lepjunk.hu

Oxitocinnal az autizmus ellen

Az eddig „szeretethormonként” ismert oxitocin alkalmazása meglepő eredményt hozott, amikor autistákon kezdték el alkalmazni amerikai tudósok – számolt be róla a cosmosmagazine.com.


Az oxitocin az agyban, a hipotalamuszban termelődő hormon. Számos hatása közé tartozik, hogy megindítja a szülést; szoptatás közben segíti az anya–gyermek kötelék kialakulását és megerősödését; valamint párkapcsolatban, szexuális együttlét közben fokozza az örömérzést, általánosságban pedig megerősíti az együvé tartozás érzését. Az autistákban azonban jelentősebb alacsonyabb koncentrációban van jelen.

Egy, az Egyesült Államokban, a New York-i Albert Einstein Orvostudományi Egyetemen működő tudóscsoport dr. Eric Hollander pszichiáter vezetésével felnőtt autistákon és Asperger-szindrómásokon tesztelte a hormon hatását.

Az autizmus (és annak enyhébb változata, az Asperger-szindróma) mint rendellenesség jellegzetes tünetekkel jár: a páciens kommunikációs képességei jelentősen rosszabbak az átlaghoz képest, és az emocionális fejlettség is alacsony: azaz a betegek nehezen ismerik fel és fejezik ki az érzelmeket, a hangulatuk mégis szélsőségesen ingadozhat. A tudósok éppen ez utóbbit, azaz az érzelmek megértését és kifejezését vizsgálták autista betegek bevonásával.

A kísérlet két körben zajlott. Az első alkalommal a betegek egyik fele placebo-, a másik fele oxitocininjekciót kapott. (Az injekciót a későbbiekben orrsprayre cserélték.) Ezután meg kellett hallgatniuk egy – többféle érzelmi töltéssel (boldog, szomorú, dühös, közömbös) felolvasott – mondatot: „a srác elment a boltba”. Az injekció beadása után jelentősen javult mind az érzelemfelismerés, és csökkent az autistákra jellemző kényszeres tevékenységek (tapsolás, ismétlés, utánzás) intenzitása.

A betegek két héttel később ismét megjelentek. A beszámolók szerint az oxitocinkezelésben részesültek megőrizték a két héttel korábbi érzelmi-szociális emlékképeiket, míg a placebokezelésen átesettek nem.

A felismerés jelentős áttörést hozhat az autizmus gyógyszeres kezelése terén – mondta dr. Hollander, a vizsgálat vezetője. Az Egyesült Államokban a betegség kezelésére mindössze egyetlen gyógyszer, a riszperidon alkalmazható, amely csupán az agresszió és az önveszélyesség mértékét csökkenti, a valódi tüneteket azonban nem enyhíti.

A kutatás eredményeit egy Oxfordban tartott konferencián ismertetik a kutatók. [2009. 07. 28.]

Forrás: http://www.mok.hu/hirek.aspx?nid=10003#1000

Az oxitocin hatása az agyra

A véráramba került oxytocin nem jut vissza az agyba az vér-agy gát miatt, azonban úgy sejthető, hogy az oxytocin okozta viselkedésváltozás izgalmi állapotba hozza az oxytocint felszabadító neuronokat.

Oxytocin mint gyógyszer

Oxytocint intravénásan, vagy a nyálkahártyán keresztül lehet beadni, mivel a bélrendszerben elpusztul. Általában szülésindításra használják, vagy „jó” fájások keltésére. Általában az oxytocin kiváltotta más ergometrinek használatát posztpartum vérzéseknél. Az oxytocin antagonistái: tractocyle (hatóanyag: atosiban) fenyegető vetélésnél használatos. Esetleges mellékhatások: agykérgi vérzés, roham, növeli a pulzusszámot, vérnyomást és arythmiát okoz. Rontja a méh vérllátását, medencefenék haematoma, uterus ruptura, tetániás görcs, postpartum vérzés.

Az oxitocinnak stresszoldó hatása is van.

A témához kapcsolódó ajánlott írás: Szociális agy


2010-03-14 00:00:00
Vissza
Bejelentkezés
 

Keresés