ig  ez az állapot az értelmi fogyatékosság kategóriáján belül szerepelt.

Kapcsolataik külföldre is kiterjednek, az egyesület két éve tagja az Európai Autizmus Szövetségnek. Szoros az együttműködés a szomszédos országok szülőszervezeteivel is.

Munkájuk során nagy hangsúlyt fektetnek a civil szülőszervezetek létrehozására, támogatására, a szülők egymást segítő közösséggé formálódásának előmozdítására, illetve a tájékoztatásra, amely elősegíti az autizmussal élők társadalmi beilleszkedését.

Az egyesület munkatársai segítenek a hozzájuk fordulók kérdéseinek megválaszolásában, illetve problémáik megoldásában.

Rendezvényeket szerveznek, nem csak a fővárosban, hanem vidéken is, amely alkalmakkor a gyermekeknek különböző foglalkozásokat tartanak, a szülőknek pedig lehetőségük nyílik az egymással való találkozásra, beszélgetésre.

Az információs centrumban jogsegélyszolgálat és könyvértékesítés is működik. Az egyesület háromhavonta megjelenteti az Esőember című kiadványukat, amelyben érdekességek, aktualitások, történetek látnak napvilágot. Honlapjukon is lehet tájékozódni a legfrissebb és a korábbi eseményekről. (www.esoember.hu)

AUTIZMUSSAL ÉLŐK SPECIÁLIS ELLÁTÁSA_19

5.2. Civil Szervezetek- Szülőszervezetek

Az Autisták Érdekvédelmi Szervezetének tagszervezetei az ország számos pontján működnek helyi programokkal, szolgáltatásokkal. Számos előnye származhat a családnak abból, ha a lakóhelyéhez legközelebb eső szervezetet keresi fel, hiszen nem csak a helyi sajátosságokat ismerik, hanem hasznos információval szolgálhatnak az igénybe vehető lehetőségekről is.

Érdemes felmérni a környéken működő más szervezeteket is, mert előfordul, hogy más fogyatékosságot képviselők is vállalják az autizmussal élők támogatását.

Vissza a Tartalomjegyzék - hez2010-04-10 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés